Ανοίγει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  thumbnail

Ανοίγει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Είναι πλέον γεγονός. Ανοίγει απόψε Δευτέρα τις πύλες του σε όλους, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα», εγκαινιάζοντας επίσημα το ισόγειο και το υπόγειό του, όλο τον χώρο δηλαδή, για τις περιοδικές του εκθέσεις. Από την 1η Νοεμβρίου, το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση τις ώρες λειτουργίας του μουσείου, καθημερινά πλην Δευτέρας και ώρες 11.00 έως 19.00 και κάθε Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 22.00. Το εισιτήριο είναι 5 ευρώ και θα ισχύσουν και ειδικές κατηγορίες.Η έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα», που εγκαινιάζει τον χώρο των περιοδικών εκθέσων του ΕΜΣΤ αρθρώνεται σε 22 θεματικές ενότητες, με περισσότερα από 70 έργα 66 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που επικοινωνούν το μήνυμά τους σ' έναν νοερό μεταξύ τους διάλογο, πολιτιστικό, στοχαστικό για τα μεγάλα και μικρά της ανθρώπινης ζωής. Όλα τα έργα προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του ΜHKA – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλάνδρας με έδρα την Αμβέρσα, όπου η έκθεση θα περιοδεύσει τον Απρίλιο του 2017. Την επιμέλεια έχει η Κατερίνα Κοσκινά και αντίστοιχα ο Διευθυντής του ΜΗΚΑ, Μπαρτ Ντε Μπάερ.


Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2017, επανεκκινώντας ουσιαστικά την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω της μεταστέγασής του στην έδρα του και των ενεργειών για την παραλαβή και λειτουργία του. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει έργα τριών καλλιτεχνών: ενός Έλληνα και ενός Βέλγου που συντονίζονται, αναζητώντας μια έννοια που προκύπτει από αυτή τη συνήχηση και προσθέτοντας, στη συνέχεια, έναν τρίτο καλλιτέχνη, από τη μία εκ των δύο συλλογών. Για παράδειγμα, στην ενότητα «Αντιμετωπίζοντας την καταστροφή», ο Κώστας Βαρώτσος ανεγείρει ένα μικρό μνημείο για μια μεγάλη τραγωδία, χρησιμοποιώντας την πραγματική έλικα του πλοίου που, γεμάτο Αλβανούς μετανάστες, βυθίστηκε καθοδόν προς τις ιταλικές ακτές το 1997, όταν συγκρούστηκε με ιταλικό αντιτορπιλικό. «Πρόεκυψε μετά από παραγγελία των Ιταλών, να κάνω ένα έργο με τα συντρίμμια του ναυαγίου που είχαν ανελκύσει. Κράτησα την έλικα του καραβιού και πρόσθεσα μια θάλασσα από γυαλί για μια νέα πλεύση, πιο δημιουργική, ανατρέποντας μέσω της τέχνης την τραγωδία του Οτράντο σ' ένα ταξίδι ζωής» λέει ο Κώστας Βαρώτσος, έχοντας πλήρη επίγνωση των ορίων της τέχνης απέναντι στην αληθινή ζωή. Στην ίδια θεματική το έργο του συνομιλεί με αυτό του Γάλλου Φρανσουά Κιρλέ, που ορμώμενος από τη φρικιαστική ιστορία τρόμου του πάστορα Άντρας Πάντι, ο οποίος δολοφόνησε την οικογένειά του και διέλυσε τα πτώματά τους σε οξύ, μετατρέπει ξύλινα δοκάρια που βρήκε στο σπίτι του Πάντι, σε μια σειρά από σπιτάκια για πουλιά, όμως χωρίς σύρματα, με ανοιχτές όλες τις διεξόδους διαφυγής. Ο Ινδός καλλιτέχνης Ν.Σ. Χάρσα, με το ζωγραφικό του έργο και την κατασκευή που εκθέτει στην ίδια ενότητα με τους άλλους δύο ομοτέχνους του, ασκεί κριτική στο «δυτικό όνειρο», άπιαστο για τους Ινδούς αγρότες, οι οποίοι καταπιέζονται βίαια από την ραγδαία αναπτυσσόμενη σύγχρονη αστική κοινωνία.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)


Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)


Τηλ: 211 1019 000-99


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 


http://www.emst.gr/


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X