Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας (βίντεο)
Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας (βίντεο)  thumbnail

Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας (βίντεο)

Η γλυκιά γεύση της σοκολάτας που απολαμβάνουν Ευρώπη και ΗΠΑ εμφανίζεται μάλλον πικρή στο ντοκυμαντέρ δυο Δανών δημοσιογράφων, των M. Mistrati και R. Romano, «Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας», στο οποίο αποκαλύπτεται η ανθρώπινη εκμετάλλευση που υφίστανται τα παιδιά στην Ακτή Ελεφαντοστού, που εργάζονται στις κακαοφυτείες.


Σύμφωνα με το φιλμ, που προβλήθηκε με πρωτοβουλία της Fair Trade Hellas, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Break the Chain» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Τεχνόπολη, υπάρχουν πάνω από 27 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι στον κόσμο, κι από αυτούς πάνω από 9 εκατομμύρια είναι παιδιά ηλικίας από 4 μέχρι και 15 ετών που διακινούνται καθημερινά για να εργαστούν στις φυτείες κακάο. Ειδικότερα, στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται στις κακαοφυτείες, εκ των οποίων πάνω από 500.000 κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Οι δημοσιογράφοι μέσα από την έρευνά τους, κατέγραψαν με κρυφή κάμερα σκληρές εικόνες για να αποδείξουν ότι γίνεται λαθρεμπόριο ανήλικων εργατών προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις φυτείες κακάο χωρίς αμοιβή.


Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη επικοινωνίας της Fair Trade Hellas, Κέλλυ Γαρυφαλλή, «η παγκόσμια βιομηχανία της σοκολάτας έχει κέρδη περίπου 110 δισ. δολάρια τον χρόνο, με τον μέσο πολίτη της ΕΕ να καταναλώνει περισσότερα από 8 κιλά σοκολάτας ετησίως, ενώ συνολικά κάθε χρόνο καταναλώνονται τρία εκατομμύρια τόνοι». Η κ. Γαρυφαλλή σημειώνει επίσης ότι «όλοι αγαπάμε τη σοκολάτα. Ας επιλέξουμε όμως μία “δίκαιη” σοκολάτα, χωρίς γεύση παιδικής εργασίας την επόμενη φορά. Είμαστε μέρος της αλυσίδας και έχουμε ευθύνη να καταναλώσουμε πιο ηθικά».Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X