Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / H Εφημερίδα Συντακτών διέκοψε τη συνεργασία με τον σκιτσογράφο Σπ. Δερβενιώτη
H Εφημερίδα Συντακτών διέκοψε τη συνεργασία με τον σκιτσογράφο Σπ. Δερβενιώτη  thumbnail

H Εφημερίδα Συντακτών διέκοψε τη συνεργασία με τον σκιτσογράφο Σπ. Δερβενιώτη

H Εφημερίδα Συντακτών σταμάτησε τη συνεργασία της με τον σκιτσογράφο Σπύρο Δερβενιώτη λόγω "ασυμβίβαστου" που αφορά εξωτερική συνεργασία του με το περιοδικό Report που διανέμεται μία φορά τον μήνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά.

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων αντέδρασε στέλνοντας επιστολή στην Εφημερίδα Συντακτών, η εφημερίδα της Κολοκοτρώνη απάντησε και τώρα με τη σειρά του παίρνει τον λόγο ο Σπύρος Δερβενιώτης:


"Μια πρώτη οφειλόμενη απάντηση σε όσα αναφέρει η Εφημερίδα Συντακτών στη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων


Oι μισές αλήθειες είναι ενίοτε χειρότερες από ολόκληρα ψέμματα, και εφ’ όσον η καλή εφημερίδα ζητά στην τελευταία της παράγραφο την έξωθεν καλή μαρτυρία του πλουραλισμού και της ανοιχτωσιάς που επικαλείται, ας διορθώσει τις προηγούμενες παραγράφους της απάντησής της με τα εξής περιστατικά που η αφαίρεσή τους πλάθει μια τελείως διαφορετική εικόνα:


Α) Ότι η ΕΣΗΕΑ γνωμοδότησε δια του Προέδρου της ότι δεν υφίσταται ασυμβίβαστο στη συγκεκριμένη περίπτωση, οπότε η εφημερίδα προφανώς και έχει δικαίωμα να επιστρατεύει όποιο κριτήριο θέλει στις συνεργασίες της, αλλά ας παραδεχτεί ότι αυτό γίνεται κόντρα στη γνωμοδότηση του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων.


Β) Είναι λίγο… πώς να το πω… "δημιουργική" η διατύπωση του "ζητήσαμε να επιλέξει την Εφημερίδα των Συντακτών και δεν την επέλεξε". Σε δύο στάδια της "επανειλημμένης συνεννόησης" έκανα συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου όντως να επιλέξω να μείνω αποκλειστικά στην Εφημερίδα Συντακτών. Στον βαθμό που γνωρίζω (και εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται) οι προτάσεις αυτές δε συζητήθηκαν ποτέ στα σοβαρά, αντίθετα αυτό που ακολούθησε ήταν η μονομερής ανακοίνωση της λύσης της συνεργασίας μας. Τώρα αν η εφημερίδα, η οποία πολλάκις έχει καταφερθεί ενάντια στις "γαλέρες του Τύπου" θεωρεί ότι προσφέροντας οικονομικές απολαβές ακριβώς τέτοιας γαλέρας, έχει το "ηθικό πλεονέκτημα" που αναγνωρίζει στον εαυτό της και βάσει αυτού δικαιούται να αξιώνει και αποκλειστικότητα, ναι, ίσως είναι καιρός να ξαναμιλήσει το συνδικαλιστικό όργανο γιατί προφανώς βασικές έννοιες τους επαγγέλματος ξαναγράφονται κατά το δοκούν.


Γ) Χαίρομαι ιδιαίτερα που η εφημερίδα δεν έχει κάποια "κακή παρεξήγηση" μαζί μου αλλά ενημερώστε και κάποιους υπεύθυνους τμημάτων σας, γιατί πίσω από κλειστές (άρα διαψεύσιμες πλήν όμως με μάρτυρες) πόρτες στη μοναδική συνάντηση που εδέησε να έχει μαζί μου η εφημερίδα δια ζώσης, άλλο σκοπό τραγούδαγαν.


Δ) Τα "άγραφα έθιμα" περί ασυμβίβαστου η εφημερίδα τα σέβεται σαν ιερές αγελάδες, ωστόσο δε δείχνει να εμφορείται από το ίδιο δέος για πιο ουσιαστικές πλευρές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, όπως το ότι δεν χρεώνουμε τους δημοσιογράφους στις ιδιοκτησίες. Ο καθένας από μας είναι κάθε μέρα αντιμέτωπος με το χαρτί του και τη συνείδησή του ενώπιον των αναγνωστών. Εμπορικές ανησυχίες και αγωνία των αριθμών είναι αδιανόητο να επιβάλονται στους συντάκτες, το ίδιο και υπονοούμενα για ιδεολογική στράτευση των εντύπων, ιδιαίτερα από μια εφημερίδα η οποία επαίρεται ότι έχει κατοχυρώσει στους κόλπους της την πολυπόθητη πολυφωνία.


Ε) Δεν έχω προς το παρόν τίποτα άλλο να προσθέσω, αλλά όφειλα να φτάσω μέχρι το γράμμα Έψιλον. Όπως "Ελευθεροτυπία".

ΥΓ. Σαν απλός αναγνώστης πλέον της εφημερίδας, πολύ θα ήθελα μια επίσημη εξήγηση της εφημερίδας για την απουσία του ενθέτου Καρέ-Καρέ από τη Σαββατιάτικη έκδοση. Το "εκτάκτως" δεν είναι αιτιολόγηση. Επίσης θα ήθελα μισό ευρώ πίσω." 


Πηγή: zoornalistas.blogspot.gr / φωτο: popaganda.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X