Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Parlez-vous Brexit; H γλώσσα των διαπραγματεύσεων
Parlez-vous Brexit; H γλώσσα των διαπραγματεύσεων  thumbnail

Parlez-vous Brexit; H γλώσσα των διαπραγματεύσεων

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit θέλει οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να έχουν ως γλώσσα εργασίας τα γαλλικά αντί τα αγγλικά κατά τις συνομιλίες για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση της ομάδας δράσης των Βρυξελλών για το Brexit.


Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας που έχει τεθεί επικεφαλής του περίπλοκου διαζυγίου με το Λονδίνο, θέλει να χρησιμοποιηθεί η μητρική του γλώσσα στις συναντήσεις και τα έγγραφα, ανέφερε η πηγή στο Reuters κατά τη διάρκεια της Συνόδου της ΕΕ, της πρώτης για την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέσα Μέι.


«Ο Μπαρνιέ θέλει τα γαλλικά να είναι η γλώσσα εργασίας στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Brexit», σύμφωνα με την πηγή.


Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι αυτή δεν είναι η επίσημη γραμμή: «Δεν υπάρχει καθεστώς για τη γλώσσα στις διαπραγματεύσεις», διευκρίνισε.


Εκπρόσωπος της Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει. «Δεν θα σχολιάσουμε έως ότου λάβουμε επίσημο αίτημα», σημείωσε.Michel Barnier


Η χρήση των γαλλικών θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή της συνηθισμένης πρακτικής των πολυεθνών ομάδων των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, όπου τα γαλλικά έχασαν από τα αγγλικά το κύρος τους ως βασική γλώσσα εργασίας της ΕΕ μετά την ένταξη κρατών από τη βόρεια και την ανατολική Ευρώπη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ακόμα και αξιωματούχοι από τις ιδρυτικές δυνάμεις της ΕΕ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, επικοινωνούν πλέον μεταξύ τους κυρίως στα αγγλικά.


Κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα μήνυμα στη Μέι και τους υπουργούς της ότι η ΕΕ σχεδιάζει να βάλει πρώτα τα δικά της συμφέροντα στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας, τις οποίες η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έχει τοποθετήσει επισήμως περί τον Μάρτιο.


Πολλοί Βρετανοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες μιλούν άπταιστα γαλλικά, αλλά υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρατηρούν ορισμένοι ότι διακρίνονται με τους ομοεθνείς τους Βρετανούς για ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα γλωσσομάθειας στην Ευρώπη.


Άλλοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην προετοιμασία του Brexit δήλωσαν άγνοια για την πρόταση του Μπαρνιέ να χρησιμοποιηθούν κυρίως τα γαλλικά. Ωστόσο σύμφωνα με άλλες πηγές, η ομάδα δράσης του, που αριθμεί αυτή τη στιγμή 15 άτομα και δεν περιλαμβάνει Βρετανούς, επικοινωνεί κυρίως στα γαλλικά.


Ο Μπαρνιέ, που μιλά άπταιστα αγγλικά, αν και με προφορά, δεν αποτέλεσε δημοφιλή επιλογή για κάποιους Βρετανούς πολιτικούς όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον διόρισε. Κάποιοι σχολιαστές χαρακτήρισαν την επιλογή του «πράξη πολέμου».


Ως Επίτροπος της ΕΕ μέχρι το 2014, ο 65χρονος Μπαρνιέ είχε μια δύσκολη σχέση με το Λονδίνο καθώς επεδίωξε να αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον βρετανικό τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.


Πολιτικοί της ΕΕ έχουν ισχυριστεί ότι τα αγγλικά ίσως χάσουν το καθεστώς τους ως μια από τις τρεις επίσημες γλώσσες εργασίας – μαζί με τα γαλλικά και τα γερμανικά – ως αποτέλεσμα του Brexit. Σε κάθε περίπτωση, είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν να κινδυνεύει πραγματικά η αγγλική ως παγκόσμια lingua franca ακόμα και μετά την αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X