Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ιδιωτική ομιλία Μέι σε στελέχη της Goldman Sachs για τo Brexit
Ιδιωτική ομιλία Μέι σε στελέχη της Goldman Sachs για τo Brexit  thumbnail

Ιδιωτική ομιλία Μέι σε στελέχη της Goldman Sachs για τo Brexit

Η Τερέσα Μέι είχε προειδοποιήσει με μεγάλη σαφήνεια για τους κινδύνους που θα διέτρεχε η Βρετανία σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ιδιωτική ομιλία της στις 26 Μαΐου ενώπιον των στελεχών της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας Goldman Sacks λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα.


Η σημερινή Πρωθυπουργός της Βρετανίας, που καλείται να διαχειρισθεί τη διαδικασία διαζυγίου της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αμέλησε να κάνει το ίδιο και προς τους συμπατριώτες της, επιλέγοντας να διατηρήσει μία χλιαρή και αμφίσημη ρητορική που δημιούργησε την εικόνα του διπλού πράκτορα στο στρατόπεδό της ή απλώς του ανθρώπου που δεν ενδιαφέρεται παρά για το πολιτικό του μέλλον.


Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, το οποίο βασίζεται σε ηχητικό ντοκουμέντο που αποτελεί προϊόν διαρροής από την ομιλία της στη Goldman Sacks, η τότε υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να χρησιμοποιήσει πολύ σαφέστερα επιχειρήματα για να εξηγήσει ποια θα ήταν τα οφέλη για τη Βρετανία από την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Η Τερέσα Μέι είχε δηλώσει στα στελέχη της τράπεζας ότι ήρθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έφθασε μέχρι να εκφράσει την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι θα κοιτάξουν προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν.


«Πιστεύω ότι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι σαφή… ότι η συμμετοχή σε ένα εμπορικό μπλοκ 500 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι σημαντική για εμάς… ότι ένα από τα θέματα είναι ότι πολλοί άνθρωποι επενδύουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο διότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην Ευρώπη… Εάν δεν ήμασταν στην Ευρώπη, θεωρώ ότι θα υπήρχαν εταιρείες και επιχειρήσεις που θα εξέταζαν μήπως θα έπρεπε να αναπτύξουν παρουσία στην ηπειρωτική Ευρώπη, παρά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά συνέπεια, υπάρχουν προφανή οικονομικά οφέλη» από την παραμονή στην ΕΕ, είχε πει.


Τότε, η Τερέσα Μέι φαίνεται ότι είχε ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της παραμονής της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναφορικά με τον τομέα της ασφάλειας, αφού εμπιστεύθηκε ιδιωτικά στα στελέχη της Goldman Sacks ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στην αστυνομία και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Βρετανίας.


Τον Απρίλιο, στο αποκορύφωμα της εκστρατείας ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Μέι, απευθυνόμενη στους συμπατριώτες της δεν άντλησε από την αποθήκη των επιχειρημάτων της υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, παρά μόνο διατύπωσε μία προειδοποίηση για τους κινδύνους που θα σήμαινε για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση. Τότε είχε λησμονήσει τους κινδύνους που θα σηματοδοτούσε το Brexit για την βρετανική οικονομία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ως Πρωθυπουργός πλέον, έθεσε κατά την ομιλία της στο συνέδριο των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ ως προτεραιότητα τον περιορισμό της μετανάστευσης έναντι της παραμονής της χώρας στην ενιαία αγορά. «Οι βρετανικές εταιρείες χρειάζονται τη μέγιστη ελευθερία για να εμπορεύονται και να λειτουργούν εντός της ενιαίας αγοράς, αλλά όχι με αντάλλαγμα την παραχώρηση του ελέγχου της μετανάστευσης και πάλι».


«Είναι απογοητευτικό που η Τερέσα Μέι δεν είχε το πολιτικό θάρρος να προειδοποιήσει τους πολίτες για τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες του Brexit, όπως το έκανε κατ’ ιδίαν για μία χούφτα τραπεζιτών», δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον.


«Το πιο απογοητευτικό είναι ότι τώρα που υποτίθεται βρίσκεται στην εξουσία, αγνοεί αμέριμνα τις ίδιες προειδοποιήσεις και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία πράξη μνημειώδους αυτοχειρίας για την βρετανική οικονομία, βγάζοντας τη Βρετανία από την ενιαία αγορά.»


«Είναι καλό να ξέρει κανείς τι σκέφτεται κατ’ ιδίαν η Τερέσα Μέι όταν πολλοί από εμάς το έλεγαν δημόσια και επί τόσο καιρό ότι η έξοδος από την ενιαία αγορά θα κάνει κακό στις επιχειρήσεις και την οικονομία μας», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Φιλ Ουίλσον.


 


Πηγή: The Guardian / ΑΠΕ, ΜΠΕ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X