Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κούλογλου-Κύρτσος-Σπυράκη εξηγούν την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά
Κούλογλου-Κύρτσος-Σπυράκη εξηγούν την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά  thumbnail

Κούλογλου-Κύρτσος-Σπυράκη εξηγούν την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά

Η CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά) θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων εταιρειών, αλλά θα καταστρέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουλτούρα, τα οποία δεν προστατεύονται καθόλου, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Κούλογλου αναφέρει, επίσης, ότι το πρόβλημα είναι πως με τη συμφωνία, η διαφωνία ανάμεσα σε μία ιδιωτική εταιρεία και ένα κράτος, που μέχρι τώρα εκδικαζόταν από τα εθνικά δικαστήρια, θα εκδικάζεται από ιδιωτικά δικαστήρια, στα οποία δικαστές θα είναι μεγαλοδικηγόροι που συχνά δουλεύουν σε δικηγορικά γραφεία, τα οποία συνεργάζονται με τις εταιρείες που έχουν κάνει την αγωγή.


Αντίθετα, υπέρ της συμφωνίας τάσσεται ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία θα μειώσει το κόστος σε 9.000 αγαθά και υπηρεσίες, ενώ σχετικά με την απόφαση της Βαλονίας σχολιάζει πως «αν αρχίσουν οι μεγάλες συμφωνίες να κολλάνε σε αυτό το επίπεδο, η διαπραγματευτική ισχύς της ΕΕ θα περιοριστεί δραματικά, με αποτέλεσμα να μείνει ακόμη πιο πίσω, σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.»


Γ. Κύρτσος: Η συμφωνία CETA είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για τη συνοχή και αποτελεσματικότητα της ΕΕ


«Η συμφωνία CETA, προϊόν πολύχρονης διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και Καναδά, θα μειώσει το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών, γιατί περιορίζει ή εξαφανίζει τους δασμούς σε 9.000 αγαθά και υπηρεσίες. Η υπογραφή της θεωρείται αναγκαία για να περάσει το μήνυμα ότι η ΕΕ μπορεί ακόμη και μετά το Brexit να παραμείνει πρωταγωνιστής στον στίβο του παγκόσμιου εμπορίου.


Αν επικρατήσει η άποψη του τοπικού Κοινοβουλίου της Βαλονίας, ενός από τα πέντε Κοινοβούλια του Βελγίου, αντιλαμβανόμαστε ότι αν αρχίσουν οι μεγάλες συμφωνίες να κολλάνε σε αυτό το επίπεδο, η διαπραγματευτική ισχύς της ΕΕ θα περιοριστεί δραματικά, με αποτέλεσμα να μείνει ακόμη πιο πίσω, σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.


Οι δυνάμεις του προστατευτισμού και της εσωστρέφειας έχουν ενισχυθεί στην ΕΕ μετά το Brexit και η συμφωνία CETA είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για τη συνοχή και αποτελεσματικότητα της ΕΕ.»


Στ. Κούλογλου: Τα ιδιωτικά δικαστήρια είναι το μεγάλο πρόβλημα με τη CETA


«Το πρόβλημα είναι η θέσπιση ιδιωτικών δικαστηρίων. Η διαφωνία ανάμεσα σε μία ιδιωτική εταιρεία και ένα κράτος μέχρι τώρα εκδικαζόταν από τα εθνικά δικαστήρια. Με τη συμφωνία CETA προβλέπεται ότι η υπόθεση θα εκδικάζεται από ιδιωτικά δικαστήρια, στα οποία δικαστές θα είναι μεγαλοδικηγόροι που συχνά δουλεύουν σε δικηγορικά γραφεία, τα οποία συνεργάζονται με τις εταιρείες που έχουν κάνει την αγωγή.


Σε κάποιες περιπτώσεις, οι εταιρείες είναι ισχυρότερες από τα κράτη. Για παράδειγμα, η ATandA αγόρασε την Time Warner για 110 δις. Το ένα τρίτο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Άρα, αν μία εταιρεία μπορεί να δώσει τόσα λεφτά, μιλάμε για τρομερή δύναμη. Ας υποθέσουμε ότι υπάρξει μία διαμάχη μεταξύ της Monsanto και της Ελλάδας… Για να επιστρέψουμε στους Βαλόνους. Επειδή αντέδρασαν σε αυτή τη διάταξη, τους δόθηκε η υπόσχεση ότι θα διαφοροποιούσαν τη διάταξη για τα ιδιωτικά δικαστήρια. Αυτό δεν έγινε.


Τώρα, στο ερώτημα γιατί ειδικά η Βαλονία, η απάντηση είναι ότι η Βαλονία είναι γύρω από τις Βρυξέλλες και οι κάτοικοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Έτσι αναπτύχθηκε εκεί ένα ισχυρό κίνημα εναντίον της CETA και της TTIP, το οποίο ανάγκασε τα πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένων και των συντηρητικών, να ταχθούν εναντίον της CETA και τώρα είναι δύσκολο να αλλάξουν θέση αν δεν γίνουν σοβαρές παραχωρήσεις από την άλλη πλευρά. Όμως, τα ιδιωτικά δικαστήρια είναι βασική παράμετρος για τη CETA και την TTIP, γιατί όπως έχουμε πει, η CETA είναι το μικρό αδερφάκι της TTIP, και o Δούρειος Ίππος για να ψηφιστεί η τελευταία, η οποία έχει προς το παρόν παγώσει.


Οι Σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ταχθεί υπέρ της CETA, κυρίως οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είναι αυτοί που κυριαρχούν στην Ομάδα των Σοσιαλιστών. Βασικά υπήρξε μία μεθόδευση. Περίμεναν να γίνουν οι εκλογές στο Βερολίνο, γιατί και στη Γερμανία υπάρχει ισχυρή αντίδραση, και μετά βγήκαν υπέρ της CETA γιατί υπάρχουν μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές που ευνοούνται από αυτή τη συμφωνία και πιέζουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.


H CETA θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων εταιρειών, όπως της AUDI, της VW, της BMW, αλλά θα καταστρέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουλτούρα, τα οποία δεν προστατεύονται καθόλου.»


H ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προτείνει ότι αφενός πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών και να διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες στο εμπόριο, αφετέρου δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον λαϊκισμό να στερήσει από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τις δυνατότητες που ανοίγει μία μεγάλη εμπορική συμφωνία. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ καταληκτικά σημειώνει ότι είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία και να μη μετακυλήσει την απόφαση στα κράτη-μέλη.


«Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις που διατυπώνουν πολίτες έναντι της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά (CETA) και συνακόλουθα και έναντι της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP). Έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε τις ίσες ευκαιρίες στο εμπόριο και το επενδυτικό περιβάλλον, να προστατεύσουμε τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και ταυτόχρονα να μην κάνουμε καμμία έκπτωση στην ποιότητα των τροφίμων και των προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ. Παράλληλα, όμως, έχουμε την ευθύνη να εξηγήσουμε αναλυτικά και σε όλους τους πολίτες στα κράτη-μέλη την ευκαιρία που ανοίγουν οι συμφωνίες με τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Ειδικά για την Ελλάδα, τα κέρδη που θα αποκομίσουμε από την άρση των εμποδίων και την εναρμόνιση των κανονισμών στο εμπόριο με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι πολύ σημαντικά», αναφέρει η Μ. Σπυράκη.


Η ευρωβουλευτής της ΝΔ επικαλείται ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Εμπορίου, η ΤΤΙΡ αναμένεται να αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 0,4% και τις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά 13%. Συγκεκριμένα, σε τομείς όπως η αγροτική οικονομία, η ξυλεία και η αλιεία, η αξία των ελληνικών εξαγωγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 81 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον κλάδο των επεξεργασμένων τροφίμων αναμένεται αύξηση της τάξης των 99 εκατομμυρίων ευρώ».


«Παρ' όλα αυτά, μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους Έλληνες για τα οφέλη των συμφωνιών. Έχουμε υποχρέωση να παρουσιάσουμε με διαφάνεια όλα τα στοιχεία των συμφωνιών CETA και TTIP. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε στον λαϊκισμό να στερήσει απ’ την Ευρώπη και την Ελλάδα την ευκαιρία να διευρύνει τις συναλλαγές της με τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους. Είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία και να μην μετακυλήσει την απόφαση στα κράτη-μέλη. Οι πολιτικοί βρισκόμαστε στις θέσεις μας για να παίρνουμε την ευθύνη των επιλογών που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», καταλήγει η Μ. Σπυράκη.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 


Διαβάστε ακόμη:


 


https://boro.gr/139713/ti-tha-synepagetai-h-proswrinh-efarmogh-ths-ceta-ths-emporikhs-symfwnias-metaksy-ee-kanada


 


https://boro.gr/146215/greenpeace-enantion-stathakh


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X