Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα στο Βέλγιο να στηρίξει την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά
Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα στο Βέλγιο να στηρίξει την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά thumbnail

Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα στο Βέλγιο να στηρίξει την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει προθεσμία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου μέχρι αργά αύριο, Δευτέρα, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη και της περιοχής της Βαλονίας στην εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, διαφορετικά η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας θα ακυρωθεί, δήλωσε σήμερα πηγή της ΕΕ.


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει στον Βέλγο Πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ μέχρι αργά αύριο, Δευτέρα, ανέφερε η πηγή, προκειμένου ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό να μπορεί να αποφασίσει αν θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας την Πέμπτη.


Η ΕΕ και ο Καναδάς θα αποφασίσουν αύριο βράδυ αν θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής για την υπογραφή της CETA. "Αύριο το απόγευμα ή το βράδυ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιηθεί η (προγραμματισμένη) Σύνοδος Κορυφής", μετέφερε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Αν ο Μισέλ δεν μπορέσει να διαβεβαιώσει τον Τουσκ ότι το Βέλγιο θα είναι σε θέση να επιτρέψει στην ΕΕ να υπογράψει τη συμφωνία, τότε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Καναδά θα αναβληθεί και δεν θα οριστεί νέα ημερομηνία, παρότι η πηγή σημείωσε ότι ούτε η ΕΕ ούτε ο Καναδάς θέλουν να εγκαταλείψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία ετοιμαζόταν επί χρόνια.


Όλα τα άλλα 27 κράτη μέλη θέλουν την υπογραφή της CETA, όπως και ο συνασπισμός υπό τους φιλελεύθερους του οποίου ηγείται ο Μισέλ. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός του Βελγίου δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών. Οι Σοσιαλιστές της Βαλονίας αντιδρούν τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X