Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξεκινά από αύριο το δύσκολο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης
Ξεκινά από αύριο το δύσκολο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης thumbnail

Ξεκινά από αύριο το δύσκολο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης

Μετά την «προθέρμανση» της Παρασκευής ξεκινά από αύριο το δύσκολο μέρος της αξιολόγησης, για όλα τα θέματα που θα κρίνουν αν τελικά είναι εφικτό να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup του Δεκεμβρίου, ή θα χρειαστεί να υπομείνουμε άλλο ένα πολύμηνο μαραθώνιο, όπως και σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις.Η ατζέντα της Κυριακής, έχει από όλα. Ξεκινά με μια ανασκόπηση όλων των θεμάτων, μεγάλων και μικρών αφού πρώτα γίνει μια εξέταση των δημοσιονομικών δεδομένων που συγκέντρωσαν από την περασμένη Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.


Επί του περιεχομένου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν η διαπραγμάτευση να πραγματοποιηθεί σε 3 διαδοχικά στάδια. Το πρώτο θα αφορά την διευκρίνιση των προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν οι δανειστές, θεωρήσουν ότι η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί.


Το δεύτερο, θα είναι στην ουσία η οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής ,που εκκρεμεί από το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό, θα οριστικοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι και το 2020. Εδώ το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πείσει ότι θα πρέπει οι στόχοι για να πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τα χρόνια του προγράμματος (2019, 2020) θα πρέπει να είναι σημαντικά μικρότεροι του 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα.


Το τρίτο σκέλος τη αξιολόγησης θα αφορά την συζήτηση για το χρέος και την δυνατότητα αναδιάρθρωσης του με βάση την πρόταση τριών φάσεων (βραχυπρόθεσμα μεσοπρόθεσμα μακροπρόθεσμα μέτρα) που έχει ήδη σχεδιάσει ο ΕΜΣ.


Πάντως η αυριανή μέρα θα ξεκινήσει με τα μέτρα που θα απασχολήσουν περισσότερο την αξιολόγηση των επομένων εβδομάδων και σε όλα θα είναι παρόν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Το πρώτο πακέτο αφορά τον υπουργό ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκη και όχι μόνο. Στο πρώτο σκέλος θα συζητηθεί η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ξεκινά από την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων την δημιουργία σταθμών εξυπηρέτησης μιας στάσης (one stop shop) μέχρι και το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού και την άδεια να πουλάνε και τα σούπερ μάρκετ μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.


Το δεύτερο σκέλος αφορά την διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών όπου θα συμμετέχουν επίσης ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Γ Πιτσιλής και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΤΧΣ.


Επόμενο θέμα της Κυριακής στο οποίο θα παραμείνει ο κ. Πιτσιλής και θα έρθει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης θα είναι το στοιχειωμένο πια νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και την αυτοκαταγγελία αδήλωτων εισοδημάτων.

Σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να λύσει το γόρδιο δεσμό του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις στο οποίο οι δανειστές προβάλλουν ακόμη έντονες ενστάσεις. Χωρίς την θεσμοθέτηση του λογαριασμού η επέκταση του πλαστικού χρήματος αν δεν αποτύχει θα έχει πολύ μικρότερα από την αναμενόμενη επιτυχία.


Η μέρα θα κλείσει με την συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο με θέμα ίσως το πιο σοβαρό της δεύτερης αξιολόγησης που αφορά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας , κατώτερος μισθός , ομαδικές απολύσεις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο , επαναφορά της ανταπεργίας θα είναι τα θέματα που θα συζητηθούν και θα πρέπει να συμφωνήσουν ο υπουργός εργασίας με τους θεσμούς.


ΠΗΓΗ: http://www.enikonomia.gr 


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X