Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σήμερα Τετάρτη η κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
Σήμερα Τετάρτη η κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες  thumbnail

Σήμερα Τετάρτη η κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το απόγευμα η πέμπτη, κατά σειρά, διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.


Κατά τη σημερινή διάσκεψη αναμένεται να τεθεί το θέμα της συνταγματικότητας του νόμου Παππά με τον οποίο μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.


Πληροφορίες δικαστικών κύκλων συνιστούν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην καταλήξει σε οριστική απόφαση, αλλά να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην πολιτεία, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.


Δεν είναι βέβαιο ότι η σημερινή διάσκεψη θα είναι και η τελευταία για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ όλα τα ενδεχόμενα ως προς την κρίση των δικαστών παραμένουν ανοιχτά.


Σύμφωνα με το real.gr, κατά την τετράωρη διάσκεψη της Δευτέρας, ο Σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, σημειώνοντας τη δυσκολία συγκρότησης στη παρούσα φάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.


Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είχε εισηγηθεί επίσης στην προηγούμενη διάσκεψη, να κριθούν ως απαράδεκτες οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, κάτι το οποίο απέρριψε η Ολομέλεια του δικαστηρίου με ψήφους 16/9.


Στο τραπέζι της διάσκεψης έχουν τεθεί οι αιτιάσεις των καναλιών που έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο σχετικά με το σύννομο με βάση το Σύνταγμα του νόμου που καθορίζει τον αριθμό των αδειών σε τέσσερις.


Οι κρίσιμες πτυχές που εξετάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι:


- Οι αρμοδιότητες ΕΣΡ, αν δηλαδή μόνο στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο απονέμεται από το Σύνταγμα η αρμοδιότητα να διαχειρίζεται τα των τηλεοπτικών αδειών ή εάν μπορεί και ο υπουργός Επικρατείας, όπως έχει προβλέψει ο νόμος Παππά.


Επίσης,


- Ο αριθμός των αδειών, αν δηλαδή ο περιοριστικός από το νόμο αριθμός των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών που περιλαμβάνεται στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει στο Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία.


Εάν τελικά το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κρίνει ότι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορούσε να οργανώσει και να φέρει σε πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία και όχι ο υπουργός κατά την πρόβλεψη του νόμου, τότε ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει στις προβλέψεις του Συντάγματος και θα πρέπει να αλλάξει.


Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά το παρελθόν – και μάλιστα δυο φορές – για την υπόθεση της ΕΡΤ είχε αποφανθεί πως το μοναδικό αρμόδιο για οποιαδήποτε αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι το ΕΣΡ.


Αντιθέτως, αν η πλειοψηφία των 25 Συμβούλων Επικρατείας κρίνει ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στο νομοθέτημα με την υφιστάμενη μορφή του, τότε η εφαρμογή του νόμου θα συνεχιστεί κανονικά χωρίς κανένα εμπόδιο και όσα κανάλια δεν έχουν αδειοδοτηθεί θα πρέπει να κλείσουν μετά από σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X