Ρεβίθια με σπανάκι στην κατσαρόλα

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>1 πακέτο (1/2 κιλό) ρεβίθια (με το φλοιό τους)</li>
<li>1 κουτ. σούπας χονδρό αλάτι</li>
<li>1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο*</li>
<li>1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο</li>
<li>1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο</li>
<li>500 γρ. (καθαρό βάρος) σπανάκι (τα φύλλα), χονδροκομμένο</li>
<li>2 καρότα βιολογικά, τριμμένα</li>
<li>1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη</li>
<li>χυμός 1 λεμονιού</li>
<li>1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ</li>
<li>1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος</li>
<li>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 6</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 15΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Αναμονή</span> 12 ώρες</span><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 90΄ περίπου</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span> Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και το χονδρό αλάτι. Την επόμενη ημέρα τα ξεβγάζουμε και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Ξεκινάμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας τακτικά από την αρχή.</p>
<p> </p>
<p>Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3 – 4 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα καρότα, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι (το αλάτι βοηθάει τα λαχανικά να αποβάλουν τα υγρά τους) και ανακατεύουμε για 5 – 6 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.</p>
<p> </p>
<p>Όταν τα ρεβίθια θα έχουν βράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά κι έχουν μείνει με τόσο νερό όσο που μόλις να τα σκεπάζει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα λαχανικών και νοστιμίζουμε με το γλυκάνισο. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζάνι από το ζωμό της κατσαρόλας, το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 7 – 8 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον άνηθο, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet">* Το φαγητό μπορεί να γίνει και άλαδο</span></p>
<p>Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία κανονικά, αχνίζοντας το κρεμμύδι και το πράσο σε λίγο νερό ώστε να μαλακώσει λίγο, προτού προσθέσουμε το σπανάκι. Στην τελική φάση μαγειρέματος, δηλαδή της προσθήκης του μείγματος λαδιού-ζωμού-κορν φλάουρ-λεμονιού, αντικαθιστούμε το λάδι, αν θέλουμε, με 1 κουτ. σούπας ταχίνι, παραλείποντας και το κορν φλάουρ.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">Στο ποτήρι</span></span>Ένα ωραίο Σαββατιανό, όπως το οινοποιούν ορισμένοι ρέκτες οινοποιοί ή ένα κλασικό χαρμάνι Σαββατιανό και Ροδίτη.</p>
<p> </p>
<p> </p>
<p><a href="http://www.gastronomos.gr">http://www.gastronomos.gr</a></p>
<p> </p>
</div>

Σχετικά άρθρα