Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τσίπρας: διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει (βίντεο)
Τσίπρας: διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει (βίντεο)  thumbnail

Τσίπρας: διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει (βίντεο)

Μήνυμα στο εξωτερικό για χρέος και αξιολόγηση, αλλά και στο εσωτερικό με αναφορές στα μέτωπα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος.


Συνοψίζοντας τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Τάε Κβο Ντο, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τρεις μέρες που «επιβεβαίωσαν τη δέσμευση μας τόσο στον στρατηγικό μας ορίζοντα στην υπόθεση του ριζοσπαστικού κοινωνικού μετασχηματισμού όσο και την άμεση στόχευσή μας που αφορά στην προσπάθεια μας να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «το μήνυμα που προκύπτει από το Συνέδριο είναι ότι θα υπηρετήσουμε το πλάνο μας και τις επιλογές μας με αποφασιστικότητα. Για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που αν γύριζε, θα γύριζε για να πάρει εκδίκηση. Που αν ερχόταν ξανά, θα ερχόταν ιστορικά δικαιωμένο και αυτή θα ήταν η στρατηγική ήττα».


Ο ίδιος εκτίμησε ότι τρεις δύσκολοι μήνες βρίσκονται μπροστά, «αλλά ξέρουμε από τα δύσκολα», πως υπάρχει σχέδιο για «να βγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία» και ότι ο λαός θα κρίνει τα πεπραγμένα της τετραετίας της κυβέρνησης το 2019 «συγκρίνοντας με την πενταετία της καταστροφής 2010-2015».


«Είμαστε βαθιά συνειδητοποιημένοι όλοι και όλες, δεν πετάμε στα σύννεφα γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς. Αλλά δεν είμαστε απαισιόδοξοι, είμαστε αποφασισμένοι και πιο έτοιμοι από ποτέ, να αντιμετωπίσουμε και τις μεγαλύτερες δυσκολίες».


«Διευθέτηση του χρέους άμεσα»


Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι καθοριστικές οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προκειμένου «να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στην κρίσιμη συζήτηση για τα μέτρα, το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να αρκεστεί σε αυτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».


«Κι εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο, να λέμε στον λαό κι εμείς success story, δεν χρειάζεται λύση για το χρέος».


«Εμείς, όμως, δεν θέλουμε αυτό, θέλουμε η οικονομία να έχει τη δυνατότητα να απογειωθεί, σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κι αυτή να τη μοιράσουμε με δικαιοσύνη, να κλείσουμε κοινωνικές πληγές που άνοιξαν τα 5 χρόνια της καταστροφής».


Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όπως τηρεί η Ελλάδα τη συμφωνία, το ίδιο περιμένει κι από τους εταίρους, τονίζοντας ότι οι ολιγωρίες και οι μεταθέσεις «δεν θα γίνουν αποδεκτές».


«Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη διαρκή μάχη έχουμε καταφέρει συμμαχίες και πως αυτοί που προβαίνουν στις ολιγωρίες είναι αυτοί που έχουν αρχίσει τώρα να νιώθουν μόνοι.


Όπως εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, όλοι στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί, όχι μόνο επειδή προβλέπεται από τη συμφωνία, αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα και σε κρίσιμες εξελίξεις με τα δημοψηφίσματα, δεδομένης και της απειλής που προκύπτει από την άνοδο της ακροδεξιάς.


Απαντώντας στην «καλοπροαίρετη», όπως είπε, κριτική περί βιασύνης, δεδομένων και των γερμανικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι κι αυτός μέρος της στρατηγικής, διότι, όπως παρατήρησε παραπέμποντας στο προσφυγικό και την οικονομική κρίση, «η τακτική της διαρκούς μετάθεσης έχει αποδεδειγμένα οδηγήσει σε αποτυχίες και τώρα διακινδυνεύει να οδηγήσει σε τραγωδία όλη την Ευρώπη».


«Οι νόμοι θα εφαρμοστούν»


Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, ότι ανοίξαμε όλα τα μέτωπα από επιλογή: Στο εσωτερικό για να μην γίνουμε κομπάρσοι και μαριονέτες της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, όπως όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο για «μια παρατεταμένη περίοδο ενός ολοκληρωτικού πολέμου παραπληροφόρησης, μια μεταμοντέρνα μορφή μιντιακού πραξικοπήματος» και μίλησε για προσπάθεια κομμάτων της αντιπολίτευσης «να προστατεύσουν συμφέροντα και να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση».


«Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης, τόσο μας πεισμώνουν, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, θα τους ταράζουμε στη νομιμότητα», είπε, προσθέτοντας ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτή τη χώρα για όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και θα καταλάβουν ότι οι μέρες της αφθονίας τους και της ασυδοσίας τους είναι παρελθόν».


Ο ίδιος έστειλε μήνυμα πως «οι πολιτικές πιέσεις και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστικούς λειτουργούς πρέπει να τελειώνουν εδώ» και ζήτησε «να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν την δουλειά τους».


«Και να ξέρουν όσοι το επιχειρούν ότι ούτε η δικαστική, ούτε και η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή, γιατί τα παιχνίδια με τους θεσμούς δεν αρμόζουν στη δημοκρατία και είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και τους θεσμούς».


«Έχει τεράστια ευθύνη η ΝΔ για το ΕΣΡ»


Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, ιδίως τη Νέα Δημοκρατία, να απαντήσουν αυτή τη φορά θετικά, συμβάλλοντας εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει η μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα.


Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να ξέρει πως αν και τώρα επιχειρήσει να ξαναμπλοκάρει το ΕΣΡ, αναλαμβάνει πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη.


«Και να γνωρίζουν ότι η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν» υπογράμμισε ο ίδιος.


«Φρένο» στα σενάρια ανασχηματισμού


Σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός έβαλε «φρένο» στα σενάρια περί ανασχηματισμού, λέγοντας:


«Δεν θα γίνουν αιφνιδιασμοί, πρώτα θα "ανασχηματίσουμε" το κόμμα και μετά την κυβέρνηση», ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου να μην βιάζονται, «κάθε πράγμα στον καιρό του».


Από το βήμα του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος, πρότεινε ότι παρά τις εύλογες κριτικές, αμφιβολίες, αγωνίες, «για να υπηρετήσουμε σωστά το σχέδιο, πρέπει πάνω απ' όλα να το πιστέψουμε, όλοι μας».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη για «περισσότερη συλλογικότητα, συντροφικότητα, αλληλεγγύη και λιγότερη αυτάρκεια και βεβαιότητες, περισσότερη διάθεση για προσφορά και ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες», κάτι που είπε «δεν βλάπτει».


Κυπριακό


"Εμείς θέλουμε την λύση στο Κυπριακό και στηρίζουμε την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες. Θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων, δεν είναι διμερές πρόβλημα, αφορά το διεθές δίκαιο", σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Λύση με εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».


Το βάρος στη νέα γενιά και τη νεολαία


"Χρειαζόμαστε κόμμα μαζικό, ισχυρό και οργανικά δεμένο με την κοινωνία και τους αγώνες. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στη νέα γενιά και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Για το κόμμα μας η ανοικοδόμηση της οργάνωσης Νεολαίας αλλά και το σχέδιο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 είναι αυτονόητα", υποστήριξε.


Έκανε επίσης λόγο για μάχη στα εργασιακά, όχι μόνο στη διαπραγμάτευση αλλά και στους χώρους εργασίας «κόντρα στην εργοδοσία και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό». Εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι μάχες μπορούν να κερδηθούν, υπό την προϋποθεση ότι «θα ρίξουμε το βάρος μας στο κόμμα». Ο κ. Τσίπρας τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα τον Τζέρεμι Κόρμπιν στη Μ. Βρετανία, ότι «μπορείς να έχεις ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και ταυτόχρονα αριστερό».Σήμερα η εκλογή Προέδρου – Κεντρικής Επιτροπής


Oι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με την εκλογή Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής, ενώ σε ψηφοφορία θα μπει και το θέμα της Περιφερειακής Συγκρότησης.


Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη χθες, η Κ.Ε. θα αποτελείται από 151 μέλη, καθώς οι άλλες δύο προτάσεις οι οποίες τέθηκαν για 201 και 101 μέλη αντίστοιχα, μειοψήφισαν.


Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει το 1/3 του σώματος να είναι γυναίκες, ενώ κατά πλειοψηφία προκρίθηκε η θέση που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας να μην υπάρχει όριο για τους βουλευτές.


Με αφορμή απόφαση, η οποία προέβλεπε αρχικά ότι οι βουλευτές περιλαμβάνονται στην ποσόστωση ύψους 25% για συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή, ο Πρόεδρος του κόμματος παρατήρησε ότι ενδεχομένως δεν έγινε αντιληπτό ακριβώς το περιεχόμενο της πρότασης που ετέθη προς ψηφοφορία και το οποίο ήταν αντίθετο στο πνεύμα της δικής του εισήγησης.


Έτσι, ζήτησε να υπάρξουν δύο τοποθετήσεις υπέρ και δύο κατά και να επαναληφθεί η ψηφοφορία, όπως και τελικά έγινε, με το Συνέδριο να αποφασίζει κατά πλειοψηφία ότι οι βουλευτές δεν θα περιλαμβάνονται στην ποσόστωση του 25%.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X