Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Oι Εβραίοι της Βρετανίας επιζητούν αποκατάσταση της γερμανικής τους υπηκοότητας
Oι Εβραίοι της Βρετανίας επιζητούν αποκατάσταση της γερμανικής τους υπηκοότητας thumbnail

Oι Εβραίοι της Βρετανίας επιζητούν αποκατάσταση της γερμανικής τους υπηκοότητας

Ο Τόμας Χάρντινγκ κάνει κάτι που άλλοι απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος δεν θα μπορούσαν να φανταστούν: αίτηση για να λάβει γερμανικό διαβατήριο.


Όταν η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο ο 48χρονος συγγραφέας βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα που δεν θα παρουσιαζόταν στο εσωτερικό της ΕΕ: να ζητήσει την αποκατάσταση της γερμανικής του υπηκοότητας, την οποία η οικογένειά του έχασε επί του Τρίτου Ράιχ ή όχι; Χρειάστηκε μόνο λίγες ώρες για να αποφασίσει.


«Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα πρακτικό θέμα (…), για κάτι πνευματικό, πρόκειται για συμφιλίωση», εξήγησε ο Χάρντινγκ. «Αφορά την αναγνώριση της αλήθειας των φρικαλεοτήτων του παρελθόντος αλλά και την προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον μαζί – και ως Ευρωπαίος αυτό ελπίζω να κάνω», τόνισε ο Χάρντινγκ.


Μια από τις πραγματικότητες του επικείμενου διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ είναι ότι πολλοί Βρετανοί, οι πρόγονοι των οποίων κατάγονταν από άλλες χώρες της Ευρώπης ζητούν την υπηκοότητα σε άλλες χώρες – μέλη προκειμένου να παραμείνουν εντός του μπλοκ.Οι αιτήσεις για έκδοση διαβατηρίων έχουν αυξηθεί στις πρεσβείες της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας στο Λονδίνο.


Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν τη δυνατότητά τους να ταξιδεύουν εύκολα από χώρα σε χώρα εντός της ΕΕ ή τους επιχειρηματικούς τους δεσμούς. Άλλοι απλώς αποβλέπουν στο να είναι μέλη της ΕΕ.


Όμως για τους Εβραίους, οι οικογένειες των οποίων εγκατέλειψαν τη Γερμανία για να γλιτώσουν από τον Αδόλφο Χίτλερ, η απόφαση συνεπάγεται το να επανεξετάσουν τις απόψεις τους για τη χώρα που τους εκδίωξε.


Τα παιδιά και τα εγγόνια των Εβραίων μεταναστών κάνουν χρήση νόμου στη Γερμανία που επιτρέπει στους απογόνους των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από τους ναζί να αποκτήσουν και πάλι τη γερμανική υπηκοότητα, την οποία τους στέρησαν τις δεκαετίες του 1930 και 1940.


Περισσότεροι από 400 Βρετανοί έχουν αναζητήσει πληροφορίες για το νόμο μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και οι γερμανικές αρχές έχουν λάβει τουλάχιστον 100 επίσημες αιτήσεις, σε σύγκριση με τις περίπου 20 που λάμβαναν ετησίως τα τελευταία χρόνια.


Ο Μάικλ Νιούμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Εβραίων Μεταναστών, σημείωσε ότι το Brexit έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας, όμως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσοι άνθρωποι τελικά θα υποβάλουν επίσημη αίτηση.


Πολλοί από αυτούς που θέλουν να αποκαταστήσουν τη γερμανική τους υπηκοότητα δεν σκοπεύουν να ζήσουν στη Γερμανία, αλλά επιθυμούν να έχουν την ελευθερία να εργάζονται και να ταξιδεύουν στις άλλες χώρες της ΕΕ.


Η ιστορία των Εβραίων στην Ευρώπη επίσης δημιουργεί την επιδίωξη να διαθέτουν δεύτερο διαβατήριο. Αν και οι περισσότεροι Εβραίοι δεν σκοπεύουν να φύγουν από τη Βρετανία τώρα, αποζητούν τη δυνατότητα να το κάνουν στο μέλλον, εκτίμησε ο Μαρκ Μάιερ Διευθυντής του Συμβουλίου Ευρωπαίων Ραββίνων.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X