Παχυσαρκία: 3 στους 10 Έλληνες είναι παχύσαρκοι και 3 στους 4 υπέρβαροι thumbnail
Το υπερβάλλον βάρος (λίπος–πάχος) συνδυαζόμενο με την ευρεία κατανάλωση ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών κ.α συναφών διατροφικών προϊόντων (sugar–ζάχαρη-γλύκισμα κ.α) όπως επισημαίνεται, αυξάνουν επιπλέον δραματικά και τον αριθμό των διαβητικών....

Παχυσαρκία: 3 στους 10 Έλληνες είναι παχύσαρκοι και 3 στους 4 υπέρβαροι

Όπως όλα τα γεγονότα επαναλαμβάνονται μαζί με την ιστορία και μαθαίνουμε, όσοι βέβαια έχουν πρόθεση να μάθουν από το παρελθόν και να οριοθετήσουν το μέλλον, oι παραπάνω προτάσεις είχαν δει την δημοσιότητα και το 2000 για πολλοστή τότε φορά. (δες περιοδικό Μ’ ενδιαφέρει της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας  Μάρτιος-Απρίλιος 2000 σελ. 26-28)


Προφανώς πολύ λίγοι ακολούθησαν τις παραπάνω οδηγίες στα πλαίσια των κανόνων αγωγής υγείας που προτείνονται από τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς, κυρίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υιοθετούνται δε από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Εθνικών Κυβερνήσεων δια των αντίστοιχων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.


Ετσι δεν «έπεσε κεραυνός εν αιθρία» μια νέα πολύ ανησυχητική ανακοίνωση της ΠΟΥ ότι το ποσοστό των υπέρβαρων κυρίως παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εξαιρετικά υψηλό, κρούοντας απεγνωσμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην υγεία του γενικού πληθυσμού.


Το υπερβάλλον βάρος (λίπος–πάχος) συνδυαζόμενο με την ευρεία κατανάλωση ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών κ.α συναφών διατροφικών προϊόντων (sugar–ζάχαρη-γλύκισμα κ.α) όπως επισημαίνεται, αυξάνουν επιπλέον δραματικά και τον αριθμό των διαβητικών.


Συνδυάζοντας αυτά τα εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα, μαζί με την αύξηση του αριθμού των καπνιζόντων, κρούεται για μια ακόμη φορά «σε ώτα μη ακουόντων»,  όχι μόνο ο κίνδυνος της ζωής σε συνδυασμό με την ελάττωση του προσδόκιμου  επιβίωσης, αλλά μιας ζωής  σε όσους ξεφύγουν τον θάνατο με κακή ποιότητα, που επηρεάζει άμεσα οικογένειες, κοινωνίες, κράτη, ηπείρους κοκ. με το ανάλογο κόστος, δυσβάσταχτο σήμερα σ’ ολόκληρο τον κόσμο.


Μιας ζωής η οποία χαραμίζεται άδικα και άσκοπα- και υποχρεώνει οργανισμούς, κράτη, κυβερνήσεις να παίρνουν «ειδεχθή φορολογικά μέτρα» μεταξύ άλλων, όπως «φορολογήστε το λίπος και τη ζάχαρη» και «αυξήστε τους φόρους στα καπνικά προϊόντα».


Όλα τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας κατά τη γνώμη μου, αποτελούν είδος μνημονίων, στα μόνα που πιστεύω και υιοθετώ. Το πάχος από το λίπος και τη ζάχαρη το πληρώνουμε χρυσό. Ιδίως τώρα με τις ανησυχητικές εξελίξεις των οικονομικών παραμέτρων.


Παλαιότερα και όχι μόνο στην Αγγλία αρχικά, τα μέτρα ήταν προληπτικά. Μεταξύ άλλων, τότε, οι γιατροί αρνούνταν να χειρουργήσουν καπνιστές (διχάζοντας τον ιατρικό κόσμο), ασφαλιστικές εταιρείες είτε δεν τους ασφάλιζαν είτε ζητούσαν υπέρογκα ποσά για παροχές υπηρεσιών υγείας και διάφορα άλλα ασφαλιστικά οφέλη. 


Πρόσφατα Εταιρείες παραγωγής τροφικών και διατροφικών προϊόντων – συνεπικουρούν τις προσπάθειές  των Αμερικανικών και Βρετανικών υπηρεσιών υγείας συνιστώντας περιορισμό στην κατανάλωση τους, όσων περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και λίπους.


Αυτός είναι ο λόγος που προ έτους περίπου, έγινε «ντόρος» για την είδηση στον ελληνικό τύπο «φορολογήστε το λίπος» και φέτος με την δραστική παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης να φορολογήσει έναν από τους δύο λευκούς δολοφόνους, (ζάχαρη και αλάτι), τη ζάχαρη σαν μέτρο καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας και την αύξηση της φορολογίας καπνικών προϊόντων και στην χώρα μας.


Παράλληλα διαπιστώνεται μια έξαρση από τον τύπο και τα άλλα ΜΜΕ για παροχή υπηρεσιών αδυνατίσματος, fitness plans κα. Το σίγουρο όμως είναι ότι το αντίδοτο, όχι μόνο στην παιδική  ή την παχυσαρκία των ενηλίκων, εκτός των άλλων προληπτικών δράσεων είναι ο αθλητισμός και η συμμετοχή μας σε τέτοια γεγονότα τα οποία τον τελευταίο καιρό λαμβάνουν χώρα στον τόπο μας. Παρoλ’ αυτά, στην σύγχρονη πραγματικότητα δεν διαθέτουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα και διαδικασίες ορθής ενημέρωσης τουλάχιστον στο βαθμό που επιβάλλεται. Έτσι ενώ όλοι είμαστε πρόθυμοι για την μετάδοση κανόνων αγωγής υγείας και την εφαρμογή  ενός νέου μοντέλου ζωής, υγιεινότερου από ότι πριν, φαίνεται ότι δεν προωθείται σωστά, ούτε γίνεται αποδεκτό σε μεγάλη κλίμακα.


Αν όλα όσα μας αξίζουν για να αναπτυχθούμε ως υγιή άτομα και όχι φιλάσθενα, υποστηριχθούν και υιοθετηθούν, τότε δεν θα υποχρεωθεί και το κράτος – το όποιο κράτος μας αξίζει – ανάλογα με τις συμπεριφορές μας να επιβάλει φόρους υγείας.  


Όπως γνωρίζουμε υπάρχει μια πληθώρα σχεδίων εθνικών δράσεων υγείας και για επί μέρους θέματα π.χ διατροφής, για τον καρκίνο, το κάπνισμα κ.α. 


Τα σχέδια δράσης αυτά απ’ ότι γνωρίζω είναι καλά διατυπωμένα στα χαρτιά και έκαναν ευτυχισμένους όσους  Υπουργούς Υγείας πέτυχαν να  τα  καταγράψουν. Μέχρις εδώ όμως, τίποτα περισσότερο. Για παράδειγμα, ενώ ο πρώτος Αντικαπνιστικός Νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, έγινε το 1856, μέχρι σήμερα ο κάθε Υπουργός Υγείας πασχίζει (;) να τον εφαρμόσει, με νέους και επαναλαμβανόμενους προς το αυστηρότερο νόμους, χωρίς να υπάρχει όμως  η ελάχιστη πολιτική βούληση εφαρμογής, στην πράξη.


Σχετικά πρόσφατα απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για να μας δοθεί η άδεια να αναπτύξουμε δράσεις σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κώδικα.  Ένα διευρυμένο δηλαδή πρόγραμμα αγωγής υγείας με την συνεργασία φυσικά της διδασκαλικής και καθηγητικής κοινότητας. Για άλλη μια φορά η ανταπόκριση των επίσημων αρχών, μας απογοήτευσε. 


Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και όσες άλλες επιστημονικές εταιρείες και ιατροκοινωνικοί φορείς προτείνουν και ζητούν άδεια για -ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας το κάνουν γιατί μεταξύ άλλων τελικά η πρόληψη, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι, στοιχίζει κατά πολύ φθηνότερα απ’ ότι η ορατή ή η αναμενόμενη ασθένεια και επιβαρύνουν το κοινό-από τον μη σεβασμό των κανόνων ζωής και ευζωίας και το πιο σημαντικό, ξέρουν πώς να το κάνουν και με κατά πολύ μικρότερο κόστος από οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία, γιατί εμείς τα μέλη των ιατροκοινωνικών φορέων είμαστε όλοι άμισθοι εθελοντές.


Επιπλέον, το κράτος, μόνο του, δεν έχει την δυνατότητα να αναπτύξει παρόμοιες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σήμερα με τις γνωστές και δυστυχώς αναμενόμενες δυσμενείς επιπτώσεις των φτωχοποιημένων δράσεων και μειωμένων δυνατοτήτων, που αποβαίνουν εις βάρος της υγείας του γενικού πληθυσμού και  μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης. 


Όλα τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας επιβάλλεται να επαναδιατυπωθούν και να υιοθετηθούν από την οικογένεια, το σχολείο και τον κοινωνικό περίγυρο. Ο γονιός, ο Δάσκαλος ο Γιατρός η υγιής κοινωνία  οφείλουν, όλοι μαζί, να  ανασκουμπωθούν ξανά άμεσα και συντονισμένα, γι’ αυτό τα μηνύματα των Διεθνών Φορέων είναι όπως προαναφέρθηκε ανησυχητικά. 


Όσον αφορά στην χώρα μας, 3 στους 10 Έλληνες είναι παχύσαρκοι κα 3 στους 4 υπέρβαροι, με  πρώτη  αίτια θανάτου τα καρδιαγγειακά. Με μια άλλη πρωτιά την παχυσαρκία και το αυξημένο βάρος την Ελλήνων μαθητών του δημοτικού.


Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο αλλά και τα επιστημονικά έντυπα, οι δείκτες υγείας του Ελληνικού πληθυσμού σημειώνουν τις αρνητικές  πρωτιές της κάρτας υγείας του Ελληνικού πληθυσμού κα υπονομεύουν  τα χρόνια ζωής των Ελλήνων μειώνοντας το προσδόκιμο διαβίωσης. 


Σήμερα στο Facebook αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι μια από τις 7 χώρες που παράγει καλούς γιατρούς. Ε και; οι μισοί φεύγουν έξω και οι υπόλοιποι προσπαθούν να σταδιοδρομήσουν και να λειτουργήσουν «ως Έλληνες Ιατροί του εσωτερικού» με πολύ κόπο και μέτριο αποτέλεσμα, συνεπεία των κακών συνθηκών  λειτουργίας των υποδομών υγείας.


Πιστεύω ότι σαν κοινωνία ενδεχόμενα είτε νοιαζόμαστε λιγότερο απ’ όσο πρέπει για την υγεία του γενικού πληθυσμού είτε ασχολούμαστε με το θέμα περιστασιακά και κατά το δοκούν, γι’ αυτό χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των στόχων και επικοινωνία μεταξύ των επιστημονικών και εθελοντικών φορέων για ένα νέο ξεκίνημα και νέο όραμα. Επί πλέον η πολιτεία καλείται παράλληλα, να οργανώσει ένα διάλογο για την διαμόρφωση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Υγεία, προτείνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μεταξύ άλλων, με προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει αναθεωρήσει στόχους και Προγράμματα, Αγωγής Υγείας.


Τα Παραρτήματά της, υιοθετούν αυτές τις οδηγίες και αναπτύσσουν με αυτό το νέο πνεύμα τις επί μέρους δραστηριότητες τους όπως ορίζεται και από τον παρακάτω Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του καρκίνου.


Η συνεργασία όλων αποτελεί κύριο μέλημα των δράσεων και στόχων μας, γι’ αυτό επιβάλλεται άμεση επικοινωνία και συνεργασία.


 


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


12 Τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο του Καρκίνου


1. Μην καπνίζετε. Μην χρησιμοποιείτε καπνικά προϊόντα


2. Απαγορεύστε το κάπνισμα στο χώρο σας. Υποστηρίξτε την πολιτική απαγόρευσης του καπνίσματος στην εργασία σας.


3. Διατηρήστε το σωστό σωματικό βάρος.


4. Εντάξτε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητα σας. Περιορίστε την καθιστική ζωή.


5. Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή:  • Τρώτε πολλά προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.

  • Περιορίστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες (τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε λιπαρά) και αποφεύγετε τα σακχαρούχα ποτά.

  • Αποφεύγετε το επεξεργασμένο κρέας· περιορίστε το κόκκινο κρέας και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.


6. Εάν πίνετε αλκοολούχα ποτά περιορίστε την κατανάλωση τους. Είναι καλύτερα για πρόληψη του καρκίνου να μην πίνετε αλκοόλ.


7. Αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδίως των παιδιών. Χρησιμοποιείτε μέσα προστασίας από τον ήλιο. Μην χρησιμοποιείτε συσκευές μαυρίσματος


8. Προστατευθείτε από καρκινογόνες ουσίες στον τόπο εργασίας ακολουθώντας τις οδηγίες  ασφάλειας και υγιεινής.


9. Εξετάστε αν εκτίθεστε σε ακτινοβολία από φυσικά υψηλά επίπεδα ραδονίου στο σπίτι σας. Λάβετε μέτρα για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα ραδονίου.


10. Για τις γυναίκες:  • Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αν μπορείτε, θηλάστε το μωρό σας.

  • Η ορμονοθεραπεία της εμμηνόπαυσης (HRT) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Περιορίστε τη χρήση της ορμονοθεραπείας.


 11. Διασφαλίστε τη συμμετοχή των παιδιών σας σε προγράμματα    εμβολιασμού:  • κατά της ηπατίτιδας Β (για τα νεογέννητα)

  • κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).


12. Λάβετε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα  προσυμπτωματικού ελέγχου:  • για τον καρκίνο του εντέρου (άνδρες και γυναίκες)

  • για τον καρκίνο του μαστού (γυναίκες)

  • για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (γυναίκες)


 


Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κατά του Καρκίνου επικεντρώνεται στα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι πολίτες για την πρόληψη του καρκίνου. Η επιτυχής πρόληψη του καρκίνου απαιτεί να υποστηρίζονται τα ατομικά αυτά μέτρα από κρατικές πολιτικές και δράσει
Νικόλαος Κορδιολής


Ο Νικόλαος Κορδιολής είναι Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νευροχειρουργός, τ. Δ/ντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X