Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τα κόμματα για την πρόταση τοποθέτησης Πολύδωρα στην προεδρία του ΕΣΡ
Τα κόμματα για την πρόταση τοποθέτησης Πολύδωρα στην προεδρία του ΕΣΡ  thumbnail

Τα κόμματα για την πρόταση τοποθέτησης Πολύδωρα στην προεδρία του ΕΣΡ

Έντονες κυβερνητικές διεργασίες το πρωί του Σαββάτου, μετά την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες, οδήγησαν τον Βύρωνα Πολύδωρα χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.


Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πολύδωρας προχώρησε σε δηλώσεις στις οποίες χαρακτήρισε «τιμητική» την πρόταση που του έγινε να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ και πρόσθεσε: «Δεν πάει άλλο αυτό το αδιέξοδο, θέλω να γίνω παράγοντας εξομάλυνσης. Το καίριο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ».


«Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα στο πνεύμα με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είδα τάση για συναίνεση, η οποία είναι και η πρόθεση της δικής μου παρεμβάσεως».


Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους Προέδρους των κομμάτων.Παππάς: Επιστρέφονται οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ


Αμέσως μετά, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με δήλωσή του, ανακοίνωσε την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.


«Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν. 4339/15».


«Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων».


Επιβεβαίωση Βούτση


Λίγο αργότερα, δηλώσεις έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι θα προτείνει στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τον κ. Πολύδωρα για Πρόεδρο και τον κ. Ροδόλφο Μορώνη για αντιπρόεδρο του ΕΣΡ.


«Από σήμερα σας λέω ότι η πρότασή μου θα έχει ως επικεφαλής τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη. Πιστεύω ότι η συνταγματική επιταγή θα τηρηθεί» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφορικά με την πρόταση του Μαξίμου για την τοποθέτηση στη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, του Βύρωνα Πολύδωρα με αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη.


«Είμαι σε επαφή με τα κόμματα που μου γνωστοποίησαν ότι τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν τις δικές τους συλλογικές αποφάσεις» και συνέχισε λέγοντας ότι: «Είναι αυτονόητο ότι όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών είναι απολύτως αντικείμενο της δουλειάς που θα κάνει το νέο ΕΣΡ. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει έδαφος για εύλογες και προσχηματικές αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα κατά νόμον».Το πρόσωπο του Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ λέει η ΝΔ.


«Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς και προσθέτει πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε τα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ, αλλά την αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά.


Συμπληρώνει ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.


«Η στελέχωση του ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί», επισημαίνει η ΝΔ.


«Οχι» και από το Ποτάμι


Αρνητικά τοποθετήθηκε το Ποτάμι στην πρόταση να αναλάβει Πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας.


«To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεωκοπίας… Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση».


«Όχι» στην υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, λέει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι παραμένει σταθερή στη θέση της ότι θα συμβάλει θετικά στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.


Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή – και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου – επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και ουσιαστικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλλά και να συγκεντρώνουν την ευρύτερη αποδοχή. Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος, που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.


«Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρότασή του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη, με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής – για τη χώρα – περιόδου 2004-2009. Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον "υπουργό της ζαρντινιέρας". Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου με την Χρυσή Αυγή. Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ.»


Οι ΑΝΕΛ χαιρετίζουν την πρόταση για τον Β. Πολύδωρα και καλούν τη ΝΔ να συναινέσει για την συγκρότηση του ΕΣΡ


«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούμε ότι η προσωπικότητα του Βύρωνα Πολύδωρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός για αυτή τη θέση» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου.


«Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει, επιτέλους, να συναινέσει στο αίτημα για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να πάψει να επικρατεί το καθεστώς ανομίας και αναρχίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.»


Ένωση Κεντρώων: η κυβέρνηση να αποφύγει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και η ΝΔ να συμβάλει στον σχηματισμό ΕΣΡ


«Για να υπάρχει αποτέλεσμα στη διάσκεψη των Προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση» προτείνει η Ένωση Κεντρώων.


«Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλει στον σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση».


ΚΚΕ: Δεν παίρνουμε μέρος σε παζάρια με στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ


«Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε "μητέρα των μαχών" της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X