Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΕΕ: προς επιπλέον κυρώσεις "κατά υποστηρικτών του Άσαντ"
ΕΕ: προς επιπλέον κυρώσεις "κατά υποστηρικτών του Άσαντ" thumbnail

ΕΕ: προς επιπλέον κυρώσεις "κατά υποστηρικτών του Άσαντ"

Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχονται σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και τον ρόλο της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος», σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).


Προηγούμενο σχέδιο για το ίδιο θέμα που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται σε ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων «κατά Σύριων» που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυτή η επισήμανση που αφορά την εθνικότητα δεν υπάρχει στο νέο κείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένων επιπλέον περιοριστικών μέτρων κατά ιδιωτών και θεσμών που υποστηρίζουν το καθεστώς, εάν συνεχισθούν οι σημερινές ωμότητες», σημειώνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.


Τη Δευτέρα, στο κείμενο που υιοθετήθηκε κατά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο γίνεται λόγος για τη συνέχιση συγκέντρωσης στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στην προσαγωγή των υπευθύνων για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.


Και στο πλαίσιο αυτό υπήρχε αναφορά στην «επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων κατά της Συρίας με στόχο ιδιώτες ή συριακούς θεσμούς που υποστηρίζουν το καθεστώς, εάν συνεχισθεί η "καταστολή"».


Η Ρωσία είναι στόχος ευρωπαϊκών κυρώσεων ήδη από την ουκρανική σύγκρουση και την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο 2014. Περιοριστικά μέτρα που πλήττουν περί τα 200 πρόσωπα ή οργανώσεις βρίσκονται σε ισχύ, εκτός των σοβαρών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X