Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εξαγορά της Time Warner από την ATandT για 85 δις δολάρια-οι αντιδράσεις
Εξαγορά της Time Warner από την ATandT για 85 δις δολάρια-οι αντιδράσεις  thumbnail

Εξαγορά της Time Warner από την ATandT για 85 δις δολάρια-οι αντιδράσεις

Η συμφωνία συγχώνευσης της ATandT με την Time Warner, αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, αυξάνοντας τις πιθανότητες οι ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν εξονυχιστικά την προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου γίγαντα τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης.


Η μεγαλύτερη συμφωνία της χρονιάς μεταξύ της ATandT, της ισχυρότερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ και της εταιρείας Μέσων Ενημέρωσης Time Warner, που ανακοινώνεται δύο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου, ποντάρει στη νίκη της υποψήφιας για την προεδρία των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τη συνέχιση του καθεστώτος του αντιμονοπωλιακού κανονιστικού πλαισίου.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η ATandT υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της Time Warner έναντι 85 δις δολαρίων.


Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έπεται της Κλίντον στις δημοσκοπήσεις, ανακοίνωσε ότι θα εμποδίσει τη συγχώνευση.


Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει επικρίνει τον ρόλο των ΜΜΕ στις εκλογές, που τις χαρακτηρίζει ως "στημένες", και πιστεύει πως η απόκτηση της Time Warner, στην οποία ανήκει το καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και η Warner Bros, ο μεγαλύτερος παραγωγός κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Χόλιγουντ, θα συγκεντρώσει υπερβολικά μεγάλη εξουσία στα χέρια μίας εταιρείας.


Σύμφωνα με τον Πίτερ Ναβάρο, οικονομικό σύμβουλο του Τραμπ, η ATandT, την οποία περιέγραψε σε πρότερη μορφή της ως "το αρχικό και καταχρηστικό τηλεφωνικό μονοπώλιο της 'Ma Bell'," "προσπαθεί τώρα να αγοράσει την Time Warner και ως εκ τούτου το ιδιαίτερα εχθρικό προς τον Τραμπ CNN. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε κάτι τέτοιο γιατί συγκεντρώνει υπερβολικά μεγάλη εξουσία στα χέρια των λίγων και πολύ ισχυρών", ανέφερε.


Η Κλίντον, που έχει εκφράσει αμφιβολίες για άλλες μεγάλες εταιρικές συμφωνίες, δεν έχει κάνει δηλώσεις για τη συγχώνευση. Ο εκπρόσωπός της Μπράιαν Φάλον είπε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν "ορισμένα ερωτηματικά και ανησυχίες" για τη συμφωνία αλλά και "πολλές πληροφορίες που θα πρέπει να έρθουν στο φως πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα". Διαβεβαίωσε όμως ότι η Κλίντον πιστεύει ότι η συμφωνία θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς από τις ρυθμιστικές αρχές.


Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, όμως, πρώην αντίπαλος της Κλίντον για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, σημείωσε μέσω του Twitter ότι η κυβέρνηση πρέπει να "σκοτώσει" την συγχώνευση γιατί θα σημάνει υψηλότερες τιμές και λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές.


Οι απόψεις του Σάντερς έχουν ειδικό βάρος διότι η Κλίντον χρειάζεται τον συνασπισμό του, που αποτελείται από νεαρά άτομα που κλίνουν προς τα αριστερά, για να προωθηθεί στην προεδρία των ΗΠΑ.


Ο Τιμ Κέιν, συνυποψήφιος με την Κλίντον και γερουσιαστής από την Βιρτζίνια, παρατήρησε ότι τα μέλη του Κογκρέσου και οι ρυθμιστικές αρχές θα χρειαστεί να εξετάσουν τη συμφωνία και "να αποφανθούν τελικά" για το εάν η συγχώνευση θα μειώσει τον ανταγωνισμό. "Εγώ είμαι υπέρ του ανταγωνισμού", ανέφερε ο Κέιν στο τηλεοπτικό κανάλι NBC και την εκπομπή "Meet the Press". "Λιγότερη συγκέντρωση (εξουσίας), θεωρώ ότι είναι γενικά καλύτερα, ιδιαίτερα στα Μέσα Ενημέρωσης", είπε, προσθέτοντας ότι δεν είχε γνώση των λεπτομερειών της συμφωνίας.


Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της υποεπιτροπής ανταγωνισμού της αμερικανικής Γερουσίας, Ρεπουμπλικανός Μάικ Λι και η επικεφαλής Δημοκρατική Γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουσαρ στην ίδια επιτροπή ενημέρωσαν ότι θα συνεδριάσουν μέσα στο Νοέμβριο για να εξετάσουν το σχέδιο εξαγοράς. Οι δύο πολιτικοί καθησύχασαν ότι τα μέλη της υποεπιτροπής θα "μελετήσουν ενδελεχώς" τη συγχώνευση για να βεβαιωθούν ότι δεν ζημιώνει τους καταναλωτές.


Οι πολιτικοί μπορούν να διερευνήσουν τη συμφωνία και να την υποστηρίξουν ή όχι, αλλά η τελική απόφαση αποδοχής εναπόκειται στο υπουργείο Δικαιοσύνης (και όχι τον Πρόεδρο των ΗΠΑ), το οποίο μπορεί να την απορρίψει, να την αποδεχθεί ή να επιβάλει περιορισμούς εάν θεωρεί ότι η συμφωνία παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.


Η ATandT έχει εκφράσει την άποψη ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν η ανεξάρτητη Οµοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, που επιβλέπεται από το Κογκρέσο, έχει επίσης δικαίωμα να εξετάσει τη συμφωνία.


Η ATandT περιγράφει τη συγχώνευση ως "κάθετη συγχώνευση" γιατί δεν υπάρχουν παρόμοιες υπηρεσίες μεταξύ των δύο εταιρειών, και ελπίζει ότι αυτό θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να δώσουν το πράσινο φως έως το τέλος του 2017.


"Στη σύγχρονη ιστορία των Μέσων Ενημέρωσης και του Διαδικτύου, η αμερικανική κυβέρνηση έχει πάντα υποστηρίξει τις κάθετες συγχωνεύσεις όπως τη δική μας, γιατί ωφελούν τους καταναλωτές, ενδυναμώνουν τον ανταγωνισμό, και – στην περίπτωσή μας – ενθαρρύνουν καινοτομίες και επενδύσεις", υποστήριξε ο Ντέιβιντ Μάκατι, ανώτατος αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος της ATandT.


Η πώληση της Time Warner μοιάζει με την αγορά το 2012 της NBCUniversal από την ανταγωνίστρια Comcast για 30 δις δολάρια, μια συμφωνία που έγινε αποδεκτή αφού οι ρυθμιστικές αρχές υποχρέωσαν την καλωδιακή Comcast σε παραχωρήσεις.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X