Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εκρόσωπος ΔΝΤ: συζητάμε την πιθανότητα συμμετοχής σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα
Εκρόσωπος ΔΝΤ: συζητάμε την πιθανότητα συμμετοχής σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα thumbnail

Εκρόσωπος ΔΝΤ: συζητάμε την πιθανότητα συμμετοχής σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις υποστήριξε πως το Ταμείο συζητά την πιθανότητα συμμετοχής σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.


"Είμαστε εντός της διαδικασίας της δεύτερης αξιολόγησης του ESM. Την ίδια στιγμή συζητάμε την πιθανότητα ενός χρηματοδοτικού προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, για πρόγραμμα του ΔΝΤ" δήλωσε ο Ράις.Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ίδιος στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, συνέδεσε τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης με την Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του αρθ. 4, τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. «Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου», επεσήμανε.


Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πάντως ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει είτε την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.


Ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ο Τζέρι Ράις παρατήρησε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο καθώς το έλλειμμά του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Όπως υπογράμμισε αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X