Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κυβερνητικές πηγές: τι φέρνει ο Ομπάμα στην Αθήνα
Κυβερνητικές πηγές: τι φέρνει ο Ομπάμα στην Αθήνα thumbnail

Κυβερνητικές πηγές: τι φέρνει ο Ομπάμα στην Αθήνα

Στο πλαίσιο του τελευταίου του ταξιδιού στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Αθήνα (15-16 Νοεμβρίου) και στη συνέχεια το Βερολίνο.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιλογή του Αμερικανού Προέδρου να επισκεφθεί τις δύο αυτές πρωτεύουσες στο τέλος της θητείας του, και μάλιστα την Αθήνα πριν από το Βερολίνο, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη.


Αυτή, μάλιστα, σημειώνεται πως έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού ότι βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος της θητείας Ομπάμα.


Όπως αναφέρει το Μαξίμου, στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα θα βρεθεί ο ρόλος της Ελλάδας στην σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος ενισχύεται δεδομένων των περιφερειακών εξελίξεων και της αυξανόμενης αστάθειας.


Αυτή η εξέλιξη, τονίζουν οι κύκλοι της κυβέρνησης, έρχεται ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει συνεργασία και επαφές με ευρύ φάσμα κρίσιμων περιφερειακών και παγκόσμιων παικτών, από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη ως την Αίγυπτο και το Ιράν. Από την Κίνα και τη Ρωσία, ως τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ.


Στο ίδιο σημείωμα γίνεται λόγος για «επιτυχημένη τήρηση των απαραίτητων ισορροπιών και καθολική αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».


Εκτιμάται ακόμη ότι «η αναγνώριση του ενισχυμένου ρόλου και της αποτελεσματικής και καθολικά αναγνωρισμένης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας αποτελεί η χωρίς ανάλογο προηγούμενο σειρά επαφών του Αλέξη Τσίπρα με παγκόσμιους ηγέτες και επισκέψεων στην Ελλάδα σε ενάμιση μόλις χρόνο, μεταξύ των οποίων:


• Η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, η πρώτη μετά από 17 χρόνια και 4η στην ιστορία, σε συνέχεια των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη και τη Βαρσοβία


• Τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε Ρωσία και Ελλάδα, καθώς και επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα


• Δύο επισκέψεις του Γάλλου Προέδρου Ολάντ και του Πρωθυπουργού Βαλς στην Αθήνα


• Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα και συνάντηση με τον Πρόεδρο Σι


• Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λέσβο για την ανάδειξη της προσφοράς του ελληνικού λαού στο προσφυγικό


• Τριμερείς Σύνοδοι Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ


• Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ιράν και συνάντηση με την ανώτατη ηγεσία της χώρας


• Η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σερβία και την Ουκρανία»


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, ενημερώνει η κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών. Στο επίκεντρο της επίσκεψης αναμένεται να βρεθούν, επίσης, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος, το Κυπριακό και το προσφυγικό.


Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναλάβει την υποστήριξή του στις προσπάθειες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στον δρόμο της βιωσιμότητας και της ανανεωμένης ανάπτυξης».


Για το Μαξίμου, «με τις διακοινοτικές συνομιλίες να εισέρχονται σε κρίσιμη φάση και την Ελλάδα να έχει λόγο σε ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, το Κυπριακό αναμένεται να αποτελέσει, επίσης, βασικό θέμα στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τον Αμερικάνο Πρόεδρο. Επιπλέον, η προσφυγική κρίση παραμένει ένα φλέγον ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας που πυροδοτεί εξελίξεις με τεράστιο αντίκτυπο στο διεθνές σύστημα και την ΕΕ.»


Και συνεχίζει το non paper: «Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξη και αναγνώρισή τους προς την Ελλάδα για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενάντια στη λογική των διαχωριστικών και μονομερών ενεργειών, όπως προωθούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου προσδοκάται να αποτελέσει άλλο ένα σήμα υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στην επιλογή αυτή και τις ελληνικές προσπάθειες.»


Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «στην ατζέντα Ομπάμα θα βρεθούν τόσο οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα (ο Πρόεδρος Ομπάμα θα συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών) όσο και η δημοκρατία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ενός εμβληματικού Δημοκρατικού Προέδρου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, αυτή εκτιμάται ότι θα κερδίσει μια ξεχωριστή σημασία, ενώ αποτελεί και αναγνώριση της συμβολής της σημερινής Ελλάδας στην ενίσχυση της δημοκρατίας».


«Η διεθνής θέση της Ελλάδας ενδυναμώνεται. Οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται. Καθίσταται, έτσι, πρόδηλο ότι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί δήθεν “αναξιόπιστης κυβέρνησης” απορρίπτονται από παγκόσμιες δυνάμεις και πέφτουν στο κενό», καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X