Aakash Odedra - Rising στο Παλλάς  thumbnail

Aakash Odedra – Rising στο Παλλάς

Τρεις κορυφαίοι χορογράφοι, τα τρία μεγάλα αστέρια της "Μέκκας του σύγχρονου χορού", του περίφημου Sadler's Wells κι ο μάγος των θεατρικών φωτισμών, μας παρουσιάζουν τον Aakash Odedra.


Ο Βρετανός χορευτής και χορογράφος Aakash Odedra, αν στο ξεκίνημα της καριέρας του υπήρξε ο πιο περιζήτητος νέος σολίστας, τα τελευταία χρόνια άρχισε πλέον να καταγράφει την καλλιτεχνική του ωριμότητα με αμέτρητα βραβεία και διθυραμβικές κριτικές – κάτι που εκτόξευσε τη φήμη του, του προσέδωσε λάμψη και ένα διευρυμένο κοινό.


Η παράσταση Rising, είναι η παρθενική εμφάνιση του Aakash Odedra στη χώρα μας. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή παράσταση αποτελούμενη από τέσσερα μέρη, όπου εκτός του ίδιου, τον χορογραφούν τρεις κορυφαίοι σύγχρονοι χορογράφοι, διάσημοι δημιουργοί αλλά και σολίστες οι ίδιοι, χορογράφοι και συμπρωταγωνιστές των μεγαλύτερων stars της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής, όπως η Συλβί Γκιγιέμ και η Ναταλία Οσίποβα. 

Rising: Τα μέρη


Το πρώτο από τα τέσσερα μέρη είναι το In the shadow of man σε χορογραφία του Akram Khan που υπήρξε και μέντορας του Aakash Odedra. Είναι μία χορευτική προσέγγιση της εξέλιξης των ανθρώπων, μία εξερεύνηση της πορείας τους από γενιά σε γενιά, μέσω της έρευνας του σώματος. Μία καλλιτεχνική απόπειρα να δοθεί απάντηση στο ερώτημα, εάν με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε περισσότερο ανθρώπινοι ή τουναντίον μεταλλασσόμαστε σε ζώα. Μία λυτρωτική δυναμική διεργασία που επιχειρεί σκηνικά να ανακαλύψει, να αποκαλύψει και να τεκμηριώσει, το αν υπάρχει τελικά κάποιο ζώο που κατοικεί στη σκιά μας. Με μέθοδο και όχημα τους κινητικούς ρυθμούς ορισμένων ζώων, την μοντέρνα κινησιολογική έκφραση αλλά και τον παραδοσιακό ινδικό χορό Kathak.


Το δεύτερο μέρος είναι το Cut σε χορογραφία του Russell Maliphant, του πρώτου των πρώτων μόνιμων χορογράφων του Sadler’s Wells. Ο Maliphant εκμεταλλευόμενος τη γνώση και την εμπειρία του Aakash Odedra στο δυτικό σύγχρονο χορό, αλλά και την οικειότητά του με την ανατολίτικη παράδοση, όπως με τους ινδικούς χορούς Kathak και Bharat Natyam, μελετά τις έννοιες της ροής και της μορφής. Το σώμα που κινείται αλλά και το ίδιο το σώμα, αυτό καθ’ αυτό, την ενέργεια και την ύλη που συνυπάρχουν και ταυτίζονται, μέσα από μία αληθινή σκηνική υπέρβαση. Απαραίτητος σύμμαχός του σ’ αυτή τη διαδικασία, ο πολυβραβευμένος σχεδιαστής φώτων, Michael Hulls.


Το τρίτο μέρος είναι το Constellation, ένα χορευτικό παιχνίδι του τρίτου σπουδαίου δημιουργού της παρέας, του Βέλγου Sidi Larbi Cherkaoui. Φως και Ήχος! Η σκηνική αποτύπωση μιας ψευδαίσθησης, αυτής της απόστασης και της εγγύτητας, μέσα σ’ ένα περιβάλλον που εμφανίζεται απατηλά ως σταθερό. Ο Cherkaoui δείχνει να γοητεύεται από αυτές τις δήθεν διαφορετικές εικόνες – έννοιες, αφού είναι συχνά ταυτόσημες, ένα και το αυτό. Επιδιώκει λοιπόν να αναδείξει διαφορετικές μορφές ήχου και διαφορετικές πηγές φωτός, που όμως καταφθάνουν μαζί, δημιουργώντας τους δικούς τους αστερισμούς, σ’ ένα παράλληλο σκηνικό σύμπαν. Παρουσιάζοντας μία ροή φωτός που προέρχεται από το σκότος και επιστρέφει πάλι στην ερεβώδη μήτρα του, αφού πρώτα αναδείξει την φωτεινότητα και την λαμπρότητα του ανθρώπινου σώματος.


Το τέταρτο και τελευταίο μέρος είναι το Nritta, μία χορογραφία του ίδιου του Aakash Odedra, που επιχειρεί να ενώσει δύο αντιθετικά στοιχεία, την τραχειά αρρενωπότητα και την αισθησιακή θηλυκότητα, στο κοσμικό, συμπαντικό διάβα τους. Συμβολίζοντας τους κοσμικούς κύκλους της Δημιουργίας και της Καταστροφής, καθώς και τον καθημερινό ρυθμό της γέννησης και του θανάτου. Μέσω του έντονου δυναμικού χορού Tandav και παράλληλα του Lasya, ενός χορού με απαλές, κυκλικές, σαγηνευτικές κινήσεις. Μέσω της ερμηνευτικής δεινότητας και της χορευτικής καθαρότητας του σπουδαίου αυτού χορευτή. Άλλωστε ο τίτλος Nritta σημαίνει «καθαρός χορός».Θέατρο Παλλάς


5 και 6 Νοεμβρίου 2016 στις 20:30


Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά


Εισιτήρια:


https://www.viva.gr/tickets/theater/pallas/aakash-odedra/#description

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X