Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Διαρροές Wikileaks για συμφωνία με τους θεσμούς και Plan B
Διαρροές Wikileaks για συμφωνία με τους θεσμούς και Plan B thumbnail

Διαρροές Wikileaks για συμφωνία με τους θεσμούς και Plan B

Πηγή: tvxs.gr 


 


Νέες διαρροές του Wikileaks που αφορούν την Ελλάδα, αποκαλύπτουν τις επαφές που γίνονταν στην ελληνοαμερικάνικη κοινότητα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού την περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.


Αυτή τη φορά διέρρευσαν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του στενού συνεργάτη και Προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, John Podesta με τον Phil Angelides, Ελληνοαμερικανό πολιτικό των Δημοκρατικών. Ο Angelides που εμφανίζεται να έχει επαφές με τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και τον Γιάνη Βαρουφάκη και να έχουν συναντηθεί σε ένα δείπνο τον Απρίλιο του 2015 εκφράζει την ανησυχία του για το αν θα υπάρξει συμφωνία και κάνει λόγο για Plan B που εμπεριέχει και επιστροφή στη δραχμή.


Η εμπλοκή του ονόματός του στα μέιλ, προκάλεσε την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έγραψε σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter: «Την στοχοποίηση από την Τρόικα Εσ την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελλ/αμερικανούς πχ Phil Angelides».Ο Angelides εμφανίζεται αρχικά να στέλνει ένα μέιλ στον Podesta, στις 10 Φεβρουαρίου του 2015 και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς. Στο συγκεκριμένο μήνυμα ο Angelides εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις και ρωτά τον Podesta τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στις αγορές, να διεξαχθούν υπό λογικούς όρους οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα φέρει ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εκφράζει επίσης τον φόβο ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει έχοντας σημαντικές οικονομικές, στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για όλους.


Ο Angelides ενημερώνει επίσης τον συνεργάτη της Κλίντον, ότι στην Αθήνα βρίσκεται τη συγκεκριμένη περίοδο ο πρώην συμφοιτητής του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος έχει στενή σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις. 


Το δεύτερο μέιλ του Angelides προς τον Podesta αποστέλλεται στις 15 Απριλίου του 2015, για να τον καλέσει σε δείπνο που είχε διοργανωθεί στην Ουάσινγκτον και στο οποίο θα συμμετείχε ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο στενός συνεργάτης του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.


  


Ακολουθεί μία σειρά από μέιλ που έχουν σταλεί 3 μέρες μετά το δημοψήφισμα, στις 8 Ιουλίου του 2015.


Στο μήνυμα που στέλνει ο Angelides στον Podesta γράφει: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-Αμερικανών (και όχι μόνο, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. (…) Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει  ένα θετικό αποτέλεσμα…».


  


Την ίδια μέρα ένας συνεργάτης του Podesta, ο Jeffrey Zients, τον ενημερώνει για τις διεργασίες που γίνονται με πρωτοβουλία του Angelides. Στο μέιλ που στέλνει στον στενό συνεργάτη της Κλίντον, αναφέρει: «Ο Angelides δεν έχει στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (…) Ωστόσο μιλάει με τον Γκάλμπρεϊθ. Ο Angelides είπε ότι σε περίπτωση εξόδου (της Ελλάδας από την ευρωζώνη) θα ήθελε να φανεί χρήσιμος κινητοποιώντας την ελληνο-αμερικανική κοινότητα για οποιοδήποτε σκοπό.»


Ο Jeffrey Zients επισημαίνει επίσης ότι σε επαφές του με άτομα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας εξέφρασε την προσήλωση των ΗΠΑ στο Plan A που δεν είναι άλλο από το να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και το ότι τους έχει συστήσει να βρουν άτομα που συνδέονται με τον Τσίπρα, ώστε να τον ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X