Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Δερματολογία / Έρχεται νέα θεραπεία για την ακμή;
Έρχεται νέα θεραπεία για την ακμή;  thumbnail

Έρχεται νέα θεραπεία για την ακμή;

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν έναν προηγουμένως άγνωστο τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια προξενούν φλεγμονή στο δέρμα – γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ακμή.


Το δέρμα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος απέναντι σε μικρόβια αλλά κατακλύζεται επίσης συνεχώς από βακτήρια όλων των ειδών και συχνά δεν δίνει κανέναν αγώνα απέναντί τους.


"Αποτελεί ένα μεγάλο γρίφο το γιατί ανεχόμαστε όλα αυτά τα βακτήρια στο δέρμα μας. Συχνά τριγυρίζουμε όντας σε ειρήνη μαζί τους, ωστόσο κάποιες φορές αυτός ο κατευνασμός καταρρέει και εκδηλώνεται μόλυνση." αναφέρει ο Richard Gallo, ερευνητής και προσωρινός Πρόεδρος Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο California, San Diego.


Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα του Gallo επικεντρώθηκε στο προπιονιβακτήριο της ακμής (propionibacterium acnes bacteria). Όπως υποδηλώνει και το όνομα, τα βακτήρια μπορούν να συμβάλουν στην ακμή – όπως και σε συγκεκριμένες άλλες μολύνσεις. Συχνά το προπιονιβακτήριο της ακμής ζει στο δέρμα χωρίς να προξενεί κακό. Αλλά τα βακτήρια σε συγκεκριμένες περιστάσεις όπως στην περίπτωση ενός φραγμένου πόρου που περιβάλλεται από λιπαρότητα και καθόλου αέρα, μπορούν να επιφέρουν τη φλεγμονώδη αντίδραση που είναι γνωστή ως ακμή.


Η ομάδα του Gallo σημειώνει ότι βρήκε στοιχεία αναφορικά με το γιατί. Σε πειράματα στο εργαστήριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες το προπιονιβακτήριο της ακμής εκκρίνει λιπαρά οξέα (fatty acids) που παρεμποδίζουν δύο ένζυμα στα κερατινοκύτταρα (keratinocytes) – κύτταρα που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις των κυττάρων.


"Στην ουσία εντοπίσαμε ένα καινούριο τρόπο με τον οποία τα βακτήρια πυροδοτούν φλεγμονή", εξηγεί ο Gallo. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματα είναι πιθανό να εξηγήσουν τη διαδικασία που διέπει την ακμή και την θυλακίτιδα (folliculitis) – μια φλεγμονή σε θύλακα μαλλιών που προξενεί εξογκώματα σαν σπυράκια ή άλλα συμπτώματα στο δέρμα.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Περιοδικό Επιστημονική Ανοσολογία Science Immunology.


Όπως επισημαίνει ο Adam Friedman, αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας George Washington, κάθε φορά που οι επιστήμονες κατανοούν καλύτερα το γιατί, πυροδοτείται η ανάπτυξη νέων θεραπειών. Ενώ ο ίδιος δεν συμμετείχε στη μελέτη, θεωρεί ότι τα ευρήματά της ανοίγουν πολλούς δρόμους για μελλοντική έρευνα. "Υπάρχει ήδη μια σειρά από επιλογές θεραπευτικής αγωγής για την ακμή που λειτουργούν πάνω στο μονοπάτι που περιγράφει η συγκεγκριμένη έρευνα. Άλλες επικεντρώνονται στην υπερβολική λιπαρότητα, τα βακτήρια αυτά καθεαυτά ή την φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος. Όμως δεν έχει προκύψει καμμιά πραγματικά καινούρια προσέγγιση στη μάχη κατά της ακμής εδώ και κάποιο καιρό. Όσο μεγαλύτερη είναι η γκάμα αναφορικά με τις εναλλακτικές φαρμακευτικής αγωγής, τόσο το καλύτερο. Σε ένα ευρύτερο επίπεδο, η εν λόγω μελέτη αποτυπώνει πώς τα βακτήρια του σώματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση το προπιονιβακτήριο της ακμής, δεν παρίσταται απλά, αντίθετα αυτός ο ένας οργανισμός μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είμαστε στην ουσία ένας πλανήτης για όλα αυτά τα βακτήρια και τα ανεχόμαστε. Τώρα μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς μπορούν στ'αλήθεια να μας καθορίσουν."

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X