Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τουρκία: ένταση μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και του κουρδικού HDP
Τουρκία: ένταση μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και του κουρδικού HDP thumbnail

Τουρκία: ένταση μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και του κουρδικού HDP

Ένταση μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και του κουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (ΗDP) και έντονοι διαπληκτισμοί, σφράγισαν τη χθεσινή συνεδρίαση της ερευνητικής επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.


Η ένταση ξεκίνησε όταν βουλευτές του κουρδικού κόμματος κατηγόρησαν την επιτροπή ότι έδωσε την εντολή προσαγωγής της δημάρχου του Ντιγιάρμπακιρ Γκιουλτάν Κισανάκ, λέγοντας: "Aκούσατε εδώ την Κισανάκ και δώσατε την εντολή προσαγωγής. Εσείς είστε πραξικοπηματίες."


Οι βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τελικά μετά από έντονους διαπληκτισμούς, αποχώρησαν από την αίθουσα.


Νωρίτερα χθες η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει τη δήμαρχο της πόλης Ντιγιάρμπακιρ, Γκιουλτάν Κισανάκ, πρώην βουλευτή του κουρδικού κόμματος (HDP) στο αεροδρόμιο της πόλης και την συνδήμαρχο (σσ: όρος που χρησιμοποιείται από το HDP για τον αντιδήμαρχο), Φιράτ Ανλί, με εντολή της εισαγγελίας που διεξάγει έρευνα για την σχέση τους με την τρομοκρατία.


Την παραμονή του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά στο Ερζουρούμ δήλωνε ότι έχουν καθαιρεθεί 26 εκλεγμένοι δήμαρχοι γιατί παρείχαν στήριξη με μέσα ή πόρους των δήμων στο PKK: "Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την έκρηξη στο Μαζίνταγι, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της νομαρχίας και των επιθεωρητών μας. Προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε φορτηγό του δήμου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όποιος και να το επέτρεψε θα υποστεί τις συνέπειες και αυτό πράξαμε. Καθαιρέθηκαν με εντολή του υπουργείου Eσωτερικών."


Το χρονικό της απομάκρυνσης και σύλληψης δημάρχων


Σημείο καμπής στο κουρδικό ήταν το ένοπλο επεισόδιο στις 22 Ιουλίου του 2015 στο Τζεϊλάνπιναρ.


Δύο αστυνομικοί δολοφoνήθηκαν ενώ κοιμούνταν στο σπίτι τους. Αρχικά το PKK ανακοίνωσε ότι "αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε σαν αντίποινα στην πολύνεκρη επίθεση στο Σουρούτς", αλλά στη συνέχεια δεν ανέλαβε την ευθύνη. Την επίθεση στο Σουρούτς είχε πραγματοποιήσει το ΙΚ.


Μετά από αυτή την διπλή δολοφονία η κυβέρνηση αποφάσισε την πρώτη μεγάλη αεροπορική επιδρομή κατά του PKK μέσα στο Βόρειο Ιράκ.


Η ειρηνευτική διαδικασία για το κουρδικό είχε τελειώσει αλλά δεν ανακοινώθηκε επίσημα.


Είχαν ήδη από το Ιούνιο του 2015 αρχίσει να εμφανίζονται μέσα σε μια νύχτα χαντάκια που περιέκλειαν ολόκληρες συνοικίες στα κέντρα των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι Κούρδοι αυτονομούσαν ολόκληρες συνοικίες μέσα στις πόλεις. Για πολλούς μήνες ακολούθησαν μάχες και απαγορεύσεις κυκλοφορίας.


Οι συνοικίες Nusaybin, Dargeçit, Sur, Silvan, Lice, Cizre, Hani, Bismil, Derik, Dargeçit, Silopi, Dicle, Yüksekova, Hazro, Arıcak, Varto, Bağlar, Sason, Kocaköy, Kayapınar, İdil, Yenişehir ήταν κάποιες από αυτές.


Μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου η στάση του κουρδικού κόμματος (HDP) στο θέμα των χαντακιών προκάλεσε εντάσεις. Οι συμπρόεδροι του κόμματος που υποστήριξαν ότι "τα χαντάκια είναι μέσο άμυνας του λαού", έθεσαν θέμα αυτονομίας. Μετά από σειρά δηλώσεων περί αυτονομίας, η έννοια "Δημοκρατική αυτονομία" αναπτύχθηκε σε μια συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ. Οι προτάσεις περιέγραφαν αυτονομία και αυτοδιοίκηση. Το κουρδικό κόμμα επεδίωκε να ανοίξει συζήτηση και με τα άλλα κόμματα αλλά δεν κατέστη δυνατό. Μετά την συγκέντρωση όπου ανακοινώθηκαν αυτές οι προθέσεις διατάχθηκαν έρευνες για πολλά στελέχη του κόμματος.


Ο τουρκικός στρατός ύστερα από ένα περίπου χρόνο μαχών μέσα στις πόλεις, ανακοίνωσε ότι είχαν χάσει τη ζωή τους 500 στρατιώτες και αστυνομικοί και 7000 μέλη του PKK.


Το υπουργείο Εσωτερικών τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μετά την ανακατάληψη συνοικιών πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας όρισε νέες διοικήσεις σε δεκάδες δήμους, προβαίνοντας σε καθαίρεση των εκλεγμένων δημάρχων. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αρχές προχώρησαν στις καθαιρέσεις με την κατηγορία παροχής στήριξης με οχήματα και μπουλντόζες του δήμου ή προπαγάνδα υπέρ του PKK που επιχειρούσε να αυτονομήσει περιοχές εντός της Τουρκίας.


Οι αντιδράσεις για αυτές τις καθαιρέσεις περιορίστηκαν σε οπαδούς του κουρδικού κόμματος και τις οργανώσεις νεολαίας του PKK.


Η 55χρονη Κισανάκ και η Ανλί βάσει του νόμου κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επικοινωνήσουν με τον δικηγόρο τους μετά από πέντε 24ωρα.Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, liberal.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X