Προετοιμασία με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, για τον Μαραθώνιο Αθηνών: Τα χιλιόμετρα της ζωής του, σε ποια εμπόδια σκόνταψε και το μεγάλο του όνειρο thumbnail
Δεν είναι ο τύπος που λιώνει στα γυμναστήρια αλλά είναι ο τρίτος χρόνος που ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης συμμετέχει στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Αυτή ήταν και η αφορμή για να μιλήσουμε μαζί του. Ένα κίνημα ανθρώπων που τρέχει έχει γεννηθεί, μας λέει. Γιατί συμμετέχει σε αυτό γιατί κατεβαίνει και εκείνος στο δρόμο; Ο Αλέξανδρος έχει τρέξει πολύ στη ζωή του.

Προετοιμασία με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, για τον Μαραθώνιο Αθηνών: Τα χιλιόμετρα της ζωής του, σε ποια εμπόδια σκόνταψε και το μεγάλο του όνειρο

Ο Αλέξανδρος Μπορδούμης δεν είναι ο τύπος που λιώνει στα γυμναστήρια αλλά για τρίτη χρονιά φέτος, συμμετέχει στον Μαραθώνιο Αθηνών. Ο Μαραθώνιος ήταν η αφορμή για να μιλήσουμε μαζί του. Ένα κίνημα ανθρώπων που τρέχει έχει γεννηθεί, μας λέει. Γιατί κατεβαίνουν στο δρόμο, γιατί κατεβαίνει και εκείνος μαζί τους;  Ο Αλέξανδρος έχει τρέξει πολύ στη ζωή του.  Ποια εμπόδια τον έκαναν να σκοντάψει; Και τι διδάχτηκε από αυτά; Σε ποια δουλειά του αδικήθηκε πολύ; Ο ηθοποιός θυμάται τη σκληρή κριτική για το σήριαλ με την Αλίκη, μιλά για τους τραγουδιστές που ασχολούνται με την υποκριτική και τολμά να φτάσει πολλά χιλιόμετρα μακριά… Πώς φαντάζεται σε είκοσι χρόνια από τώρα, τη ζωή του; 


Συνέντευξη στον Γιώργο Κολέτσο 


Γιατί και πότε ξεκινήσατε να τρέχετε στον μαραθώνιο; 


Η αφορμή ήταν ένα τηλέφωνο από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Με πήραν και μου πρότειναν να τρέξω και εγώ στο μαραθώνιο της Αθήνας. Το βρήκα πολύ τιμητικό να φορέσω αυτή τη φανέλα και να περάσω και εγώ το μήνυμα της Εταιρείας. Το πώς πρέπει να φροντίζουμε την υγεία μας σαν πολίτες, δηλαδή. Δεν κάνω πολύ γυμναστική σε γυμναστήρια, μου αρέσει το τρέξιμο και τα γενικά ,τα σπορ περισσότερο. Και επειδή εκείνη την περίοδο είχα βάλει το τρέξιμο στη ζωή μου, ήταν μια πολύ καλή αφορμή να τεστάρω τις αντοχές μου. Φέτος, είναι η τρίτη χρονιά συμμετοχής και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.Τι έχετε κερδίσει  μέσα από εμπειρία αυτή; Γιατί να κατέβει κάποιος στο δρόμο για τρέξιμο; 


Είναι μια πολύ ωραία μέρα στην Αθήνα και για τους συμμετέχοντες και για όσους κυκλοφορούν εκείνη την ημέρα, στην πόλη. Βλέπουν μια άλλη όψη της. Πραγματικά, πάρα πολύς κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτό το κίνημα των ανθρώπων που τρέχουν. Αν βάλουμε το τρέξιμο ή έστω το περπάτημα στην καθημερινότητά μας, έστω δυο φορές τη βδομάδα, αλλάζει η ζωή μας αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε την ίδια μας τη ζωή και βλέπουμε και τους άλλους. Αλλάζεις και πνευματικά. Πέρα από το σώμα που αλλάζει πολύ  (βελτιώνονται οι αντοχές σου και η φυσική σου κατάσταση) είναι ένα πάρα πολύ καλό τεστ για τον εαυτό σου το να κατεβάσεις το χρόνο σου και να λες "τα κατάφερα έστω και τριάντα δεύτερα καλύτερα φέτος από την προηγούμενη φορά!". Είναι μια πολύ ωραία γιορτή με μουσικές στο δρόμο, με ανθρώπους χαμογελαστούς με μια Αθήνα που μοιάζει με ένα μεγάλο επιτραπέζιο παιχνίδι, με τους Αθηναίους να κινούνται στους δρόμους της Αθήνας ελεύθερα, άνετα. Χαίρομαι που θα συμμετάσχω για μια ακόμα φορά.


Αποτέλεσμα εικόνας για Μαραθώνιος της Αθήνας


Την έχουμε ξεχάσει αυτήν την αιδιόδοξη εικόνα που περιγράφετε, τα τελευταία χρόνια…


Είμαι ένα παιδί της πόλης, κινούμαι πάρα πολύ και λόγω της ιδιότητάς μου, πηγαίνω σε θέατρα, βγαίνω πολύ στο κέντρο με φίλους. Μεγάλωσα στο κέντρο γιατί και η δουλειά και των δυο γονιών μου ήταν στο εμπορικό τρίγωνο. Γνωρίζω πολύ καλά όλες τις γωνιές του. Μου αρέσει, το αγαπώ πολύ το κέντρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Παρόλο που το σπίτι μου ήταν κοντά στη θάλασσα, στο Παλαιό Φάληρο, το κέντρο με εκφράζει πολύ περισσότερο, κάποιες φορές. Θεωρώ ότι είναι η εικόνα του πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τον εαυτό μας, μέσα στην πόλη. Με τέτοιες προσπάθειες όπως ο Μαραθώνιος παίρνεις μεγάλη ενέργεια. Δυναμώνει και το κίνημα των ανθρώπων που τρέχουν και η δύναμη της πόλης. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το κίνημα  μεγαλώνει. Δεν είναι μόνο ο Μαραθώνιος που σύντομα θα γίνει,  υπάρχουν και άλλοι αγώνες, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια δυναμική και αυτό δεν πρέπει να σταματήσει, πρέπει να διογκωθεί. Ας συμμετάσχουμε έστω και για 5 χιλιόμετρα. Μπορεί κάποιος να πάει και να τα περπατήσει, θα είναι μια πολύ ωραία βόλτα.Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν πείθεται εύκολα, να βγει από το σπίτι; 


Ας μη τρέξει, ας περπατήσει. Ας σηκωθεί την Κυριακή το πρωί, ας μη κάτσει να χαζολογήσει στο facebook ας βγει για να δει την πόλη του με  μια διαφορετική, καλύτερη ματιά. Τα πράγματα είναι ζόρικα δίπλα μας, στο σπίτι μας στη γειτονιά μας, στη δουλειά μας, το μόνο που έχουμε είναι να βρίσκουμε μια καλή διέξοδο σαν αυτή. Μια τέτοια διέξοδος είναι ό, τι καλύτερο. Συνδυάζει τα πάντα. Τη βόλτα και την καλή υγεία.


Αποτέλεσμα εικόνας για Μαραθώνιος της Αθήνας


Για ποια πράγματα αξίζει να τρέχουμε  στη ζωή και για ποια πράγματα δεν αξίζει;


Αξίζει να τρέχουμε για τους ανθρώπους γύρω μας, για τους συνανθρώπους μας,για τα παιδιά μας. όσοι έχουν, για την οικογένειά μας. Όσοι μπορούμε να μην τρέχουμε πια γι αυτή τη δουλειά. Δεν είναι μόνο η δουλειά στη ζωή. Και βέβαια, να τρέχουμε για τους στόχους που έχουμε βάλει. Και οι στόχοι μπορεί να είναι από το να κατεβάσω φέτος το χρόνο μου στο τρέξιμο, μέχρι το να γίνομαι καθημερινά ένας καλύτερος πολίτης. Απλά πράγματα.


Για ποιο στόχο ή για ποιο πράγμα στη ζωή σας έχετε τρέξει πάρα πολύ;


Πιστεύω ότι έχω τρέξει πολύ για το θέμα της δουλειάς. Έχω διανύσει χιλιόμετρα πάνω στη σκηνή τα είκοσι χρόνια που είμαι ηθοποιός. Έχω αρκετές ώρες πτήσης με πάνω από 40 παραστάσεις με πολλά γυρίσματα, με πολλά σήριαλ. Και σίγουρα εκεί έχω τρέξει πολύ, έχω ματώσει τη φανέλα… Άλλες φορές πετυχαίνοντας άλλες φορές αποτυγχάνωντας. Άλλωστε, αν δεν αποτύχεις δεν υπάρχει  και κάποιο νόημα για να προσπαθήσεις πάλι. Τώρα όσον αφορά το στόχο του μαραθώνιου, φέτος ευελπιστώ να κατεβάσω αρκετά το χρόνο μου.  Η αλήθεια είναι ότι… δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος μέχρι στιγμής με την προπόνησή μου! Αλλά παίρνεις και δύναμη όταν τρέχεις μαζί με άλλους, είναι διαφορετικό από το να τρέχεις μόνος σου. Παρασύρεσαι. Βέβαια, καμιά φορά, παρασύρεσαι και με λάθος τρόπο… Κάποιος μπορεί να είναι καλύτερος από εσένα και εκεί μπορεί να χάσεις το βηματισμό σου. Κάπως έτσι, πρέπει να κάνεις και στη ζωή: να βάζεις στόχους μικρούς στην αρχή, μέχρι να έρθει ο μεγαλύτερος.

 


Θυμάστε μια φορά που να σκοντάψατε, στο «τρέξιμο» της ζωής ; Μια αποτυχία που να σας δίδαξε κάτι;  


Πολλές φορές έχω σκοντάψει και στην προσωπική μου ζωή και στα επαγγελματικά. Αλλά αυτό με κάνει πιο δυνατό. Το να αντιμετωπίζω καλύτερα τα πράγματα την επόμενη φορά, αυτό με αναζωογονεί. Δεν είμαι άνθρωπος που φοβάμαι να αποτύχω, να σπάσω τα μούτρα μου.  Αν μιλάμε για τα επαγγελματικά μου, δε θα το έλεγα αποτυχία αλλά είχαμε ακούσει τόσα άσχημα πράγματα όταν κάναμε το σήριαλ για τη ζωή της Αλίκης Βουγιουκλάκη, πριν έξι, επτά χρόνια, σε σημείο να ακούμε «δεν αξίζει να δουλέψετε ποτέ  ξανά ούτε στο θέατρο ούτε στην τηλεόραση», πολύ άσχημοι χαρακτηρισμοί… Αυτό όμως με δυνάμωσε πάρα πολύ στη δουλειά μου και έχω προχωρήσει πολύ, όλα αυτά τα χρόνια.


 Αποτέλεσμα εικόνας για αλέξανδρος μπουρδούμης αλίκη


Ποιο ήταν το δίδαγμα; 


Ό, τι και να λένε οι άλλοι, καλό είναι τα πράγματα να τα δοκιμάζεις στη ζωή σου. Να δοκιμάζεις τα πράγματα τα οποία για τους άλλους μπορεί και να μην  είναι ό, τι το καλύτερο. Και αν τελικά «δε δέσει το γλυκό» πας στον επόμενο γύρο. Και στον επόμενο γύρο, μπορεί να βγεις εσύ νικητής.


Το μεγάλο "τέρμα" που θέλετε να φτάσετε στον μαραθώνιο της ζωής; Ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο;


Το όραμά μου είναι να γίνω καλύτερος πολίτης, να γίνω όσο καλύτερος ηθοποιός γίνεται και να προσφέρω με την τέχνη μου συγκίνηση, γέλιο και χαρά. Είναι μια δουλειά που δεν την κάνω μόνο για δική μου ικανοποίηση. Ανεβαίνουμε στη σκηνή ή βρισκόμαστε μπροστά στην κάμερα, γιατί θέλουμε το αποτέλεσμα που δίνουμε να έχει έναν αντίκτυπο. Εκεί στοχεύω. Στο να κάνω καλύτερες συνεργασίες, να παίζω καλύτερους και μεγαλύτερους ρόλους. Και βέβαια, στόχος μου, είναι κάποια στιγμή να δημιουργήσω και τη δική μου οικογένεια.


Πώς φαντάζεστε, ιδανικά, τον εαυτό σας σε είκοσι χρόνια;


Ελπίζω να μην έχω γεράσει (γέλια) αν είναι δυνατό. Να είμαι γερός, να έχω τη μνήμη μου δυνατή, για να μπορώ να αποστηθίζω κείμενα και να τα παίζω και να κάνω αυτή τη δουλειά που κάνω τώρα, για το κέφι μου. Και όχι για την επιβίωση. Αλλά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Οπότε θα ήθελα ιδανικά να είμαι καλά και να συνεχίζω να κάνω πράγματα στο θέατρο, στην τηλεόραση και να συνεχίζω να διασκεδάζω με αυτή τη δουλειά. Γιατί όλες οι δουλειές μπορεί και να καταντήσουν και ρουτίνα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.


 


Τι κάνετε όταν εμφανίζεται η ρουτίνα στο δρόμο σας;


Τη σπάω. Προσπαθώ να τη σπάσω με το να βάλω εμπόδια στον εαυτό μου. Να μην κάνω πράγματα που έχω επαναλάβει. Προσπαθώ να… μπερδευτώ βάζοντας εμπόδια στον εαυτό μου. Κάποια στιγμή βέβαια, θα πέσεις και στη ρουτίνα δε γίνεται διαφορετικά. 


Βάζετε τρικλοποδιά στην ασφάλεια;


Ακριβώς. Άλλωστε κάνω και μια δουλειά που δεν έχει καμία ασφάλεια. Δεν είμαι και τύπος που θα μπορούσε να ζει μέσα σε μια γυάλα.


Τι πρόβες κάνετε αυτή την περίοδο; Πόσο μοιάζει μια πρόβα με ένα μαραθώνιο τρεξίματος;


Το θέατρο έχει σχέση με τον αθλητισμό. Μεγάλη. Ασκείσαι καθημερινά για να φέρεις ένα αποτέλεσμα… Ασκείς το σώμα σου, το πνεύμα σου, το νευρικό σου σύστημα σαν ηθοποιός για να παίξεις ένα ρόλο, πάρα πολύ. Και σίγουρα το θέατρο είναι ένα είδος μαραθωνίου, δεν τελειώνει. Είναι η αποψινή παράσταση, η επόμενη, η μεθεπόμενη παράσταση. Είναι ένας ατελείωτος μαραθώνιος το θέατρο. Έτσι, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι το Mama mia στο θέατρο Ακροπόλ, σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένου της  Θέμις Μαρσέλλου. με πολύ μεγάλο καστ ηθοποιών τραγουδιστών και χορευτών. Ανεβαίνει στις 8 Δεκεμβρίου με τη Δέσποινα Βανδή, τη Demy, τον Άκη Σακελλαρίου, τον Αργύρη Αγγέλου, τη Μπέτυ Μαγγίρα, τη Μαριέλλα Σαββίδου, με πάρα πολλούς συντελεστές. Και από τέλη Γενάρη, Δευτέρες και Τρίτες θα ερμηνεύσω το ρόλο του Ιβάνοφ σε ένα έργο του Τσέχωφ, στο θέατρο Εξαρχείων. Κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι αυτό που σας έλεγα, ότι προσπαθώ να μπερδεύω τα πράγματα για να μπορώ να γίνομαι και εγώ καλύτερος. Ακόμα και αν αποτύχω. Από τη μία έχουμε ένα πολύ χαρούμενο έργο, ένα μιούζικαλ με τη μουσική των ABBA και από την άλλη ένα κλασσικό έργο, πολύ δύσκολο για έναν ηθοποιό. Και στην τηλεόραση συνεχίσουμε να κάνουμε «Το σόι σου», στον Alpha για τρίτη χρονιά, μια οικογενειακή σειρά που έχει αγαπηθεί πάρα πολύ.Μιας και μου μιλήσατε για ονόματα τραγουδιστών, είναι παράταιροι οι τραγουδιστές στις θεατρικές παραστάσεις;


Όχι, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα είδος που απαιτεί φωνητικές ικανότητες. Είναι ένα μιούζικαλ και επειδή έχω κάνει μιούζικαλ και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, ο ρόλος απαιτεί κάποιες πολύ καλές φωνητικές ικανότητες. Οπότε δε το ξεχωρίζω. Αν είναι κάτι παράταιρο θα έχει να κάνει με την επιλογή σε κάτι που είναι άσχετο, με αυτό πρεσβεύει ο κάθε καλλιτέχνης. Αν η ερώτηση επειδή όπως καταλαβαίνουμε η ερώτηση έχει να κάνει με την κυρία Βανδή, σαφώς έχει τις φωνητικές ικανότητες για να ερμηνεύσει αυτά τα τραγούδια και νομίζω ότι θα είναι και πολύ καλή στην απόδοση του ρόλου. Άλλωστε, μιλάμε για ένα μιούζικαλ. Δε θα κάνει αρχαία τραγωδία. Εκεί ίσως, ακουγόταν παράταιρο και παράξενο. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με κάτι που της ταιριάζει. Και εμείς πολλές φορές σαν ηθοποιοί καλούμαστε να τραγουδήσουμε. Έχουμε κάνει πολλές φορές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές ή άλλα πράγματα. Δε μου αρέσει να βάζω στεγανά, σαν καλλιτέχνης, στον εαυτό μου και στους άλλους. Και αν κάποιος έχει τις ικανότητες θα το δείξει πάνω στη σκηνή. Δε χρειάζεται να λέμε αυτός είναι ο εμπορικός, αυτός ο ποιοτικός. Αυτά ποτέ δε με απασχολούσαν στο θέμα της δουλειάς μου. Θέλω να γίνονται καλές δουλειές και καλές συνεργασίες. Ούτε υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα είδη. Όλα τα είδη έχουν την αξία τους. Το θέμα είναι αυτοί που τα ερμηνεύουν, αν είναι άξιοι να τα ερμηνεύσουν.


Και για να επιστρέψουμε στον μαραθώνιο. Τι θα κάνετε την προηγούμενη μέρα; Η προετοιμασία τι περιλαμβάνει;


Λίγο νωρίς για ύπνο, αν και σπάνια συμβαίνει αυτό λόγω της δουλειάς, όλο και κάποια πρόβα θα υπάρχει και ένα καλό ζέσταμα Ένα ελαφρύ πρωινό και πάμε να τρέξουμε! 


 Όσα πρέπει να ξέρετε για τον 34ο Μαραθώνιο Αθηνών Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), εδραιώνοντας την εξαιρετική συνεργασία της με τον ΣΕΓΑΣ, θα είναι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά – και πέμπτη συνολικά – Θεσμικός Εταίρος του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού.


Η συνεργασία αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της ενημερωτικής εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με Υγεία», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Pfizer Hellas, και έχει ως στόχο την πρόληψη νοσημάτων μέσω υιοθέτησης υγιεινών συμπεριφορών (εμβολιασμός, τακτική άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, ισορροπημένη διατροφή, προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος) και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ατόμων.


Οι δράσεις της εκστρατείας, με το κεντρικό μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!», επικεντρώνονται και αυτή τη χρονιά στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, μιας απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως θεσμικός εταίρος του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με τη χορηγία της Pfizer Hellas.


-Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Ε.Π.Ε. θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO, The Authentic και τις τρεις ημέρες της έκθεσης (10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2016), όπου θα πραγματοποιούνται από Ειδικούς Πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό.


-Ομάδα με πάνω από 230 δρομείς θα συμμετέχει με το μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» στις τρεις διαδρομές του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας (στην Κλασική Διαδρομή και στους Αγώνες 5 και 10 χλμ.).


Θα τα πούμε εκεί! [fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X