Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέι με τους Πρωθυπουργούς Σκωτίας, Ουαλίας, Β. Ιρλανδίας
Το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέι με τους Πρωθυπουργούς Σκωτίας, Ουαλίας, Β. Ιρλανδίας thumbnail

Το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέι με τους Πρωθυπουργούς Σκωτίας, Ουαλίας, Β. Ιρλανδίας

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέσα Μέι προσπάθησε χθες να πείσει τους ηγέτες της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας να συνεργαστούν με την κυβέρνησή της σε μια κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε την συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων περιοχών του ΗΒ «ιδιαίτερα απογοητευτική».


Η Μέι παρατήρησε πως ενώ οι περιφερειακές κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου καλούνται να διατυπώσουν τις θέσεις τους σχετικά με τους όρους του Brexit, δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν την στρατηγική του ΗΒ, επιδιώκοντας ξεχωριστές συμφωνίες με την ΕΕ.


«Δεν γνωρίζω ποια είναι η διαπραγματευτική γραμμή του ΗΒ, επειδή δεν μας λένε», υπογράμμισε η Στέρτζον μετά τις συνομιλίες στο γραφείο της Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ.


«Δεν μπορώ να υπονομεύσω κάτι που δεν υφίσταται, δεν μου φαίνεται αυτή την στιγμή να υπάρχει μια στρατηγική διαπραγμάτευσης του ΗΒ», επισήμανε η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.


Ενώ η Βρετανία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι κάτοικοι της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το γεγονός πιθανώς να οδηγήσει σε μια συνταγματική κρίση και ενδεχομένως σε ανεξαρτησία της Σκωτίας από το ΗΒ και σε νέες πολιτικές εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.


Στη χθεσινή συνάντηση, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός πρότεινε την θέσπιση ενός νέου οργάνου για να δώσει στις περιφερειακές κυβερνήσεις, που έχουν διάφορα επίπεδα αυτονομίας από το Λονδίνο, έναν επίσημο τρόπο για να εκφράσουν τις απόψεις τους.


«Με συνεργασία, οι χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτύχουν μια έξοδο από την ΕΕ και θα παράλληλα ενισχύσουμε περαιτέρω την μοναδική και μακροχρόνια ένωση μας», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Μέι, έπειτα από τις συζητήσεις.


Η Στέρτζον όμως, σε δηλώσεις της, εμφάνισε μια πολύ διαφορετική εικόνα, μετά το πέρας της συνάντησης.


«Αυτό που δεν προτίθεμαι να κάνω… είναι να σταθώ πίσω και να παρακολουθώ την Σκωτία να οδηγείται στο χείλος του γκρεμού ενός σκληρού Brexit επειδή οι συνέπειες για απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επενδύσεις και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο είναι εξίσου σοβαρές», ξεκαθάρισε.


Όπως ενημέρωσε η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός, πρόκειται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες ώστε η Σκωτία να παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ακόμη και αν οι υπόλοιπες περιοχές του ΗΒ αποχωρήσουν από αυτήν, προσθέτοντας πως η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έχει εκφράσει την πρόθεση να ακούσει εναλλακτικές επιλογές.


Η Πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλέν Φόστερ ανέφερε πως και οι τέσσερις επαρχίες πρέπει να βρίσκονται «στην καρδιά της διαδικασίας», ώστε τα ζητήματα που προκύπτουν και τους αφορούν να μπορούν να αντιμετωπιστούν.


Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ουαλίας Κάργουιν Τζόουνς διατύπωσε την άποψη πως είναι δύσκολο για τις περιφερειακές κυβερνήσεις να επηρεάσουν την διαδικασία όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης της Βρετανίας.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X