Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συμβαδίζουν αστυνομία και αριστοτελική φιλοσοφία;
Συμβαδίζουν αστυνομία και αριστοτελική φιλοσοφία; thumbnail

Συμβαδίζουν αστυνομία και αριστοτελική φιλοσοφία;

Εσπερίδα με θέμα «Αστυνομία και Αριστοτελική Φιλοσοφία», πραγματοποιήθηκε χτες στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, την οποία συνδιοργάνωσαν το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας, το πολιτιστικό κέντρο της ελληνικής αστυνομίας και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.


Την εσπερίδα παρακολούθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.


Κατά την έναρξη των εργασιών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ιωάννης Καραπατάκης, ενώ ρόλο συντονιστή στην εσπερίδα είχε ο αναπληρωτής καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου της ελληνικής αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ) Κωνσταντίνος Γρίβας.


Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι «η καθιέρωση του όρου “police” έχει τη ρίζα της στην αρχαία σκέψη πόλις, πολιτεία, πολίτευμα, πολίτης, πολιτισμός» και τόνισε: «Ο Αριστοτέλης μίλησε ουσιαστικά και για το μέτρο και για την αρμονία. Πώς δηλαδή η αστυνομία υπηρετεί μια ευνομούμενη πολιτεία, χωρίς υπερβολές, αλλά και χωρίς ραθυμία. Ούτε υπερβολή, ούτε ραθυμία. Μέτρο και αρμονία.…»


Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σημείωσε ότι φέτος είναι έτος φιλοσοφίας και Αριστοτέλη, όπως αποφάσισε η UNESCO μετά από πρόταση της εθνικής μας επιτροπής και υπογράμμισε «την υπέροχη ενότητα της αριστοτελικής σκέψης», προσθέτοντας:


«Η δράση της αστυνομίας οφείλει να πηγάζει από ανυπέρβλητη ανάγκη. Οφείλει να υπακούει ακόμη στις αρχές της ισορροπίας, της επιείκειας, της αναλογικότητας και της ισότητας. Έτσι οδηγούμαστε στο κράτος δικαίου αντί του απεχθούς αστυνομικού κράτους…».


Ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι το θέμα της εσπερίδας, «αναπόδραστα παραπέμπει στη στενή εννοιολογική σχέση της αστυνομίας με βασικές αρχές και θέσεις του ηθικοπλαστικού στοχασμού του Αριστοτέλη, που φέτος συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από τη γέννησή του στα Στάγειρα Χαλκιδικής».


Σύμφωνα με τον ίδιο: «η βασική αριστοτελική αρχή, θεμέλιο της ευρωπαϊκής φιλοσοφικής σκέψης, και όχι μόνο, ότι ο άνθρωπος είναι “φύση πολιτικό ον”, εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αρτίωση και ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας που δεν νοείται χωρίς την ιδιότητα του πολίτη, που γεννά τις πολιτικές του υποχρεώσεις αλλά και απαιτεί να προασπίζει τα πολιτικά δικαιώματα…».


Στην εσπερίδα παραβρέθηκαν ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, ως εκπρόσωπος του μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β', ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της ΝΔ, αξιωματικοί και άλλοι επίσημοι.


Εισηγήσεις πραγματοποίησαν η οµότιµη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Πρόεδρος του Διεπιστηµονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ) Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γεώργιος Κοντογιώργης και ο διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, καθηγητής της Σχολής Αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας, Παναγιώτης Δαμάσκος.


 


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X