Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Συναινετική στάση ΝΔ για ΕΣΡ ή θεσμικός εκβιασμός;"
"Συναινετική στάση ΝΔ για ΕΣΡ ή θεσμικός εκβιασμός;" thumbnail

"Συναινετική στάση ΝΔ για ΕΣΡ ή θεσμικός εκβιασμός;"

«Η δημιουργία της "καρδιάς της δημοκρατικής παράταξης" που θα κλείσει τις πληγές της χώρας από τα μνημόνια και την ύφεση είναι η απάντηση στο στρατηγικό ερώτημα του "τι κόμμα θέλουμε"», είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».


Υπογράμμισε πως στο δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «κάνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο βήμα αυτογνωσίας, ξανακοιτάμε με ψυχραιμία και από ικανή απόσταση όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, το πώς ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς έγινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, για να ξελασπώσει το λαό και την πατρίδα».


Τόνισε πως «παρατηρώντας από απόσταση πια την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν λάθη, αλλά όχι στρατηγικά, κεντρικά» και συμπλήρωσε «είχαμε τη λαϊκή εντολή και οφείλαμε να την εξαντλήσουμε, να πάμε σε διαπραγμάτευση μέχρι εκεί όπου μπορούσαμε και έπρεπε… Από την άλλη, δεν έπρεπε να βάλουμε σε κίνδυνο το επίπεδο ζωής των στρωμάτων που θέλουμε να εκπροσωπούμε, αυτός ήταν ο οδηγός μας».


Ανέφερε ως παράδειγμα την επέκταση του προγράμματος τον Φεβρουάριο του 2015, που «θα μπορούσε να ήταν μικρότερη, να έχουμε μεγαλύτερη ενόραση», αλλά υπογράμμισε ότι η επιλογή της άλλης πλευράς ήταν η απόλυτη ασφυξία.


Για το δημοψήφισμα εκτίμησε μεταξύ άλλων πως «το "όχι" ήταν πολλά πράγματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν ήταν για αποχώρηση από την ΕΕ, για κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα». Πρόσθεσε πως «δεν πετύχαμε όσα θα θέλαμε, αλλά ήταν μία καινούρια συμφωνία… ελάφρυνε κατά 20 δισ. ευρώ τα μέτρα που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης».


Εξέφρασε την άποψη ότι «η κυβέρνηση διαμορφώνει και πολλαπλασιάζει την αξιοπιστία της χώρας, σταθεροποιεί την οικονομία» ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί ανασχηματισμού, λέγοντας ότι «δεν είναι η στιγμή για να το κάνουμε, το ζήτημα είναι από την επόμενη Δευτέρα να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα υψηλά, ιστορικά μας καθήκοντα».


Επίσης επέκρινε την στάση της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ χαρακτηρίζοντας τη «εξόχως αποκαλυπτική». «Η ΝΔ είπε έξω από τα δόντια ότι δεν θα συναινέσει… Πρόκειται για έσχατο θεσμικό εκβιασμό, μία πολιτική επιλογή πέραν των συνταγματικών επιταγών και της πολιτικής ηθικής… είναι το καλύτερο δώρο στους αποτυχόντες του διαγωνισμού, σε όσους επιδιώκουν τη συνέχιση της κατάστασης "αεροπειρατείας"», σημείωσε και συνέχισε καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση «να ανακαλέσει και να προσέλθει καλή τη πίστει στη διαδικασία».


Να ξεκαθαρίσει η Νέα Δημοκρατία αν η επίσημη θέση του κόμματος είναι «η συναινετική στάση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ή ο θεσμικός εκβιασμός του Γιώργου Κουμουτσάκου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.


«Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Χατζηδάκης δηλώνει ότι η ΝΔ "δεν έχει λόγο να είναι απέναντι στη συγκρότηση του ΕΣΡ".


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απροκάλυπτα, πρόθεση του κόμματος είναι να μπλοκάρει με κάθε τρόπο την συναινετική και με αυξημένη πλειοψηφία συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, από την Βουλή» επισημαίνει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Ας ξεκαθαρίσουν αν επίσημη γραμμή του κόμματος τους, είναι η συναινετική στάση του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Χατζηδάκη, ή ο θεσμικός εκβιασμός του κ. Κουμουτσάκου».


«Δηλητηριώδη» χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης τη χθεσινή διαρροή της ΝΔ που εμπεριείχε το «απαράδεκτο» επιχείρημα ότι από την πρόταση για την 9μελή σύνθεση του ΕΣΡ οι 7 ήταν «Συριζαίοι».


Ο Πρόεδρος της Βουλής εκτιμά ότι -καθώς δεν είχε διατυπωθεί ποτέ και από κανέναν, ούτε από τη ΝΔ, τέτοια ένσταση σε αυτούς τους 8 μήνες που έγιναν τρεις διασκέψεις των Προέδρων- εμφανίστηκε ξαφνικά αυτό το επιχείρημα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει ενδεχόμενης νέας άρνησής της να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Σχολίασε ότι εισέπραξε αυτή τη διαρροή ως «προσπάθεια να θωρακιστεί μια προειλημμένη απόφαση άρνησης να διαμορφωθεί το ΕΣΡ».


«Δεν θα έλεγα κουβέντα αν δεν γινόταν αυτή η δηλητηριώδης διαρροή. Ξαφνικά μετά από 8 μήνες ενόψει μιας νέας ενδεχόμενης άρνησης, εμφανίστηκε αυτό το επιχείρημα το οποίο είναι απολύτως λάθος και έωλο», επισήμανε.


Ειδικότερα, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι αναφορικά με το θέμα του ΕΣΡ δεν θα έλεγε κουβέντα και θα έμενε σε αυτά που είπε στη διάσκεψη των Προέδρων, εάν δεν εμφανιζόταν αυτή η χτεσινή διαρροή από τη ΝΔ.


Υποστήριξε ότι στις τρεις συζητήσεις που είχαν γίνει στη διάσκεψη των Προέδρων, δεν είχε μπει από πουθενά ένσταση για τα πρόσωπα. Υπογράμμισε ότι αν δει κανείς αυτά τα 9 ονόματα που είχαν προταθεί, θα διαπιστώσει ότι ήταν προτάσεις από 4 διαφορετικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι είναι άνθρωποι που ούτε κατά πλειοψηφία δεν υπήρχε «συριζαϊκή» προέλευση. Συνεπώς σχολίασε ότι είναι λάθος και έωλο αυτό το επιχείρημα, είναι «πρόσχημα εν αμηχανία τη στιγμή που δεν είχε υπάρξει ούτε μια διαφωνία για τα πρόσωπα». Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι καμμία ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς τη σύμπλευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι έχει επιτευχθεί η συγκρότηση των 4 από τις 5 ανεξάρτητες αρχές και ότι μπορεί να συγκροτηθεί και η πέμπτη.


Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στη διάσκεψη των Προέδρων (Τετάρτη ή Πέμπτη) θα υπάρχουν αλλαγές στην πρόταση για τη σύνθεση και ότι μπορεί να υπάρξει πρόταση στις συζητήσεις από την οποία να προκύψει ένα αξιόλογο ΕΣΡ με ανθρώπους που έχουν αποδείξει την ανεξαρτησία τους -ότι έχουν γνώμη- πρόσωπα κύρους που δεν επηρεάζονται από κυβερνήσεις. Ο ίδιος δήλωσε εντελώς καλοπροαίρετος, προτρέποντας έτσι να σταθούν όλες οι πλευρές.


Κληθείς να σχολιάσει σχετικά με αναφορά στο βιβλίο του Φρανσουά Ολάντ ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Γάλλο Πρόεδρο ότι οι Έλληνες του ζήτησαν να τυπωθούν δραχμές στη Ρωσία, ο κ. Βούτσης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε κάτι τέτοιο, υπογραμμίζοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου να λέμε ότι υπήρχε τέτοιο σχέδιο. Σημείωσε ότι γνωρίζει ως κορυφαίος υπουργός τότε, ότι δεν υπήρχε υπουργική ούτε κυβερνητική προαίρεση και διάθεση για τέτοιου είδους αναζητήσεις. Προς επίρρωση μάλιστα αυτού, παρέπεμψε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τότε, πριν από τη διάσπαση, όπου ο Κ. Λαπαβίτσας που ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, είχε εκτιμήσει και ο ίδιος ότι θα χρειαζόταν δυο χρόνια για να γίνει μια τέτοια μετάβαση.


Σε συζήτηση αναφορικά με τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι το πολιτικό μέρος της εισήγησης του Πρωθυπουργού ήταν απόρροια συλλογικής δουλειάς που είχε γίνει μαζί του και κάλυψε όλο το φάσμα των απόψεων του Συνεδρίου και σε μεγάλο βαθμό το εύρος των πιθανών διαφοροποιήσεων. Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν πιο προχωρημένη η εισήγηση από τις θέσεις και παρατήρησε τα μηνύματα που έστειλε προς τους έξω, αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήματα που έχει όλος ο κόσμος.


Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμού, είπε ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, που αποτελεί προτεραιότητα και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. «Εκτιμώ ότι έχει φτιάξει μέσα του το κάδρο», ανέφερε, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να τελειώσουμε με τα υπόλοιπα της πρώτης αξιολόγησης. Ως προς αυτό, ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα μπαίνει στη Βουλή ως κατεπείγουσα τροπολογία το υπόλοιπο 5% του ΟΤΕ προς το ΤΑΙΠΕΔ και ότι αυτό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως την Τρίτη στην Ολομέλεια.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 


Διαβάστε ακόμη:


 


https://boro.gr/146915/nea-prospatheia-sygkrothshs-toy-esr-thn-prosexh-evdomada


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X