Μικροπράγματα που κάνουν μια μητέρα χαρούμενη

Το έχετε σκεφτεί ποτέ; Τι να είναι αυτό, ή αυτά που χρειάζεται μία μητέρα; Γιατί όλοι έχουμε συνηθίσει τη μαμά που δίνει απλόχερα και ξεχνάμε ότι και η μαμά χρειάζεται να παίρνει!

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δείτε παρακάτω τι χρειάζεται μια μαμά:

 

1. Ένα φιλί και μία αγκαλιά

Ναι, τα κλασικά, φιλάκι-αγκαλίτσα, από το παιδί και τον σύζυγο έχουν τεράστια σημασία! Όλες οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες μας λένε ότι το αγκάλιασμα έχει χαλαρωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Φανταστείτε λοιπόν πόσο καλό κάνει στη στρεσαρισμένη και πιεσμένη μαμά να δεχτεί μια αγκαλίτσα από τα αγαπημένα της πρόσωπα.

2. Μια καλή κουβέντα από την οικογένειά της

Προσοχή, δεν εννοώ το τυπικό «ευχαριστώ», ή, ακόμα χειρότερα, το μούγκρισμα «μμμ» που είναι κάτι ανάμεσα στο «ευχαριστώ» και στο «παράτα μας ήσυχους». Εννοώ πραγματικά μια καλή κουβέντα, ένα κομπλιμέντο, ένα «κάτι» που δείχνει ότι οι φροντίδες και οι κόποι της δεν περνάνε απαρατήρητοι.

3. Χρόνο με τις φίλες της

Κάθε μαμά χρειάζεται το δικό της υποστηρικτικό σύστημα, τους ανθρώπους εκείνους με τους οποίους μιλάει, γκρινιάζει, μοιράζεται τις χαρές και τις λύπες της, γελάει, περνάει ωραία…

4. Χρόνο με τον εαυτό της

Έχει επικρατήσει η εικόνα της μαμάς που διαρκώς τρέχει με τα χίλια, είναι αφιερωμένη 100% στην οικογένειά της, γίνεται χίλια κομμάτια και θυσιάζεται για τους άλλους, παραμελώντας τον εαυτό της… Πόσο λάθος είναι αυτό! Η καλή μαμά ξέρει να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό της, για να πάει στο γυμναστήριο, να φτιάξει τα μαλλιά ή τα νύχια της, να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει… Με αυτό τον τρόπο η μαμά γεμίζει τις μπαταρίες της και γίνεται ακόμα καλύτερη μαμά!

5. Ξεκούραση

Ναι! Λίγο παραπάνω ύπνο το σαββατοκύριακο, μια βοήθεια από τα μέλη της οικογένειας να συμμαζέψουν όλοι μαζί το σπίτι, έναν ωραίο καφέ και χρόνο να τον απολαύσει…

6. Μία δημιουργική δραστηριότητα

Κάτι που της άρεσε να κάνει παλαιότερα, κάτι που μόλις ανακάλυψε, ή ακόμα και κάτι που δεν έχει βρει ακόμα τι είναι!

7. Χιούμορ και μια δόση χαράς στη ζωή της, καθημερινά

Τόσο απλά!

8. Και ένα καλό βιβλίο για να το απολαύσει…

Με χρόνο και με τον καφέ της ή ένα ποτήρι κρασί και χωρίς διακοπή!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα Βάρβογλη
Ψυχολόγος- Συγγραφέας
http://greekpsychologypages.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα