Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / FT: κρίσιμη η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
FT: κρίσιμη η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό  thumbnail

FT: κρίσιμη η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times (FT) χαρακτηρίζει κρίσιμη την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και επισημαίνει ότι στην Ελβετία οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα προσέλθουν με χάρτες και προτάσεις για τη συζήτηση του εδαφικού.


Σύμφωνα με τους FT, o κ. Αναστασιάδης θα βρεθεί υπό πίεση, ώστε να αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις, που θα αφορούν την επιστροφή της αγροτικής περιοχής της Μόρφου, που αποτελεί μια διαρκή απαίτηση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων οι οποίοι μετακινήθηκαν αλλού λόγω της τουρκικής εισβολής.


Το επιχείρημα του κ. Ακιντζί είναι ότι η περιοχή είναι φορτωμένη πλυθησμιακά από Τουρκοκύπριους, ώστε να καταστεί η επιστροφή της δυνατή. Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει την επιστροφή της χερσονήσου της Καρπασίας, η οποία, όπως τονίζουν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουριστικά.


Αναφορά στο δημοσίευμα κάνει το ΡΙΚ σε ανταπόκριση από το Λονδίνο όπου σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει αναφορικά με τον διαμοιρασμό των εξουσιών στο ομόσπονδο κράτος καθώς και την καθιέρωση μηχανισμού για την επίλυση διαφωνιών σχετικά με την ιδιοκτησία. «Η πρόοδος αυτή ενθαρρύνει την αισιοδοξία για μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου» γράφουν οι FT.


Από την άλλη, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, συνεχίζει το άρθρο, καλούνται να αντιμετωπίσουν ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των στρατευμάτων της Τουρκίας και διεθνείς εγγυήσεις – θέματα, που κατά το παρελθόν έχουν μπλοκάρει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.


Επίσης, τονίζεται πως τα συμβαίνοντα στην Τουρκία με την απόπειρα πραξικοπήματος, δεν στάθηκαν εμπόδιο στη διαδικασία των συνομιλιών με διπλωμάτες να υπογραμμίζουν ότι το «γεγονός πως στην Τουρκία έγιναν τόσα πολλά άνω κάτω, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, χωρίς η στάση τους στο Κυπριακό να αλλάξει, είναι καλό σημάδι. Κι αυτό εξαιτίας της θέσης του Ερντογάν και του στρατού της Τουρκίας, η οποία είναι ακόμη πιο πιεσμένη μετά το πραξικόπημα».


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X