"Οι νέοι γιατροί ξέρουν πολύ λίγα για τη διατροφή και την άσκηση" thumbnail

"Οι νέοι γιατροί ξέρουν πολύ λίγα για τη διατροφή και την άσκηση"

Οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι σωστά εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη συχνότητα ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής επειδή ξέρουν ανησυχητικά λίγα πράγματα για το πώς η διατροφή και η άσκηση μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, σύμφωνα με μια ομάδα επιφανών γιατρών.


"Υπάρχει έλλειψη γνώσης και κατανόησης βασικών στοιχείων για την επίδραση της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στην υγεία στην συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών. Αυτό έχει τις ρίζες του στην απουσία επίσημης εκπαίδευσης από την αρχή" σημειώνουν σε γράμμα στο βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικών Σχολών (Medical Schools Council) και το Συμβούλιο Γενικής Ιατρικής (General Medical Council).


Προειδοποιούν ότι η φιλοδοξία της βρετανικής κυβέρνησης να αποτρέψει τις δεκάδες χιλιάδες των πρόωρων θανάτων από καρδιοπάθειες και καρκίνο μέχρι το 2020 θα αποτύχει χωρίς μια ριζική αναδιαμόρφωση του πώς οι 8.000 νέοι άνθρωποι τον χρόνο που ξεκινούν να φοιτούν σε ιατρικές σχολές εκπαιδεύονται για τον τρόπο ζωής και την υγεία.


Στους υποστηρικτές αυτής της έκκλησης συγκαταλέγονται ο Richard Thompson, πρώην πρόεδρος του Royal College of Physicians, ο Καθηγητής Chris Oliver από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο David Haslam, Πρόεδρος του Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία και ο Aseem Malhotra, καρδιολόγος που συμμετέχει σε εκστρατείες για την υγεία.


Επιθυμούν το Συμβούλιο Ιατρικών Σχολών που εκπροσωπεί τις 34 πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές του Ηνωμένου Βασιλείου που χρηματοδοτούνται από το κράτος "να στηρίξει την εισαγωγή εκπαίδευσης γύρω από τον τρόπο ζωής που θα βασίζεται σε στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης βασικής εκπαίδευσης γύρω από τη διατροφή και τις επιπτώσεις της φυσικής δραστηριότητας στην υγεία και τις χρόνιες ασθένειες σε όλα τα ιατρικά προγράμματα σπουδών".


Όλοι οι 250.000 γιατροί του ΗΒ θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση για να βελτιώσουν την ικανότητά τους να βοηθούν ασθενείς με παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθειες, σύμφωνα με τους ίδιους.


Ένας παθολόγος αναφέρει στον Guardian ότι, όπως είναι αδιανόητο οι Ιατρικές Σχολές να μη διδάσκουν τους φοιτητές για τον καρκίνο "είναι εξίσου αδιανόητο τα παραπάνω κιλά και η παχυσαρκία να αγνοούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα ιατρικής – μια κατάσταση που δε μπορεί να συνεχιστεί αν θέλουμε οι περιττοί θάνατοι και οι ασθένειες να αποφευχθούν".


Ο Καθηγητής Chris Oliver σημείωσε ότι σε μια πρόσφατα έρευνα με φοιτητές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μόνο το 14.9% ήταν ενήμερο για το πόση φυσική δραστηριότητα συνίσταται στους ενήλικες για να ενδυναμώσουν την υγεία τους. Λιγότεροι από 10% αισθάνονταν επαρκώς σε θέση να συμβουλεύσουν τους ασθενείς σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα και σε ποσοστό πάνω από 90% υπογράμμισαν ότι θα ήθελαν περισσότερη εκπαίδευση σχετικά.  


Η Katie Petty-Saphon, Διευθύνων Σύμβουλος του Συμβουλίου Ιατρικών Σχολών επισήμανε ότι "τομείς όπως ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής απαιτούν μεγαλύτερη έμφαση" στα πλαίσια της ιατρικής εκπαίδευσης στο άμεσο μέλλον εάν θέλουμε οι γιατροί του αύριο να είναι επαρκώς εφοδιασμένοι να χειριστούν τον διευρυνόμενο "φόρο αίματος" από ασθένειες – απότοκο της κακής διατροφής, του αλκοόλ, του καπνίσματος. Η ίδια θα ήθελε να δει το Συμβούλιο Γενικής Ιατρικής, που επιβλέπει τους γιατρούς, να αναβαθμίσει την προτεραιότητα που δίνεται στη διατροφή και την άσκηση όταν θα αναθεωρήσει τις συστάσεις προς τις Ιατρικές Σχολές αναφορικά με τι οφείλουν να διδάσκουν. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X