Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Παρέμβαση 53 υπέρ Σκουρλέτη-δυσαρέσκεια Τσίπρα
Παρέμβαση 53 υπέρ Σκουρλέτη-δυσαρέσκεια Τσίπρα  thumbnail

Παρέμβαση 53 υπέρ Σκουρλέτη-δυσαρέσκεια Τσίπρα

Υπέρ των θέσεων του υπουργού Ενέργειας τάσσεται άρθρο που δημοσιεύεται στο commonality, ιστοσελίδα που εκφράζει τις απόψεις των «53».


«Η μάχη και η σύγκρουση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, δεν είναι άλλη μια μάχη εντός του μνημονίου. Δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων, δεν είναι μικροπολιτικό ζήτημα, που μπορούμε εύκολα να θέσουμε σε διαπραγμάτευση εσωκομματική κ.ο.κ. Είναι – και πρέπει να είναι και στη συνέχεια – η κεντρικότερη μάχη», τονίζεται μεταξύ άλλων.


Αναλυτικά:


«Ένας από τους κεντρικούς τομείς μιας οικονομίας και ενός παραγωγικού συστήματος είναι στην εποχή μας ο ενεργειακός τομέας. Ειδικά στην Ελλάδα, ελλείψει άλλων μεγάλων βιομηχανικών κλάδων, οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την πολιτική που εφαρμόζεται για την ενέργεια καθορίζουν όχι μόνο δυναμικές της οικονομίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό, και άλλες πολιτικές, κοινωνικές και ταξικές ισορροπίες ακόμα και όταν αυτό δεν είναι εμφανές με την πρώτη ματιά.


Γι’ αυτό άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς και τους δανειστές, τα ενεργειακά ζητήματα αποτελούσαν μόνιμα κομμάτι των πιο σκληρών απαιτήσεων που εκφράζονταν από την πλευρά τους. Και μάλιστα με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό. Είτε αυτό αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα φυσικού αερίου, είτε τις θεσμικές αλλαγές που επιδιώκει η «αγορά» στον τομέα του ηλεκτρισμού. Και βέβαια πίσω από κάθε τέτοια απαίτηση η μόνιμη εμμονή των δανειστών ήταν η περαιτέρω αποδυνάμωση των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων του τομέα (π.χ. ΔΕΗ) και η ολοένα και μεγαλύτερη αμφισβήτηση στην πράξη της δυνατότητας του δημοσίου (σε οποιαδήποτε μορφή του) να έχει λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση σημαντικών στρατηγικών ζητημάτων.


Οι απαιτήσεις λοιπόν των δανειστών ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικές-ιδεολογικές και πολύ δευτερευόντως οικονομικές, όσο και αν ντύνονται πολλές φορές με αυτό το κάλυμμα.


Επομένως όταν μιλάμε για τη διαπραγμάτευση στα ενεργειακά ζητήματα, θα πρέπει να το κάνουμε έχοντας εικόνα του ρόλου της ενέργειας στην ευρύτερη οικονομία αλλά και –κυρίως– του ρόλου που παίζει η ενέργεια στην ίδια την ισορροπία των δυνάμεων, πολιτική και κοινωνική, στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να είναι σε όλους σαφές: το μνημόνιο δεν είναι απλά μια καταγραφή ισοδύναμων και ανταλλάξιμων μεταξύ τους απαιτήσεων.


Μέρη του μνημονίου μπορούν –και πρέπει– να προεξέχουν σε σημασία έναντι άλλων και αυτό δεν είναι υποκειμενικό, καθορίζεται από τον ρόλο κάθε τομέα στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής και ταξικής σύγκρουσης. Κάτι που μπορεί να φαίνεται ως ένα νούμερο (π.χ. πώληση του 17% της ΔΕΗ +3,06%, που είναι σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ), θα πρέπει να είναι πολύ σαφές σε όλους μας τι συνέπειες θα έχει ευρύτερα στην κοινωνία και στις ταξικές ισορροπίες μετά από λίγο καιρό (ιδιωτικό μάνατζμεντ της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, δημόσιο συμφέρον έναντι μεγιστοποίησης του κέρδους, καθορισμός τιμολογίων για τους καταναλωτές κ.ο.κ).


Για τον ίδιο λόγο και η επιτυχία του Υπουργείου Ενέργειας υπό τον Πάνο Σκουρλέτη όσον αφορά τη διατήρηση του Δημόσιου Ελέγχου των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι κεντρικής σημασίας στην όλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την υποστηρίξουμε, κόντρα και στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και των «πρόθυμων» εντός της χώρας, όπως είναι η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Τα Δίκτυα Μεταφοράς δεν είναι άλλο ένα πάγιο μεταξύ άλλων. Είναι η βασική υποδομή πάνω στην οποία μπορεί να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει ένας από τους πλέον κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας.


Επομένως και για να μη μακρηγορούμε: η μάχη και η σύγκρουση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, δεν είναι άλλη μια μάχη εντός του μνημονίου. Δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων, δεν είναι μικροπολιτικό ζήτημα, που μπορούμε εύκολα να θέσουμε σε διαπραγμάτευση εσωκομματική κ.ο.κ. Είναι – και πρέπει να είναι και στη συνέχεια – η κεντρικότερη μάχη για τον ρόλο που επιδιώκει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει στην κοινωνία για την παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Και γι’ αυτό, καλό θα είναι αυτή τη μάχη – το να κρατήσουμε ζωντανή την κοινωνία και τη δημόσια λειτουργία της οικονομίας και της παραγωγής – να τη δώσουμε όλοι μαζί. Αλλιώς, δεν θα μπορούμε μετά να λέμε για αριστερή πολιτική "στο περιθώριο των μνημονίων".»


Έντονη δυσαρέσκεια προκαλούν στον Πρωθυπουργό – όπως πληροφορείται ο Βασίλης Σκουρής – κινήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που στην πράξη αμφισβητούν το δικαίωμά του στον ανασχηματισμό, καθώς και η μη τήρηση των συμφωνιών από τις τάσεις.


Η στάση των «53» να ταχθούν στο πλευρό του Πάνου Σκουρλέτη στην αντιπαράθεση του υπουργού Ενέργειας με τον Αλέξη Τσίπρα σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως όχι μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και εκτός αυτού, καθώς αμφισβητούνται την επομένη του Συνεδρίου βασικές στρατηγικές της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος.


Την ίδια στιγμή, ο Π. Σκουρλέτης, που λαμβάνει μηνύματα συμπαράστασης από κομματικά στελέχη αλλά και από πρόσωπα από όλη τη χώρα, αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων σε εσωκομματικό πόλο αμφισβήτησης της στροφής της κυβέρνησης ιδίως μετά το Συνέδριο, σε μια προσπάθεια ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, προκειμένου να συμφωνηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η χώρα να εισέλθει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Δυσαρέσκεια όμως εκφράζει ο Πρωθυπουργός και για τη μη τήρηση της συμφωνίας που υπήρξε, να ψηφιστεί η πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο ως «κλειστή» πρόταση στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αντ’ αυτού Τασία Χριστοδουλοπούλου και Φωτεινή Βάκη εισήλθαν στο όργανο, αντί της Όλγας Γεροβασίλη και του Αριστείδη Μπαλτά, γεγονός βεβαίως που αντικατοπτρίζει το δικαίωμα των μελών της ΚΠΕ να αποφασίζουν, αλλά ταυτόχρονα δείχνει ότι συγκεκριμένες τάσεις και πρόσωπα «παίζουν παιχνίδι» και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Στελέχη που γνωρίζουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύουν ως υπεύθυνους για τη μη τήρηση της συμφωνίας την Κίνηση των «53», αλλά και την «προεδρική» Ενωτική Κίνηση η οποία στο Συνέδριο εμφάνισε σημάδια διάλυσης.


Ο Πρωθυπουργός – σύμφωνα πάντα με πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις του – θα δώσει απάντηση στα φαινόμενα αυτά μέσω του ανασχηματισμού. Ταυτόχρονα εκφράζεται προβληματισμός αν ειδικά το Πολιτικό Συμβούλιο που εξελέγη μπορεί να παίζει πραγματικά τον ρόλο του ενιαίου πολιτικού κέντρου κυβέρνησης-κόμματος ή (έστω σιωπηλά) το προσεχές διάστημα θα αντικατασταθεί ατύπως ή επισήμως από ολιγομελές κυβερνητικό όργανο.


 


Πηγή: real.gr 


 


Διαβάστε ακόμη: 


 


https://boro.gr/148419/ti-shmatodotei-to-kopsimo-skoyrleth-dritsa-apo-thn-politikh-grammateia-toy-syriza


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X