Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / N. Παππάς: η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω
N. Παππάς: η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω  thumbnail

N. Παππάς: η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω

Τη Δευτέρα φέρνουμε καινούρια νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτό το νομικό κενό, το οποίο και το ΣτΕ έχει περιγράψει ως μη συνταγματικό» τόνισε (σ.σ. της μη αδειοδότησης των καναλιών).


Υποστήριξε ακόμη ότι δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη για το ΕΣΡ.


«Ο νόμος 4339 ήταν αυτός που έδινε τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα παράδοξο και ένα νομικό κενό, και είχαμε μία πολιτική πραγματικότητα που αντί οι προκάτοχοι να νομοθετούν, περνούσαν σε μία παράταση ανομίας. Αυτό έπρεπε να σταματήσει. Αυτή τη στιγμή κανένας πολίτης δεν αμφιβάλλει σε σχέση με το γιατί η ΝΔ δεν έχει συναινέσει τόσο καιρό για το ΕΣΡ», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας για να προσθέσει ότι όλοι κρίνονται, «ακόμα και το ΣτΕ, το οποίο έκρινε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ».


«Υπάρχει κανείς που λέει ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός;» διερωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας. «Εμείς κάναμε έναν διαγωνισμό κρυστάλλινο και διαφανή. Μπήκαν 275 εκατ. ευρώ στα ταμεία. Μπορούν να τοποθετηθούν τα κόμματα, πώς μπορεί να πληρωθεί αυτός ο σπάνιος πόρος;» παρατήρησε, σημειώνοντας ότι είναι επίφαση για τα κόμματα, το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νόμου.


Μιλώντας για το νόμο 4339, διατύπωσε την πεποίθηση ότι βάζει πολύ αυστηρά κριτήρια, για πρόγραμμα, εγκαταστάσεις κλπ και όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, για την ίση προβολή των απόψεων, ενώ προκάλεσε τον οποιοδήποτε να πει αν έχουν τεθεί τόσο αυστηρά κριτήρια στο παρελθόν.


«Εμείς βάλαμε αυστηρά κριτήρια, δεν μπορούσαμε εμείς να επιλέξουμε ποιος θα πάρει άδεια, καμμία δυνατότητα».


«Υπάρχει η εξής θεμελιώδης διαφορά με το παρελθόν: οι καναλάρχες ήξεραν ότι είναι ιδιοκτήτες καναλιών γιατί πάτησαν την πολιτεία στον σβέρκο, τότε που το πολιτικό σύστημα είχε ανάγκη στήριξης, με έναν διαγωνισμό παρωδία για τον ψηφιακό πάροχο της DIGEA. Ενώ με τον δικό μας διαγωνισμό θα είχαμε ιδιοκτήτες καναλιών επειδή πλήρωσαν για τις δημόσιες συχνότητες.»


«Το μήνυμα είναι το ακόλουθο, εάν κάποιος νομίζει ότι εμείς θα σκεφτούμε όπως οι προηγούμενοι και ο ομιλών θα υπογράψει ένα παλιόχαρτο που θα λέει ότι θα συνεχίσουν όλοι οι σταθμοί να λειτουργούν, κάνουν λάθος» διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας.


Σχολιάζοντας τις πιθανότητες ανασχηματισμού και αλλαγής από τη θέση του, υποστήριξε ότι στη θέση την υπουργική βρίσκεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και απολαμβάνει τη στήριξη του Πρωθυπουργού. «Εμείς θα κάναμε το μεγαλύτερο λάθος αν σε αυτή τη στροφή καθόμασταν στα αυγά μας. Και εγώ και όλοι υπουργοί ακολουθούμε συλλογικά διαμορφωμένη πολιτική» τόνισε ο Ν. Παππάς.


Ενημέρωσε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του υπήρχαν έγγραφα τα οποία δεν είχαν υπογραφεί, καθώς η ΝΔ τόσο καιρό δεν εισέπραττε ούτε τον καταλογισμό του φόρου διαφήμισης, ούτε το τέλος χρήσης συχνοτήτων. Δήλωσε ότι τόσο καιρό οι ιδιοκτήτες καναλιών προσέφευγαν στη δικαιοσύνη προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα του ΕΣΡ, με το επιχείρημα ότι δεν το αναγνωρίζουν, για να προσθέσει ότι τώρα είναι δύσκολο να εισπραχθούν από το δημόσιο τόσα χρήματα, τόσο σύντομα.


«Όμως» συνέχισε ο Νίκος Παππάς «μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ», ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα κανάλια θα τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αριθμός εργαζομένων, κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, πόθεν έσχες κλπ) και το ΕΣΡ θα κρίνει βάσει του νόμου 4339. «Το ΣτΕ με την απόφασή του ζήτησε την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ΝΔ έχει πει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προστρέξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το ερώτημα παραμένει για το τι θα πράξει τώρα. Είναι υπόλογοι, όλοι όσοι υπονόμευσαν τη διαδικασία αδειοδότησης», σχολίασε.


Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η ΝΔ τώρα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη και την κάλεσε να απαντήσει για το τίμημα που θεωρεί αυτή ότι πρέπει κάποιος να πληρώσει για να κατέχει νόμιμη τηλεοπτική άδεια, ενώ αναφορικά με την απαίτησή της για εκλογές, είπε ότι το συγκεκριμένο αίτημα το θέτει εδώ και καιρό, απλά περίμενε το ΣτΕ.
Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X