Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Την 1η Νοεμβρίου η δίκη για τις υπερκοστολογήσεις της εταιρείας DePuy
Την 1η Νοεμβρίου η δίκη για τις υπερκοστολογήσεις της εταιρείας DePuy  thumbnail

Την 1η Νοεμβρίου η δίκη για τις υπερκοστολογήσεις της εταιρείας DePuy

Για την 1η Νοεμβρίου διακόπηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των 24 κατηγορουμένων, Ελλήνων και αλλοδαπών, για την υπόθεση δωροδοκιών στελεχών νοσοκομείων και υπερκοστολογήσεων ιατρικών υλικών από την εταιρεία DePuy, που ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Johnson and Johnson.


Η δίκη διεκόπη στο πρόσωπο κατηγορούμενου που δεν είχε συνήγορο υπεράσπισης, ενώ νωρίτερα απορρίφθηκαν αιτήματα αναβολής που έθεσαν τρεις από τους κατηγορούμενους για λόγους ασθενείας. Μάλιστα, στην απορριπτική στα αιτήματα πρότασή της, η Eισαγγελέας Έδρας τόνισε τον κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων.


Η υπόθεση αφορά την προμήθεια για το ελληνικό δημόσιο, σε υπερβολικά υψηλές τιμές, ορθοπεδικών ειδών από την εν λόγω εταιρεία, το διάστημα μεταξύ 2000 – 2006, σε 114 νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας, όπως το ΚΑΤ, το Παπανικολάου και το Αττικόν. Από την έρευνα της δικαιοσύνης προέκυψε, ότι στις αυξημένες τιμές χρέωσης των ορθοπεδικών ειδών συμπεριλαμβάνονταν και τα «δώρα», σε μετρητά, προς αποκαλούμενους «μεγαλογιατρούς», για την προτίμησή τους στα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση της DePuy, τα ορθοπεδικά είδη που έφθαναν στα νοσοκομεία εμφανίζουν κόστος αυξημένο κατά 35% σε σχέση με τις χρεώσεις της εταιρείας, ενώ με βάση τα τιμολόγια που ελέγχθηκαν από την δικαιοσύνη, εκτιμάται ότι η ανταμοιβή των γιατρών έφθανε το 20%, την οποία ουσιαστικά κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο. Η «απόδοση» μάλιστα κάθε γιατρού, φαίνεται να καταγραφόταν από την προμηθεύτρια ή τις εμπλεκόμενες εταιρείες συμβούλων, καθώς στην δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνονται λίστες που κατασχέθηκαν, όπου, υπό τον τίτλο «best doctors», κατέγραφαν τα ονόματα γιατρών με τις καλύτερες πωλήσεις.


Παρόντες σήμερα στο δικαστήριο ήταν δεκάδες νομικοί εκπρόσωποι, τόσο του δημοσίου όσο και των νοσοκομείων που εμπλέκονται στο αποκαλούμενο «σκάνδαλο DePuy» προκειμένου να δηλώσουν παράσταση Πολιτικής Αγωγής για την ζημιά που έχουν υποστεί, διαδικασία που θα ξεκινήσει αφού κριθούν από τους εφέτες θέματα ακυρότητας που πρόκειται να θέσει η υπεράσπιση.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X