Όταν η ουρολοίμωξη επιμένει thumbnail

Η ΔΗΜΗΤΡΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Εάν οι ουρολοιμώξεις είναι επίμονες ή επαναλαμβανόμενες, θα πρέπει να εξακριβώσει αν σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ. σεξουαλικές επαφές) και να συζητήθούν με τη γυναίκα οι χρήσιμους κανόνες υγιεινής..

Όταν η ουρολοίμωξη επιμένει

Αναγνώστρια μας ρωτά: Καλησπέρα πριν περίπου έναν μήνα έπαθα ουρολοίμωξη και αμέσως ξεκίνησα την ογκμεντιν μιας και παλαιότερα την είχα ξαναχορηγηθεί σε μία τέτοια περίπτωση. Η αντιβίωση όμως μου δημιούργησε μύκητες και ξεκίνησα έπειτα από συμβουλή της φαρμακοποιού μου την βερνταλ. Αφότου το ξεπέρασα επανεμφανίστηκε η ουρολοίμωξη και χορηγήθηκα από τον παθολόγο μου την προσέφ σε συνδυασμό με αντιγαλακτικούς μύκητες Ακολούθησε καλλιέργεια ούρων η οποία βγληκε καθαρή και έπειτα απο πέντε μέρες συνευρέθηκα με τον σύντροφό μου μετά από ενάμιση μήνα θεραπείας Κατα τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ένιωθα ένα άσχημο τσούξιμο στην περιοχή του κόλπου πράγμα που με έκανε να ανησυχήσω. Τι μπορεί να συνέβη; Υπάρχει περίπτωση να έφταιγε το προφυλακτικό;
Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. 


Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν μία αρκετά συχνή κλινική πάθηση που απασχολεί πολλές γυναίκες, όμως ενώ η αντιμετώπισή τους γενικά είναι απλή, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει δύσκολη και επίμονη.


Καταρχήν είναι απαραίτητο να γίνει σωστή διάγνωση, δηλαδή να γνωρίζουμε ότι όντως πρόκειται για ουρολοίμωξη επιβεβαιωμένη με γενική εξέταση ούρων, να εντοπιστεί ποιο ακριβώς μικρόβιο προκαλεί την ουρολοίμωξη (καλλιέργεια ούρων), και να εξακριβωθεί σε ποιο αντιβιοτικό είναι ευαίσθητο το μικρόβιο που προκαλεί την ουρολοίμωξη (αντιβιόγραμμα), ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία και για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.


Επίσης εάν οι ουρολοιμώξεις είναι επίμονες ή επαναλαμβανόμενες, θα πρέπει να εξακριβώσει αν σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ. σεξουαλικές επαφές) και να συζητήθούν με τη γυναίκα οι χρήσιμοι κανόνες υγιεινής. Από το ιστορικό σας και την κλινική εξέταση θα φανεί αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για ουρολοιμώξεις και ανάλογα θα κρίνει ο ιατρός σας αν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα νεφρών/ουροδόχου κύστεως).


Σε γενικές γραμμές για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων συστήνουμε στις γυναίκες να καταναλώνουν άφθονη ποσότητα νερού, να αδειάζουν συχνά και επαρκώς την κύστη τους, ενώ και ό χυμός cranberry φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων – κυκλοφορούν και σε μορφή χαπιών στο εμπόριο.


Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με το προφυλακτικό, δεν φαίνεται να σχετίζεται η χρήση του με αύξηση της πιθανότητας ουρολοίμωξης, Αυτό όμως που μπορεί να συμβαίνει είναι ότι κάποια προφυλακτικά ή και η ίδια η σεξουαλική επαφή, μπορεί να προκαλούν ερεθισμό ή αλλεργία και να δημιουργούν ένα αίσθημα καύσου, που σε κάποιες γυναίκες δημιουργεί παρόμοια συμπτώματα με αυτά τις ουρολοίμωξης.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X