Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Τι μου είπε ο Ολάντ για δραχμή και Grexit"
"Τι μου είπε ο Ολάντ για δραχμή και Grexit"  thumbnail

"Τι μου είπε ο Ολάντ για δραχμή και Grexit"

Παρίσι: της Μαρίας Δεναξά, εφημερίδα Realnews, real.gr και enikos.gr


 


Την αυθεντικότητα των εκμυστηρεύσεων του Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο «Ενας Πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά» υπερασπίστηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews ο Φαμπρίς Λομ.


Πρόκειται για τον έναν από τους δύο δημοσιογράφους της Le Monde που συνέγραψαν το εν λόγω βιβλίο, το οποίο έχει προκαλέσει αναταραχή σε Γαλλία, Αθήνα και Κρεμλίνο, ενώ έπεσε σαν βόμβα στα κέντρα παγκοσμίων αποφάσεων.


Ο Λομ στη συνέντευξή του επιβεβαιώνει πως το βράδυ της 9ης Ιουλίου του 2015 ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως δέχθηκε ένα «ασυνήθιστο» τηλεφώνημα από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που τον ενημέρωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση του ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Μόσχα.


Όπως λέει στην «R» ο Γάλλος δημοσιογράφος, το βιβλίο του αποτελεί μέρος της «σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας» και για κάθε αποκάλυψη που γίνεται μέσα από τις σελίδες του υπάρχουν τα σχετικά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.


Ο Γάλλος Πρόεδρος εκτός από τα σημαντικά γεγονότα που εξιστορούσε λεπτομερώς στους συγγραφείς του βιβλίου, τους άφηνε να γίνουν μάρτυρες σοβαρών συζητήσεων που είχε με Ευρωπαίους πολιτικούς πάνω σε καυτά ζητήματα, ενώ τους επέτρεπε να είναι παρόντες και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτό αναφέρουν οι δυο δημοσιογράφοι σε σχετικό απόσπασμα του βιβλίου.


«Μια διερμηνέας πλησιάζει ντροπαλά το γραφείο του Προέδρου. Ο Φρανσουά Ολάντ βάζει την ανοιχτή ακρόαση, μια μεταλλική φωνή ακούγεται. Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο Αλέξης Τσίπρας. 7 Μαρτίου 2015. Είμαστε στο γραφείο του Φρανσουά Ολάντ. Η ιδιαιτέρα του για μια μόνο φορά, μας κανόνισε το ραντεβού να γίνει Σάββατο.


Κι έπεσε πολύ καλά, την ώρα του ραντεβού μας ο Γάλλος Πρόεδρος πρέπει να τηλεφωνήσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Πλήρης διαφάνεια. Καμμία σκηνοθεσία, ο Πρόεδρος εξασκεί απλά την δουλειά του μπροστά μας, η οποία είναι τόσο ιδιαίτερη. Είμαστε οι προνομιούχοι μάρτυρες της υπόγειας δράσης του σ’ αυτή την ελληνική κρίση που έχει τα χαρακτηριστικά ενός θρίλερ», σημειώνεται.


Για την συγγραφή του βιβλίου χρειάστηκε οι δυο δημοσιογράφοι να συναντήσουν τον Γάλλο Πρόεδρο, για περισσότερες από 100 φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τις συζητήσεις του με τον Ολάντ, ο Φαμπρίς Λομ, ένας από τους δύο δημοσιογράφους-συγγραφείς, αποκόμισε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, ήταν στοργικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, γιατί θεωρούσε ότι η συμπεριφορά του άγγιζε σχεδόν την πολιτική αφέλεια.


Από την άλλη η προσπάθεια που κατέβαλε ο Γάλλος Πρόεδρος για να σώσει την Ελλάδα, ενίσχυε το προφίλ του σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αλλά δεν ήταν ανιδιοτελής. Η οπισθοχώρηση του Αλέξη Τσίπρα χάρη στις προσπάθειες του Ολάντ, αποδυνάμωσε τον αρχηγό της γαλλικής ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, πολιτικό αντίπαλο του σημερινού ενοίκου του Ελιζέ.


Στο ερώτημα αν το ενδιαφέρον του Ολάντ για την Ελλάδα και τον Τσίπρα, ήταν πραγματικό ή από συμφέρον επειδή είναι Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Φαμπρίς Λομ απάντησε στο real.gr:


«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Ο Πρόεδρος Ολάντ πιστεύει πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις και με τον Τσίπρα έγινε κάτι το ανεξήγητο. Δηλαδή είναι κάτι περισσότερο από την γοητεία του Τσίπρα, (ο Ολάντ) ένιωσε στοργή για τον Τσίπρα κι αυτό είναι πέρα από την πολιτική. Βρήκε ότι αυτός ο άνδρας τον αγγίζει, τον θαυμάζει και αγγίζει σχεδόν την πολιτική αφέλεια.


Το λέω αυτό γιατί (ο Τσίπρας), είναι το αντίθετο από τον Ολάντ. Ο Ολάντ, είναι τα πάντα, εκτός από αφελής. Ο Τσίπρας παρουσιάστηκε σαν ένας ιδεαλιστής, ενώ ο Ολάντ είναι ρεαλιστής. Κάπου ο Τσίπρας είναι ο νεαρός άνδρας που ο Ολάντ θα ήθελε να είναι. Κάποιος που πιστεύει στις πολύ αριστερές ιδέες, που πιστεύει ότι θα αλλάξει τον κόσμο, την χώρα του και είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ολάντ, έχει πολλή στοργή για αυτόν.


Μετά αν μιλάμε σε επίπεδο πολιτικής, δεν αποκλείεται ο Ολάντ να είπε πως "αν σώσω την Ελλάδα, θα φανώ σαν ήρωας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αναβαθμιστώ στα μάτια των Γάλλων" – κι αυτό σίγουρα έπαιξε το ρόλο του.


Και ένας τρίτος λόγος, αλλά αυτός είναι για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, θα σκέφτηκε πως "αν ο Τσίπρας είναι η ενσάρκωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτή η ιδεαλιστική Αριστερά που με ενοχλεί στη Γαλλία και με κατηγορεί ότι δεν είμαι αρκετά αριστερός, εάν καταφέρω να αποδείξω ότι η ιδεαλιστική Αριστερά είναι υποχρεωμένη να συμπράξει με την πραγματικότητα, τότε αυτό θα είναι ένα πολύ καλό μάθημα για την αριστερή πτέρυγα, η οποία θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τον καπιταλισμό, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κτλ"».


«Και μια μέρα μάλιστα, προσθέτει ο Φαμπρίς Λομ, μας το είπε γελώντας, ότι τώρα ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που εκπροσωπεί την ριζοσπαστική Αριστερά είναι πολύ ενοχλημένος γιατί στήριξε τον Τσίπρα στην μάχη που έδινε με τις ευρωπαϊκές αρχές, που τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που επιθυμούσε η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Για τον Μελανσόν η μάχη του Τσίπρα ήταν αυτό που ήθελε να πράξει ενάντια στην Ευρώπη…


Φυσικά τον Ολάντ τον διασκέδαζε, όταν είδε στο τέλος ότι ο Αλέξης Τσίπρας οπισθοχώρησε και δέχθηκε την πλειοψηφία των δρακόντειων μέτρων τα οποία επέβαλε στη χώρα του. Αυτό μας το υπογράμμισε λέγοντας ότι "ο Μελανσόν τώρα δεν μπορεί να πει ότι ο Τσίπρας είναι ένας από τους δικούς του" κι ότι ήταν ενοχλημένος.


Αυτό τον διασκέδαζε. Όλη αυτή η ιστορία ήταν και ένα μάθημα σε εθνικό επίπεδο επίσης. Για να καταλήξω, πιστεύω ότι είναι ένα μείγμα και των δυο. Ανθρώπινη ειλικρίνεια και στοργή από τη μία και υπολογισμοί και συμφέρον από την άλλη.»


 


Πατήστε στο λινκ παρακάτω για να διαβάσετε και άλλα σημεία της συνέντευξης του Γάλλου δημοσιογράφου στη Realnews:


http://www.enikos.gr/data/files/c112ed46ce80ad9ec185defac8df80cf.pdf

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X