Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κυβέρνηση υπό πίεση
Κυβέρνηση υπό πίεση  thumbnail

Κυβέρνηση υπό πίεση

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουρής, real.gr


 


Υπό -μεγάλη- πίεση δείχνει να είναι η κυβέρνηση, μετά και τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο και ενώ προβλήματα εμφανίζουν τόσο η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όσο και η εσωτερική της συνοχή.


Μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νόμου Παππά, το Μέγαρο Μαξίμου αλλάζει την τακτική του και από την αρχική θέση για «σκληρή γραμμή» με κατάθεση «νόμου-γέφυρα» για το μεταβατικό στάδιο, επιλέγει πλέον τη στρατηγική της συναίνεσης ή, τουλάχιστον, την έκθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφόσον επιμείνει στη μη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.


Η γραμμή της συναίνεσης, εκ των πραγμάτων, αποδυναμώνει τους έως τώρα πρωταγωνιστές στη «μάχη με τη διαπλοκή», ενώ η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα ως επικεφαλής του ΕΣΡ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον κομματικό -κυρίως- μηχανισμό και όχι μόνο.


Εάν κανείς παρακολουθούσε το διαδίκτυο, θα έβλεπε τις οξυμένες αντιδράσεις, ενώ ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης αντέδρασε δημοσίως για τον Β. Πολύδωρα («Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε, θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως» έγραψε στο Facebook).


To ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Χρ. Καραγιαννίδης ανήκει στην «Κίνηση των 53», η οποία μετά το Συνέδριο κλιμακώνει την κριτική της, στρέφοντας τα βέλη της, εμμέσως πλην σαφώς, κατά του ίδιου του Πρωθυπουργού!


Οι επόμενες ημέρες θα καταδείξουν το πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να απεγκλωβιστεί από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο τηλεοπτικό τοπίο, κρατώντας ταυτόχρονα την προεκλογική της δέσμευση για την επιβολή της νομιμότητας.


Πολύ περισσότερο καθώς, ενόψει της έλευσης των θεσμών στις 14 Νοεμβρίου, εάν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση το αργότερο έως τις αρχές του χρόνου, θα πρέπει να λάβει δύσκολα -πολιτικά- μέτρα, τουλάχιστον στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και των εργασιακών, ενώ ζητούμενο είναι αν θα απαιτηθούν και δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις, όσον αφορά τον σχεδιασμό του 2018.


Υπό αυτό το πρίσμα, ο ανασχηματισμός -που καθυστερεί εξαιτίας και των εξελίξεων με την απόφαση του ΣτΕ- αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα και τις προοπτικές του κυβερνώντος κόμματος σημείο-κλειδί, καθώς ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να απαντήσει σε μείζονα ζητήματα, όχι κυρίως όσον αφορά τη δομή του νέου σχήματος, αλλά στο θέμα των προσώπων.


Το Μαξίμου, πάντως, διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι με την όξυνση με την αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός στοχεύει σε «ηρωική έξοδο».


Παρότι τέτοιες απόψεις όντως υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως μεταξύ των «53», ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν το 2019…

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X