Πρέπει να ανησυχώ που δεν έχω σταθερό κύκλο; thumbnail

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Είναι πολύ συχνό σε νέες γυναίκες να υπάρχουν διαταραχές στην περίοδο, ενώ και από γυναίκα σε γυναίκα μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη συχνότητα και στη διάρκεια των περιόδων...

Πρέπει να ανησυχώ που δεν έχω σταθερό κύκλο;

Αναγνώστρια μας ρωτά: Καλησπερα σας ειμαι 22 ετων και ο κυκλος μου δεν εχει σταθεροποιηθεί ακόμα Ειναι κακο αυτο θα πρέπει να ανησυχω η περιοδος για πρωτη φορα αν δεν κανω λαθος μου ήρθε στα 12 μου χρονια.
Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. 
Είναι πολύ συχνό σε νέες γυναίκες να υπάρχουν διαταραχές στην περίοδο, ενώ και από γυναίκα σε γυναίκα μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη συχνότητα και στη διάρκεια των περιόδων, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Έτσι σε κάποιες γυναίκες ή περίοδος μπορεί να είναι πολύ σταθερή και τυπική – κάθε 28 ημέρες για παράδειγμα – ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να είναι πιο απρόβλεπτες. Σε γενικές γραμμές η περίοδος μπορεί να έρχεται κάθε περίπου 22 έως 35 ημέρες και να διαρκεί από 2 έως 8 ημέρες.


Διαταραχές στην περίοδο ορίζονται όταν ο χρόνος μεταξύ των περιόδων μεταβάλλεται, αυξάνεται ή μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του αίματος ή διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Η περίοδος μίας γυναίκας μπορεί να επηρεάζεται και από καθημερινούς παράγοντες όπως υπερβολική άσκηση, έντονο stress, σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους κλπ.


Σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχουν ανωμαλίες στην περίοδο μίας γυναίκας χρειάζεται να γίνει ένας συστηματικός έλεγχος από τον γυναικολόγο. Ο έλεγχος αυτός πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει τη λήψη ενός πολύ καλού ιστορικού της γυναίκας (πλήρες ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό – η συνύπαρξη κάποιων άλλων ιατρικών παθήσεων μπορεί να επηρεάζουν την περίοδο), μία αναλυτική εκτίμηση των συμπτωμάτων (κάθε πότε έρχεται η περίοδος, πόσο διαρκεί, πόσο «βαριά» ή «ελαφριά» είναι, από πότε υπάρχει το πρόβλημα κλπ), μία πολύ καλή κλινική εξέταση, ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα (υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων) για να αποκλείσουμε ανατομικά αίτια (πχ. Ινομυώματα ή πολύποδες) αλλά και για να έχουμε μία εικόνα των ωοθηκών (πχ πολυκυστικές ωοθήκες) και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις κυρίως ορμονικές που μπορεί να μας βοηθήσουν να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα του προβλήματος (π.χ. γυναικολογικών ορμονών και θυρεοειδούς).


Θα σας συστήναμε λοιπόν να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας και να τα συζητήσετε όλα αυτά ώστε να ελέγξετε αν όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα και αν ναι, τότε να ελέγξετε που μπορεί να οφείλονται οι ανωμαλίες αυτές και τι λύσεις υπάρχουν.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X