Νευρική κατάπτωση: Πώς το παθαίνει η γυναίκα σε μια σχέση thumbnail
Οι γυναίκες παθαίνουν νευρική κατάπτωση όταν ξεπεράοουν τα όριά τους. Μπορούμε να παρομοιάσουμε την πραγματική αιτία που προκαλεί την κατάπτωση με το άχυρο που τσάκιοε την πλάτη της καμήλας. Δεν είναι το Βάρος του φορτίου που της προκαλεί την κατάπτωση - ούτε, ασφαλώς, το ένα ή δυο άχυρα παραπάνω. Αν ένας άντρας αφήσει τη γυναίκα να πει όλες τις ευθύνες και τα καθήκοντα που την καταπιέζουν και μετά την απαλλάξει από μερικά, αυτό θα τη βοηθούσε πάρα πολύ. Μπορεί να μην νιώσει αμέσως καλύτερα, θα το εκτιμήσει πάντως πάρα πολύ και θ' αναλάΒει πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι και η ίδια φαντάζεται.

Νευρική κατάπτωση: Πώς το παθαίνει η γυναίκα σε μια σχέση

Αναλύει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας John Gray 


Οι γυναίκες παθαίνουν νευρική κατάπτωση όταν ξεπεράοουν τα όριά τους. Μπορούμε να παρομοιάσουμε την πραγματική αιτία που προκαλεί την κατάπτωση με το άχυρο που τσάκιοε την πλάτη της καμήλας. Δεν είναι το Βάρος του φορτίου που της προκαλεί την κατάπτωση – ούτε, ασφαλώς, το ένα ή δυο άχυρα παραπάνω. Αν ένας άντρας αφήσει τη γυναίκα να πει όλες τις ευθύνες και τα καθήκοντα που την καταπιέζουν και μετά την απαλλάξει από μερικά, αυτό θα τη βοηθούσε πάρα πολύ. Μπορεί να μην νιώσει αμέσως καλύτερα, θα το εκτιμήσει πάντως πάρα πολύ και θ' αναλάΒει πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι και η ίδια φαντάζεται.


Συνήθως ο άντρας διστάζει να Βοηθήσει μια γυναίκα που έχει φτάσει στο στάδιο της εξάντλησης, γιατί συμπεραίνει ότι ο τρόπος που μπορεί να τη bοηθήσει είναι να διαλέξει και να κάνει ο ίδιος τις δυσκολότερες δουλειές. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, θα της κρατήσει κακία αν της κάνει τις πιο δύσκολες δουλειές. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι να διαλέξει μερικές από τις δουλειές της που είναι οχετικά εύκολες γi' αυτόν. Αυτό που έχει ανάγκη η γυναίκα είναι να την απαλλάξει από ένα δυο “άχυρα" που κουβαλάει στην πλάτη της – κι εκείνη πολύ γρήγορα θα ξαναβρεί τη δύναμή της.


Η αντιμετώπιση αυτή έχει αποτέλεσμα γιατί, όταν η γυναίκα είναι εξαντλημένη, κάθε άχυρο εμφανίζεται να έχει το ίδιο Βάρος. Εχει ανάγκη να κουβαλήσει κάποιος ένα μέρος από το φορτίο της, χωρίς όμως να της κρατήσει κακία για το γεγονός ότι έχει αυτή την ανάγκη. Αν εκείνος συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να της διορθώσει τα πάντα προκειμένου να τη βοηθήοει, τότε του είναι πολύ ευκολότερο να της προοφερε. τη Βοήθεια του νωρίς υνηοικακία.


Οταν οι άντρες αντιμετωπίζουν μια γυναίκα κατάκοπη είναι μοναδικοί οτο κήρυγμα λογικής ουμπαρασταοης. Συνήθως


λένε:


• Παίρνεις επάνω οου πάρα πολλά».


-Ηρέμησε, ανησυχείς υπερβολικά··.


«Όλ’ αυτά δεν είναι και τόοο σημαντικά".


«Λεν είναι σπουδαίο κι αν αργήσουμε λιγάκι».


«Δεν είοαι εσύ υπεύθυνη γι αυτό».


«Πολύ καλά, δεν έχεις καμιά υποχρέωοη να το κάνεις αυτό». «Η ζωή δεν είναι και τόοο δύσκολη».


«Σύνελθε».


Αυτές οι συμβουλές όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά χειροτερεύουν την κατάσταση. Την πληγώνουν το ίδιο, όπως προσβάλλεται εκείνος όταν η γυναίκα τού λέει: «Στο είχα πει»… 


Πολλές φορές είναι σχεδόν αδύνατο σε έναν άντρα ν’ ακούσει και να φερθεί με τρυφερότητα σε μια εξαντλημένη γυναίκα. Ετο κάτω κάτω. συμπεραίνει ότι τον κατηγορεί και/ή έχει την απαίτηση να της λύσει όλα τα προβλήματα της. Αν τύχει και εκείνος να έχει πολύ άγχος, τότε είναι έτοιμος με το παραμικρό να κλειστεί στη “σπηλιά” του.


Γι αυτό είναι σημαντικό οι γυναίκες να έχουν στη ζωή τους βοήθεια από πολλές μεριές. Είναι εκτός πραγματικότητας να έχουν την απαίτηση από έναν άντρα να τους δώσει όλη τη βοήθεια που τους χρειάζεται, ιδίως όταν βιώνουν τις συνέπειες του άγχους τους. Θα πρέπει εκείνος να είναι συνέχεια απόλυτα ισορροπημένος – κάτι που είναι εντελώς αδύνατο.


Συνήθως οι άνθρωποι έλκονται μεταξύ τους γιατί ο βαθμός εσωτερικού τους πόνου είναι ο ίδιος. Οταν εκείνη βιώνει το άγχος της, συνήθως εκείνος θα την ακολουθήσει. Οταν εκεί-κλείνεται, εκείνη εξαντλείται, κι όταν εκείνη πάθει υπερκόπωση τότε εκείνος αποσύρεται και ξεκόβει.


Μια υγιής σχέση -Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε 


επισημαίνουμε τις διαφορετικές αντιδράσεις που έχουμε οτο άγχος, όχι για να δικαιολογήσουμε το σύντροφό μας, αλλά για να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας και να μην παίρνουμε προσωπικά τις αντιδράσεις του. Όπως επανειλημμένα έχουμε παρατηρήσει, χωρίς τη γνώση των διαφορών μας, ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις είναι εύκολο να χειροτερέψουμε τα πράγματα.


Μερικές φορές πρέπει να μας θυμίζει κανείς ότι, όταν η σχέση μας βασίζεται στην πραγματική αγάπη, στο πρόσωπο του συντρόφου μας βλέπουμε τον εαυτό μας. Μ’ αυτή την έννοια της σχέσης και της ένωσης, όταν στηρίζουμε τις ανάγκες του συντρόφου μας, η βοήθεια αυτή αυτόματα ξαναγυρίζει σε μας. Μόνο μέσα από την ειλικρινή προσφορά (ή την πραγματική αγάπη) βιώνουμε τη χαρά στη ζωή μας.


Όταν η αγάπη δεν είναι ευχαρίστηση, τότε δημιουργείται σύγχυση γύρω απ’ αυτήν. Όταν δημιουργεί δυσκολίες ή ένταση, τότε έχουμε την απαίτηση από το σύντροφό μας να φτιάξει την κατάσταση. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που μπερδεύουν την αγάπη με την ανάγκη. Αντιστρέφουν τα πράγματα. Συμπεραίνουν ότι όταν σ' αγαπούν πρέπει να ικανοποιούν τις ανάγκες σου. Στην πραγμαιικότητα, η υγιής σχέση βοηθάει και τους δύο να γιατρέψουν μόνοι τους τον εαυτό τους.


Η πραγματική χαρά μιας ξεχωριστής, στενής σχέσης ζευγαριού, είναι η ευκαιρία που έχουν οι δύο σύντροφοι να μοιράζονται και να χαίρονται, όταν όλα στη ζωή τους πάνε καλά, και να βοηθούν -να οτηρίζουν- ο ένας τον άλλο, όταν χρειάζεται. Όταν έχετε ανάγκη κι ο σύντροφός σας δεν σας βοηθάει, μπορείτε να συμπεράνετε με βεβαιότητα ότι κι εκείνος έχει ανάγκη – κι έτσι δεν μπορεί να σας βοηθήσει ουσιαστικά.


Είναι ρεαλιοτικό να περιμένουμε από το σύντροφό μας να μας βοηθήσει να ουνέλθουμε όταν χάνουμε την ισορροπία μας; Πολλές φορές ίσως μπορέσει, όμως δεν πρέπει να εξαρτιόμαστε από κείνον. Όταν περιμένουμε από τους άλλους να μας γιατρέψουν, να μας διορθώσουν ή να μας αλλάξουν, τότε η βοήθεια αυτή γίνεται ακόμα δυσκολότερη για κείνους.


Η κατανόηση των διαφορετικών αντιδράσεων που έχουμε στο άγχος, μας δίνει μια εποικοδομητική προσέγγιση για να γιατρέψουμε τον εαυτό μας ή να στραφούμε στους γύρω μας ζητώντας τους να μας βοηθήσουν. Το επιστέγασμα είναι ότι, όταν καταφέρουμε να εξισορροπήσουμε, έχουμε μάθει τη σωστή στρατηγική για να Βοηθήσουμε το σύντροφό μας. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X