Ο τουρκικός Τύπος για τη συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν

Θετικά αποτίμησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους οι περισσότεροι αναλυτές στη χώρα, ενώ κατά αναμενόμενο τρόπο το θέμα αυτό κυριάρχησε χθες στην ειδησεογραφία.

Στις συναντήσεις συζητήθηκε κυρίως ο πόλεμος στη Συρίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται πως υιοθετήθηκε ένα πλαίσιο κοινής δράσης που περιγράφεται από έξι σημεία: Πρώτο, τη χορήγηση βοήθειας στην αντιπολίτευση, δεύτερο, την προσπάθεια εξασθένησης της επιρροής τρομοκρατικών οργανώσεων σε αυτή, τρίτο, την προστασία των μειονοτήτων, τέταρτο, την αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων από τις αντιμαχόμενους, πέμπτο, την κλιμάκωση της πίεσης η οποία ασκείται στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και συνεπακόλουθο έκτο, ανατροπή ή αποχώρηση του Άσαντ και ανάδειξη νέας κυβέρνησης στην εξουσία.

Ο τουρκικός Τύπος στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, ο αρχηγός της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜİΤ) Χακάν Φιντάν ήταν παρών στη συνάντηση του προέδρου Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Δημιουργείται η αίσθηση σε πολλούς είναι ότι οι συναντήσεις της Ουάσινγκτον ενίσχυσαν την προοπτική να υπάρξει διευθέτηση της κρίσης και αποτροπή της στρατιωτικής κλιμάκωσης, κάτι για πού ανησυχεί ιδιαίτερα την τουρκική κοινή γνώμη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε μετά τη συνάντηση ότι η χώρα του θα συνεχίσει να χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια, ιδιαίτερα στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του έχει δαπανήσει 1,5 δισ. δολάρια.

“Συνεχίζουμε τη βοήθεια και την πολιτική των ανοικτών θυρών. Με την Συρία έχουμε (χερσαία) σύνορα 910 χλμ., υπάρχουν συγγενικοί δεσμοί, αυτό που χρειάζεται είναι η ειρήνη

Σχετικά άρθρα