Πώς θα κάνεις φίλους ακόμα κι αν είσαι εσωστρεφής  thumbnail

Πώς θα κάνεις φίλους ακόμα κι αν είσαι εσωστρεφής

Η ζωή ενός εφήβου δεν είναι από μόνη της καθόλου εύκολη. Τη μια σου σπάνε τα νεύρα, την άλλη δε σε αφήνουν να κάνεις αυτό που θέλεις και η διάθεση σου είναι σαν ένα roller coaster. Ειδικά μάλιστα αν είσαι πιο εσωστρεφής χαρακτήρας, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ. Στη σκέψη και μόνο ότι θα χρειαστεί να μιλήσεις σε άλλους και να βγάλεις ένα κομμάτι του εαυτού σου, τα πόδια σου τρέμουν, τα μαγουλά σου κοκκινίζουν, κάνοντάς σε να νιώθεις ακόμα πιο άβολα και οι παλάμες σου ιδρώνουν. Αν θέλεις όμως να γνωρίσεις νέα άτομα, τι πρέπει να κάνεις; 


Οι φίλοι είναι μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας σου και βασικό στοιχείο για την ευτυχία σου στο σχολείο. Ακόμα κι αν διστάζεις να μιλήσεις σε νέο κόσμο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις που δε θα σε θέσουν καθόλου εκτός τόπου και χρόνου και θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις νέα άτομα.  


1. Κάνε παρέα με τους φίλους των φίλων σου 


Είναι και ο ιδανικός τρόπος για να κάνεις νέους φίλους. Έχεις και μια εγγύηση έτσι πως τα άτομα αυτά αξίζουν, αφού τα κάνουν παρέα οι φίλοι σου. Αν είστε πολλά άτομα, δε θα πρέπει να σε αποθαρρύνει αυτό και να μιλάς όταν βρείς κάτι ενδιαφέρον να πεις. Σίγουρα θα έχεις να προσθέσεις κάτι σε κάποια φάση της συζήτησης. 


2. Ρώτησε για το τι τους αρέσει 


Μερικές φορές, είναι δύσκολο για τους εσωστρεφείς χαρακτήρες να μιλήσουν για τους ίδιους και τα ενδιαφέροντα τους. Λίγοτερο αγχωτικό βέβαια είναι να ρωτήσεις αυτόν που είναι απεναντί σου κάτι για τον εαυτό του και τα ενδιαφέροντά του. Είναι πολύ πιο εύκολο έτσι να ακούς και μετά να συμβάλλεις στη συζήτηση. Ξεκίνα με την πιο απλή ερώτηση: Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία; (ή σειρά αν είσαι σαν κι εμάς που βλέπουμε δέκα σειρές ταυτόχρονα). 


3. Μην αγχώνεσαι τόσο πολύ 


Πάρε βαθιές αναπνοές και χαλάρωσε! Το να βρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να σου προκαλεί χαρά όχι άγχος. Ακόμα δεν είναι ανάγκη να κάτσεις πολλή ώρα αν δεν το αντέχεις. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να κάτσεις μια με δύο ώρες και μετά να πας σπίτι σου. Επειδή και η κοινωνικοποίηση είναι δύσκολη, μην κάνεις πειρσσότερα από αυτά που μπορείς. Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να θέλεις να μείνεις λίγη ώρα μόνη σου. 


4. Μίλα με τους φίλους σου στα social media 


Όχι και το πιο κοινωνικό πράγμα στον κόσμο, όμως σίγουρα θα σου είναι πιο εύκολο να κρατήσεις μια συζήτηση. Άλλωστε το να πεις ένα "γεια" στο Facebook παίρνει λίγα δευτερόλεπτα και είναι πιο εύκολο από το να δεις πρόσωπο με πρόσωπο κάποιον. 


5. Να είσαι ανοιχτόμυαλη


Δε χρειάζεται να είσαι επικριτική με τους άλλους, δε ξέρεις τι περνάνε και τι σκέφτονται. Οπότε κράτα ανοιχτό μυαλό, άκουσε τι έχουν να πουν και προσπάθησε να διατηρήσεις τη συζήτηση. 


6. Να έχεις υπομονή


Καμιά φιλία δε χτίστηκε μέσα σε μια νύχτα. Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται υπομονή και επιμονή. Δεν γίνεται να βρεις την καλύτερή σου φίλη μέσα σε μια μέρα. 


7. Θα πρέπει να θέλεις να κάνεις φίλους 


Δεν έχει κανένα νόημα να γνωρίσεις νέο κόσμο αν από την αρχή δεν έχεις σκοπό να κάνεις φίλους. Δε χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου σε αυτό. Οπότε προσπάθησε να κάνεις φίλους αν έχεις και την αντίστοιχη διάθεση. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X