Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ την προσεχή εβδομάδα
Νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ την προσεχή εβδομάδα  thumbnail

Νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ την προσεχή εβδομάδα

Τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα επιχειρήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, η Διάσκεψη των Προέδρων. Χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει πρόταση για το ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων, την προσεχή Τετάρτη ή την Πέμπτη. Θα γίνει συζήτηση επ' αυτής και λήψη απόφασης.


Ο κ. Βούτσης προϊδέασε πάντως ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώνουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ. «Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη» σημείωσε ο Νίκος Βούτσης για τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.


Ο Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, «καθώς κλείνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο κύκλος για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ και θα πρέπει με ταχείς ρυθμούς το ΕΣΡ να ασκήσει τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό του ρόλο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν και τα άλλα κανάλια, τους περιφερειακούς, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και επειδή υπάρχει πλήθος θεμάτων που πρέπει να ελεγχθούν».


Ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε επίσης πως, εφόσον προκύψει η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, θα υπάρξει σοβαρή προικοδότηση της Αρχής ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ακόμη και στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού θεσμού.


Την περασμένη Δευτέρα, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάλεσαν εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν για την αναγκαία συγκρότηση του ΕΣΡ.


«Η ΝΔ θα δείξει διάθεση συζήτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μόνο εφόσον η κυβέρνηση αποσύρει το νόμο Παππά» ανέφεραν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Μία δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη στον Realfm 97.8, αναφορικά με την πρωτοβουλία του Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έφερε αναστάτωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θεωρήθηκε πως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρέκκλινε από τις κεντρικές θέσεις του κόμματος για το θέμα.


Συγκεκριμένα, την ώρα που πηγές της Πειραιώς υπενθύμιζαν την πάγια θέση του κόμματος ότι «η ΝΔ θα δείξει διάθεση συζήτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μόνον εφόσον η κυβέρνηση αποσύρει τον νόμο Παππά», ο πρώην υπουργός στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, παρουσιάστηκε περισσότερο διαλλακτικός:


«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε απέναντι στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Αν είδατε τη θέση μας στο θέμα της Αρχής Προστασίας των Δεδομένων, ή στο θέμα της επιλογής του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, θα δείτε πως βρέθηκε λύση διότι και από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρχε άλλο πνεύμα».


Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης «οι 7 στους 9 ήταν ΣΥΡΙΖΑίοι», κάτι που δεν ανταποκρινόταν στο πνεύμα του Συντάγματος.


«Αν έλθουν λοιπόν με άλλη λογική, εδώ είμαστε για να το συζητήσουμε», σημείωσε, για να διευκρινίσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θεραπεύονται τα προβλήματα του νόμου Παππά».


Στο ερώτημα αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει τη συζήτηση συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να τη συνδέσει με τα προβλήματα που επικαλείται στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απάντησε:


«Αφήστε να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση και τι θα έχει αποφασίσει μέχρι τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό που θέλω να κρατήσουμε όλοι στη μνήμη μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι "κολλημένη" με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ».


«Αδιανόητη», «εξόφθαλμα αντιθεσμική» και «απροκάλυπτη», χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τη στάση της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ και τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει σήμερα να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των Προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ.


Αναλυτικά, σχετικά με την «απροκάλυπτη στάση της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ», ο κ. Παππάς τονίζει σε δήλωσή του: «Η στάση της ΝΔ είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική. Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ». Ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζει, ότι «καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας» και καταλήγει: «Η ΝΔ οφείλει σήμερα, τώρα, να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των Προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ».


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X