Γιατί κάποια παιδιά είναι ιδιότροπα στο φαγητό  thumbnail
Στην πραγματικότητα, η άρνηση αυτή που επιστημονικά αποκαλείται τροφική νεοφοβία οφείλεται σε ποσοστό μόλις 22% στην ανατροφή των παιδιών.

Γιατί κάποια παιδιά είναι ιδιότροπα στο φαγητό

Οι ιδιοτροπίες πολλών παιδιών στο φαγητό καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά τους, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με χιλιάδες δίδυμα παιδιά ανακάλυψαν ότι υπάρχει ισχυρή γενετική συνιστώσα κυρίως στην άρνησή τους να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.

Στην πραγματικότητα, η άρνηση αυτή που επιστημονικά αποκαλείται τροφική νεοφοβία οφείλεται σε ποσοστό μόλις 22% στην ανατροφή των παιδιών.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Παιδικής Ψυχολογίας & Ψυχιατρικής» (JCPP), πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL) οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από 1.921 οικογένειες που είχαν δίδυμα ηλικίας 16 μηνών.

Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί γιατί μερικά παιδιά αρνούνται κατηγορηματικά να δοκιμάσουν νέες γεύσεις ή/και είναι πολύ επιλεκτικά στο τι τρώνε (η τάση αυτή αποκαλείται γενικώς τροφική ιδιοτροπία).

Οι δύο αυτές τάσεις συχνά συνυπάρχουν στα παιδιά και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι καθορίζονται από τα ίδια γονίδια. Ωστόσο αυτό έπρεπε και να αποδειχθεί.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η γενικευμένη ιδιοτροπία στο φαγητό επηρεάζεται εξίσου από τα γονίδια και την ανατροφή (το καθένα από αυτά την εξηγεί κατά 46%, γράφουν οι ερευνητές), ενώ η ανατροφή παίζει πολύ μικρότερο ρόλο στην τροφική νεοφοβία η οποία καθορίζεται από τα γονίδια σε ποσοστό 58%.

Επιπλέον, η ιδιοτροπία και η νεοφοβία συσχετίζονται ισχυρά μεταξύ τους και έχουν κοινή γενετική αιτιολογία.

Τα ευρήματα αυτά αντικρούουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι γονείς ευθύνονται για όσα παιδιά είναι πολύ επιλεκτικά στην υφή, τη γεύση και τη μυρωδιά των τροφίμων που είναι πρόθυμα να φάνε και υποδηλώνουν ότι ρόλο παίζει και η γενετική προδιάθεσή τους, λένε οι ερευνητές.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τις διατροφικές συμπεριφορές τους, συμπληρώνουν.

Υπολογίζεται ότι το 25% έως 35% των νηπίων και των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχουν κάποιου βαθμού ιδιοτροπία στο φαγητό.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X