Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Διορίστηκε μόνιμος ιμάμης στην Αγία Σοφία"
"Διορίστηκε μόνιμος ιμάμης στην Αγία Σοφία" thumbnail

"Διορίστηκε μόνιμος ιμάμης στην Αγία Σοφία"

Ανακοινώθηκε ο διορισμός μόνιμου ιμάμη στην Αγία Σοφία, γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ενώ υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα για την Αγία Σοφία από το 1935 οπότε έγινε μουσείο, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή για αρκετό καιρό.


Με απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων όπου εντάσσεται και η Αγία Σοφία, ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.


To Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρεται σε διορισμό μόνιμου ιμάμη σε οίκημα παραπλεύρως της Αγίας Σοφίας.


Το οίκημα που έχει χτίσει ο Μουράτ Α' αποκαλείται "Χιουνκιάρ Κασρί", δηλαδή "περίπτερο του σουλτάνου" και βρίσκεται δίπλα στην είσοδο των ανακτόρων Τοπ Καπί. Από εκεί εισέρχονταν στην Αγία Σοφία οι σουλτάνοι για να ξεκουραστούν και να περάσουν μετά στον κυρίως χώρο του ναού.


Η προσευχή των μουσουλμάνων μέχρι τώρα ακουγόταν δύο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφία και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν στον χώρο που βρίσκεται έξω από το ναό, στο κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’. Μέσα στον χώρο του μουσείου δεν επιτρεπόταν καμμία προσευχή.


Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης «από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα – ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές».


Ιμάμης πήγαινε στην Αγία Σοφία όμως δεν είχε γίνει μόνιμος διορισμός.


Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.


Τον Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας. Το πρωί του Σαββάτου μουζείνης μέσα από τον χώρο της Αγίας Σοφίας, απήγγειλε το «αζάν», τη μουσουλμανική ψαλμωδία για κάλεσμα σε προσευχή προς τους μουσουλμάνους σε ζωντανή μετάδοση από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet.


Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο μετά από περισσότερα από 80 χρόνια, από τότε δηλαδή που ο χώρος μετατράπηκε σε μουσείο με εντολή του Ατατούρκ.


 


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, enikos.gr , ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X