Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πώς γεννήθηκε ο αυριανισμός
Πώς γεννήθηκε ο αυριανισμός thumbnail

Πώς γεννήθηκε ο αυριανισμός

Πηγή: kontranews.gr


O Kώστας Μητσοτάκης και ο Γιώργος Κουρής ήταν συνέταιροι 50-50 στην εταιρεία «PRESS HELLAS A.E.», το 1974. Το κτίριο, στον Ταύρο, Δήμητρος 37, το θεμελίωσε ο Παύλος Μπακογιάννης, σφάζοντας τον κόκορα στην αριστερή κάτω γωνιά του οικοπέδου, και τον κόκορα τον έφαγε ο εργολάβος Γιάννης Σταυρακόπουλος. Όταν τελείωσε το έργο, ο Μητσοτάκης ζήτησε να πάρει και μάλιστα τζάμπα, την πλειοψηφία. Ο Κουρής για να μην χάσει την περιουσία του, το αρνήθηκε και έπαιξε κορόνα – γράμματα την πλειοψηφία του εργοστασίου. Ο Κουρής κέρδισε, ο Μητσοτάκης έχασε, αλλά πήρε 19.000.000 που του τα πήγε στο σπίτι του ο Αρεοπαγίτης Αντώνης Κοζύρης. Μόλις έγινε υπουργός Συντονισμού του Καραμανλή, έδωσε εντολή στον Διοικητή της Ιονικής, Μιχάλη Βρανόπουλο, να κλείσουν τους φακέλους του Κουρή, για να του φάνε το εργοστάσιο. Έτσι, χωρίς να το καταλάβει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δημιούργησε τον «Αυριανισμό», που ξεσκέπασε όλους τους φαύλους και κλέφτες πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Έκανε τον Ανδρέα 2 φορές Πρωθυπουργό. Γκρέμισε τον Καραμανλή από Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τελικά γλίτωσε τον Ανδρέα από τη φυλακή, που τον οδηγούσε ολοταχώς ο Μητσοτάκης.


ΣΤΙΣ αρχές του 1973 ο Γιώργος Κουρής και ο αείμνηστος Πάνος Κόκκας, εκδότης της «Ελευθερίας» που είχε κλείσει στην περίοδο της Χούντας και ζούσε στο Παρίσι, κατάλαβε ότι πλησίαζε το τέλος της Δικτατορίας και συμφώνησε με τον Γιώργο Κουρή να φτιάξουν ένα μεγάλο και σύγχρονο εργοστάσιο στον Ταύρο για να ξαναβγεί η «Ελευθερία», μόλις θα έπεφτε η Χούντα.


ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ο Πάνος Κόκκας, πέθανε ξαφνικά από καρκίνο και τότε ο Κώστας Μητσοτάκης, που μέχρι εκείνη την ώρα παρέμενε στην ευρεία Δημοκρατική Παράταξη, πρότεινε στον Γιώργο Κουρή να μπει στη θέση του αποθανόντος και να προχωρήσουν μαζί το σχέδιο του Πάνου Κόκκα, για τη δημιουργία σύγχρονου τυπογραφείου, με μεγάλο κυλινδρικό ταχυπιεστήριο και ηλεκτρονικές λινοτυπικές μηχανές.


Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, με το συμφωνητικό που υπεγράφη το 1974, αναλάμβανε την ευθύνη να βάλει, 21 εκατομμύρια δραχμές, όσα είχε βάλει ο Γ. Κουρής και ο Μητσοτάκης έγινε πλέον συνέταιρος και μπήκε επίσης στη μεγάλη πρωτοποριακή εταιρεία, που ασχολείτο με τα καρμπονιζέ έντυπα, «Γ. Κουρής Α.Ε. Καρμποτεχνική».


Η ΝΕΑ εταιρεία ονομάστηκε «PRESS HELLAS» και οι μέτοχοι ήταν δύο, Γ. Κουρής και Κ. Μητσοτάκης, με 50-50%. Πρόεδρο ο Μητσοτάκης έβαλε τον Στέλιο Κνυθάκη, που ήταν στενός φίλος του και συγχρόνως Πρόεδρος της εταιρείας Πετρελαίων «Γ. Μαμιδάκης», και αντιπρόεδρος μπήκε ο Παύλος Μπακογιάννης.


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΗΣ βρήκε οικόπεδο στον Ταύρο Δήμητρος 37 και άρχισε να χτίζει το εργοστάσιο. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το χτίσιμο ξεκίνησε, με τον κόκορα που έσφαξε στην αριστερή κάτω γωνία του οικοπέδου ο γαμπρός του Μητσοτάκη, Παύλος Μπακογιάννης, και τον έφαγε κατά τα ειωθότα ο εργολάβος Γιάννης Σταυρακόπουλος!


Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ πήγαινε άψογα, ο Κουρής ασχολούνταν με όλα, τα κτίρια, τα μηχανήματα, τους εργάτες και τους εργολάβους και όταν τελικά το κτίριο τέλειωσε, ένα μεσημέρι με κάλεσε ο Μητσοτάκης στο μυστικό – προσωπικό γραφείο, που διατηρούσε μέσα στην εταιρεία «Γ. Μαμιδάκης», στην οδό Πανεπιστημίου και Εμμ. Μπενάκη, στον 3ο όροφο και μου είπε: «Γιώργο, τώρα που τελειώσαμε το κτίριο και τα πιεστήρια λειτουργούν άψογα, θα πάμε να βγάλουμε εφημερίδα, αλλά εγώ θέλω από το ποσοστό σου να μου δώσεις το 1%, για να έχω εγώ την πλειοψηφία»!


ΕΜΕΙΝΑ άναυδος γιατί δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ο Μητσοτάκης θα έβαζε στόχο να μου φάει την περιουσία που είχα φτιάξει, με τη συμμετοχή του Μητσοτάκη βεβαίως, ο οποίος όμως ποτέ δεν έβαλε τα 21 εκατομμύρια που είχαμε συμφωνήσει, αλλά μόνο 19 εκατομμύρια, γιατί όλο μου έλεγε πως δεν είχε χρήματα…


- ΑΚΟΥ να δεις Κώστα, του λέω, αν καθίσεις εσύ να κάνεις τον τυπογράφο και τον δημοσιογράφο, επειδή σε εκτιμώ, να σου δώσω και 5% από το μερίδιό μου, αλλά να σου δώσω την πλειοψηφία για να έρθει ο Μπακογιάννης με τον φίλο του, τον λινοτύπη, Λαλάκη να κάνουν κουμάντο στο μαγαζί που έχω φτιάξει εγώ, δεν στο δίνω!..


Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ τα 'χασε από την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ που προέβαλα, αλλά σκληρός και ψυχρός όπως υπήρξε σε όλη του τη ζωή μου λέει:


- ΑΚΟΥ να δεις Γιώργο, τότε θα σου κάνω μια άλλη πρόταση: Θα μου δώσεις τα 19 εκατομμύρια που έχω βάλει στην εταιρεία και θα φύγω χωρίς υπεραξίες, αλλά πρέπει να μου τα δώσεις μέσα σε δύο μήνες(!), αν δεν μου τα δώσεις θα χάσεις το 1% και θα έχω εγώ το 51% και εσύ το 49%!!!


ΤΑ ΕΧΑΣΑ κυριολεκτικά μπροστά σε αυτόν τον απρόκλητο ΕΚΒΙΑΣΜΟ, αλλά εγώ επειδή είμαι ΡΙΣΚΑΔΟΡΟΣ, πάντοτε μου άρεσε το ΡΙΣΚΟ και επειδή σκέφθηκα ότι βάζοντας υποθήκη το 50%, που ήταν το μερίδιό μου, το οποίο είχε γίνει χωρίς κανένα δανεισμό, θα μπορούσα να έπαιρνα ένα δάνειο 19 εκατομμυρίων από την τράπεζα, να τα έδινα στο συνέταιρό μου και να έμενε το εκπληκτικό εργοστάσιο που με το μυαλό και τα χεράκια μου είχα χτίσει, ολόκληρο δικό μου!..


- ΔΕΝ μου αρέσει ο εκβιασμός Κώστα του είπα, αλλά εντάξει, επειδή δεν θέλω να μαλώσω μαζί σου, συμφωνώ με την πρότασή σου.


Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου, βγάζει ένα χαρτί διπλωμένο από την εσωτερική αριστερή τσέπη του σακακιού του – είδες ψηλέ τι λεπτομέρειες θυμάμαι – και μου λέει υπόγραψέ το. Και εγώ, ο βλάκας, πιάνω και βάζω φαρδιά – πλατιά την υπογραφή μου! Τα είχε όλα έτοιμα ο… μπαγάσας!


- ΕΝΤΑΞΕΙ Γιωργάκη μου λέει. Έχεις τώρα δύο μήνες καιρό να μου δώσεις τα 19 εκατομμύρια και να φύγω, χωρίς υπεραξίες ή διαφορετικά θα μου δώσεις το 1% και να μείνεις μαζί μου με 49%…


- ΣΥΜΦΩΝΟΙ του λέω. Τώρα όμως δώσε το 50% των δικών μου μετοχών, το μερίδιό μου.


Γιατί ο πανούργος Μητσοτάκης κρατούσε στα χέρια του το 100 τοις εκατό των μετοχών. Σε όλη μου τη ζωή όπως βλέπετε, φίλοι αναγνώστες, υπήρξα αφελής στις μπίζνες…


- Α, μου απαντάει ο ψηλός. Τις μετοχές θα τις πάρεις, ΟΛΕΣ μαζί, αφού μου φέρεις πρώτα τα 19 εκατομμύρια που συμφωνήσαμε…


ΚΟΝΤΕΨΑ να μείνω από το ΝΕΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ, που ματαίωνε τα σχέδιά μου να βάλω υποθήκη το 50% των μετοχών μου, να πάρω 19 εκατομμύρια να τα δώσω στον Μητσοτάκη και να μου μείνει μετά, δικό μου, ολόκληρο το εργοστάσιο.


ΕΦΥΓΑ εξοργισμένος από το γραφείο του γιατί άλλος ένας σοβαρός υποτίθεται άνθρωπος, και… φίλος μου, προσπαθούσε να με εξαπατήσει.


ΕΠΙ 35 μέρες έτρεχα σαν άλογο για να βρω τα 19 εκατομμύρια, δεν έτρωγα και δεν κοιμόμουν, από την αγωνία και το πείσμα μου για να βρω αυτά τα λεφτά.


ΚΑΙ όταν επιτέλους τα βρήκα, τα πήρα από την Ιονική Τράπεζα, βάζοντας υποθήκη ό,τι είχα φτιάξει στη ζωή μου, τα δίνω στον πεθερό μου, τον ενεργεία τότε Αρεοπαγίτη Αντώνη Κοζύρη και του πάει τα 19 εκατομμύρια δραχμές στο σπίτι του Μητσοτάκη – δεν τα πήγα εγώ πρώτον γιατί φοβήθηκα μην μου στήσει καμμία νέα παγίδα και δεύτερον για να έχω ένα έντιμο και αξιόπιστο, ανώτατο δικαστή για μάρτυρα!..


ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι ο καημένος ο πεθερός μου, όλη νύχτα δεν έκλεισε μάτι, γιατί κρατούσε το τεράστιο αυτό ποσό, για ένα δικαστή, όλη νύχτα στην αγκαλιά του, μην του το έκλεβαν!..


ΠΗΡΑ λοιπόν εγώ ολόκληρο το εργοστάσιο, δικό μου και άρχισα να σχεδιάζω την αξιοποίησή του για την έκδοση εφημερίδας.


ΤΗΝ επόμενη βδομάδα, που εν τω μεταξύ ο Μητσοτάκης είχε γίνει υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, με υπουργό Οικονομικών τον Αθαν. Κανελλόπουλο – τους είχε μαζέψει και τους δύο ο Καραμανλής γιατί χρειαζόταν τις ψήφους τους για να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πήγα στην Ιονική τράπεζα που μου είχε δώσει τα 19 εκατομμύρια για να αγοράσω ολόκληρη την επιχείρηση και ζήτησα να μου δώσουν ένα εκατομμύριο δραχμές για να λειτουργήσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο τυπογραφείο στον χώρο, το πρώτο που μπορούσε να βγάλει εφημερίδα σε μικρό σχήμα γιατί είχε cut off 0,58 εκ. δηλαδή τύπωνε εφημερίδες με τρεις πόντους μικρότερο χαρτί από ό,τι τύπωναν όλα τα άλλα πιεστήρια της χώρας. Επρόκειτο δηλαδή για φοβερή οικονομία.


ΚΑΙ ξέρετε ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ; Δεν σου δίνουμε δεκάρα!.. Και θα σου κλείσουμε και τον φάκελο!


Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, είχε πάλι κάνει το θαύμα του.


ΑΛΛΑ αυτό και άλλα πολλά για τη συμπεριφορά του Μητσοτάκη, θα σας τα αποκαλύψουμε αύριο.


ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η «ΑΥΡΙΑΝΗ», στο μυαλό και στη σκέψη μου, η οποία όταν εξεδόθη με τους αγώνες και τις θυσίες της γκρέμισε την αμαρτωλή και προδοτική δεξιά από την εξουσία και κυνήγησε με πάθος όλους τους κλέφτες του δημόσιου χρήματος και τους ψεύτες, φαύλους και απατεώνες πολιτικούς.


Η «ΑΥΡΙΑΝΗ» στήριζε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στις καλές του, για τον λαό μέρες, τον στήριζε με απόλυτη ανιδιοτέλεια, τον βοήθησε να γίνει 2 φορές Πρωθυπουργός και τον γλίτωσε από τη φυλακή, όταν πήγε να τον κλείσει μέσα ο Μητσοτάκης.


ΑΥΤΟΥΣ τους ΕΝΤΙΜΟΥΣ αγώνες της «Αυριανής», που κάποια στιγμή έκανε το λάθος και συνδέθηκε με το ΠΑΣΟΚ λίγο περισσότερο από το κανονικό, την περίοδο μάλιστα που είχε ξεκινήσει η πτώση του και κάποιοι ΠΑΣΟΚοι το είχαν ρίξει στο κλέψιμο κάτω από τα μάτια μας, κυρίως την εποχή του Σημίτη, όλοι οι απατεώνες και κλέφτες πολιτικοί μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι, τους αγώνες αυτούς τους ονόμασαν… «Αυριανισμό»!.. Προσπάθησαν δηλαδή ανεπιτυχώς βέβαια να δυσφημίσουν τον ωραιότερο και εντιμότερο αγώνα μιας μικρής αλλά μαχητικής και ανεξάρτητης εφημερίδας, στη μάχη της εναντίον της ΡΕΜΟΥΛΑΣ, η οποία τελικά οδήγησε τη χώρα στο σημερινό κατάντημα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X