Τί πρέπει να προσέχουμε σε ροφήματα - ποτά για να μειώσουμε τις θερμίδες thumbnail
Θα πρέπει να συνυπολογίζουμε σε αυτές και τα υγρά που προσλαμβάνουμε...

Τί πρέπει να προσέχουμε σε ροφήματα – ποτά για να μειώσουμε τις θερμίδες

 Συχνά, όταν ακολουθούμε μια δίαιτα αδυνατίσματος, τείνουμε να στρέφουμε την προσοχή μας στα τρόφιμα, ξεχνώντας ότι και τα υγρά που καταναλώνουμε μπορεί να αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο της διατροφής μας. Εαν θέλουμε λοιπόν να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε ημερησίως, θα πρέπει να συνυπολογίζουμε σε αυτές και τα υγρά που προσλαμβάνουμε. 

1) Γάλα. Ανήκει στην ομάδα των γαλακτοκομικών και ως επι το πλείστον περιέχεται εξ' αρχής στα διαιτολόγια (συνήθως στο πρωινό ή στο βραδινό). Να θυμάστε οτι ιδανικά, ανάλογα φυσικά με το φύλο και την ηλικία, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά μας δίνει περίπου 120kcal.

2) Χυμοί. Οι χυμοί μας παρέχουν θερμίδες, καθώς τα φρούτα περιέχoυν από την φύση τους σάκχαρα. Μπορούμε να επιλέξουμε έναν φυσικό χυμό όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να φάμε φρούτα. Θα πρέπει να προσέχουμε να επιλέγουμε πάντα 100% φυσικούς χυμούς και όχι νέκταρ ή φρουτοποτά. 

3) Καφές ή τσάι. Ο καφές και το τσάι, όταν καταναλώνονται σκέτα, δεν μας δίνουν θερμίδες. Ειδικότερα ο καφές, λόγω της καφεϊνης που περιέχει, μας βοηθά στην καλύτερη πνευματική τόνωση, ενώ ταυτόχρονα μας εφοδιάζει με πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών,όπως και το τσάι. Θα πρέπει να δώσουμε 
προσοχή στην προσθήκη ζάχαρης (μπορούμε εναλλακτικά να επιλέξουμε ένα μη θερμιδογόνο γλυκαντικό) και γάλακτος. 

4) Αναψυκτικά. Τα κανονικά αναψυκτικά είναι καλό να αντικαθιστώνται με light κατά την περίοδο της δίαιτας, καθώς δεν περιέχουν θερμίδες ενώ ταυτόχρονα μας βοηθούν να απολαύσουμε τη γλυκιά γεύση, η οποία συχνά απουσιάζει από τις δίαιτες απώλειας βάρους.

5) Σόδα ή ανθρακούχο νερό. Μπορούν να καναταλώνονται ελεύθερα, θα πρέπει ωστόσο να περιορίζονται σε περιπτώσεις στομαχικών προβλημάτων (πχ, γαστρίτιδα).

6) Αλκοολούχα ποτά. Δεδομένου ότι το αλκοόλ παρέχει αρκετές θερμίδες (7kcal ανά 1 g), καλό είναι να περιορίζεται σε εως 2 μερίδες την εβδομάδα. Προτιμούμε απλά ποτά, όπως μπύρα ή κρασί (το οποίο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις) και αποφεύγουμε σύνθετα ποτά όπως τα κοκτέιλ. 


Από την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου και την Καλλιανιώτη Κωσταλένια, MSc/Διαιτολόγο-Διατροφολόγο (www.nutrimed.gr)

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X