5 πράγματα που δείχνουν πως είσαι μια… σούπερ μαμά!

Δεν είναι μόνο οι ήρωες στις ταινίες και τα καρτούν που έχουν σούπερ δυνάμεις! Είναι και οι μαμάδες! Μόνο που μερικές φορές το ξεχνάνε στην πορεία των πραγμάτων ή αφήνουν τις δυνάμεις τους να πέσουν σε… χειμερία νάρκη.

Σας θυμίζω λοιπόν τα 5 κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι σούπερ ήρωες και οι… σούπερ μαμάδες!

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).

Σούπερ Ψυχική Δύναμη

Η καταπληκτική μαμά έχει μεγάλη ψυχική δύναμη: περνάει δύσκολες φάσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τα προβλήματά του, το φροντίζει, το στηρίζει ενώ παράλληλα έχει τη δύναμη και το προστατεύει και δημιουργεί ασπίδα προστασίας γύρω του με τη δική της ψυχική δύναμη.

Σούπερ Κουράγιο

Η καταπληκτική μαμά έχει αποθέματα κουράγιου: ξενυχτάει για να φροντίσει το μωρό της, τρέχει και κυνηγάει γύρω-γύρω το δίχρονό της, ξαναπάει… στο δημοτικό καθώς σκύβει πάνω από το παιδί της και το βοηθάει (λιγότερο ή περισσότερο, δεν έχει σημασία με τα μαθήματά του), έχει το κουράγιο να δέχεται όσα δεν αλλάζουν αλλά και τη δύναμη να αντεπεξέρχεται.

Αισιοδοξία

Η καταπληκτική μαμά είναι αισιόδοξη! Όπως και οι σούπερ ήρωες, η μαμά διατηρεί την αισιοδοξία και την ψυχραιμία της στα δύσκολα, επειδή ξέρει ότι για τα περισσότερα ισχύει το «μπόρα είναι θα περάσει».

Πίστη ότι όλα έχουν λύση

Η καταπληκτική μαμά όπως και οι σούπερ ήρωες έχει πίστη ότι το κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του! Έχετε δει κανέναν ήρωα να τα βάφει μαύρα και να σταυρώνει τα χέρια του μη κάνοντας τίποτα;

mitera gios

Πίστη ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους της

Η καταπληκτική μαμά βάζει στόχους και βήμα-βήμα προχωράει στην κατάκτησή τους. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να είναι μικροί, αλλά σημαντικοί για την ίδια, και, επίσης, δημιουργούν ένα μονοπάτι που οδηγεί σε κάτι μεγαλύτερο και σπουδαιότερο. Οι στόχοι δεν έχουν πάντα να κάνουν με κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα, αλλά με την ικανότητα του ανθρώπου να λέει «εγώ θέλω να πετύχω αυτό το πράγμα» και να βάζει τα δυνατά του να το πετύχει, επειδή έτσι δίνει κανείς νόημα στη ζωή του.

Σούπερ Αυτοπεποίθηση

Η καταπληκτική μαμά πιστεύει στον εαυτό της! Μάλιστα! Όπως ακριβώς οι σούπερ ήρωες, μπορεί να τα βρίσκει σκούρα, μπορεί να έχει να αντιπαλέψει τα χίλια-δυο, όμως δεν αμφισβητεί τον εαυτό της, την αξία της και τις δυνάμεις της.

Σούπερ Επικεντρωμένη στο Παρόν

Η καταπληκτική μαμά δεν αναμασάει το παρελθόν ούτε ανησυχεί υπερβολικά για το μέλλον: ξέρει ότι αν επικεντρωθεί στο παρόν και κάνει τις σωστές ενέργειες και επενδύσει σωστά, το επιθυμητό αποτέλεσμα θα έρθει κάποια στιγμή, όταν είναι η ώρα του.

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα Βάρβογλη
Ψυχολόγος- Συγγραφέας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι τρεις βασικές αρχές της καταπληκτικής μαμάς

Βασικοί κανόνες για να γίνεις κι εσύ μια… ζεν μαμά!

Tα 9 χαρακτηριστικά της καταπληκτικής μητέρας!

 

Σχετικά άρθρα