34ος Μαραθώνιος Αθηνών: Ένα μάθημα για την υπομονή στη ζωή και για καλή υγεία  thumbnail
Συνέντευξη με τον προπονητή του 34ου Μαραθωνίου Αθηνών, Μανώλη Χάντζο

34ος Μαραθώνιος Αθηνών: Ένα μάθημα για την υπομονή στη ζωή και για καλή υγεία

Ο 34ος Μαραθώνιος Αθηνών πλησιάζει! Λίγες μέρες μόνο έμειναν μέχρι την 13η Νοεμβρίου. Ίσως να είσαι από εκείνους που και άλλες χρονιές έχουν συμμετάσχει. Μπορεί όμως να ανήκεις και σε εκείνους που αναρωτιούνται, "μα γιατί να συμμετάσχω, τι έχω να κερδίσω μέσα από αυτή την εμπειρία";  Ο Μαραθώνιος Αθηνών δεν είναι απλά μια γιορτή της πόλης. Ο Μαραθώνιος είναι ένα μεγάλο μάθημα ζωής. Σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι, στα είκοσι, στα σαράντα ή στα εξήντα αυτό το πρωί της Κυριακής συνειδητοποιείς την αξία της υπομονής και της επιμονής. Ανακαλύπτεις πόσο πιο όμορφη είναι η ζωή όταν νοιάζεσαι για τη δική σου αλλά και των άλλων την υγεία. 


Αποτέλεσμα εικόνας για 34ος μαραθώνιος


Φέτος, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταρείας με τον ΣΕΓΑΣ και την ενεργή στήριξη της Pfizer αναδεικνύεται, περισσότερο από ποτέ, επιτακτική, η ανάγκη της πρόληψης αλλά και η νέα αντίληψη η οποία προωθείται για την πνευμονία ειδικά στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.  «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» Αυτό είναι το μήνυμα του 34ου Μαραθωνίου.


Το boro.gr συνάντησε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές του, στο γυμναστικό σύλλογο Γλυφάδας.  Τον  προπονητή  της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μανώλη Χάντζο. Είναι ο άνθρωπος που εμψυχώνει και προπονεί 63 δρομείς του 34ου Μαραθωνίου. "Το ζητούμενο είναι να τερματίσεις. Να καλύψεις την απόσταση και μέσω της απόστασης να βελτιώσεις την υγεία σου", μας λέει… 


-Ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος από τη συμμετοχή στο μαραθώνιο; 


Κάνεις νέες γνωριμίες και δίνεις έτσι μια συνέχεια στον αθλητισμό. Βλέπεις καινούρια πρόσωπα και «χτίζεις» νέο σώμα. Επιπλέον σε βοηθά να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα πράγματα που έχεις να κάνεις στη διάρκεια της μέρας. Γιατί όταν γυμνάζεσαι, προσπαθείς να πειθαρχείς και να ακολουθείς το πρόγραμμά σου. 


-Πόσο δύσκολη είναι η προετοιμασία ενός δρομέα; 


Για τις διαδρομές των 5 και 10 χιλιομέτρων δυο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι καλά. Για τον μαραθώνιο τώρα χρειάζεται τουλάχιστον τρείς μήνες προετοιμασία σε καθημερινή βάση. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι από 35 μέχρι και 70 ετών.


-Τι είναι αυτό που κάνει έναν 35άρη ή και κάποιον μεγαλύτερο να αφήσει τον καναπέ του σπιτιού και να τρέξει; Ποια οφέλη ανακαλύπτει ο κόσμος για το σώμα του και την ψυχή μέσα από τη συμμετοχή; 


Ανακαλύπτουν ότι πρέπει να προσέξουν την υγεία τους. Γιατί μέχρι και την ηλικία των 35 -40 ο άνθρωπος έχει πολλές δυνάμεις. Αφήνει τον εαυτό του, δεν γυμνάζεται, παίρνει κιλά και ξαφνικά ανακαλύπτει κάποιο πρόβλημα που μέσω του αθλητισμού μπορεί να βελτιωθεί. Η αερόβια άσκηση γιατί γι αυτή μιλάμε βελτιώνει εκτός των άλλων και τους πνεύμονες και την ψυχολογία μας. Γιατί ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο το σώμα μας αλλά και και την ψυχή μας. Γυμνάζει μυαλό, καρδιά και ψυχή.-Υπάρχουν κάποιες συμμετοχές καθημερινών ανθρώπων που σας έχουν εντυπωσιάσει; Τι είναι αυτό που σας γεμίζει με ικανοποίηση μέσα από την προσπάθεια που κάνετε; 


Ειδικά οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού έρχονται στο στίβο, γυμνάζονται και μάλιστα συμμετέχουν στους αγώνες και τα καταφέρνουν. Είναι αξιοθαύμαστο. Αθλούνται μεν με προσοχή γιατί δεν χρειάζεται να επιβαρύνονται… Είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση να βλέπεις τον κόσμο να φεύγει χαρούμενος και να μη σκέφτεται καν την κούραση. Πενήντα αθλητές θα τρέξουν στη φετινή διαδρομή των 5 χιλιομέτρων και δέκα στα 10 χιλιόμετρα. Στον κλασικό μαραθώνιο των 42 χιλιομέτρων 195 μέτρων θα τρέξουν τρία άτομα, δυο άνδρες μία γυναίκα.


-Ποιο είναι το ζητούμενο; Τι θεωρείτε επιτυχία σε έναν μαραθώνιο; 


Συχνά οι αθλητές και οι αθλήτριες που σταδιακά βελτιώνονται εστιάζουν στην επίδοση και πολλές φορές στενοχωριούνται για το χρόνο τους στα 5 ή στα 10 χιλιόμετρα ή στο μαραθώνιο που όμως δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να τερματίσεις. Να καλύψεις την απόσταση και μέσω της απόστασης να βελτιώσεις την υγεία σου. Διδάσκεσαι πολλά πράγματα ακόμα… Παίρνεις ένα βασικό μάθημα για την υπομονή στη ζωή μέσα από την προπόνηση. Οι συμμετέχοντες μπορεί ηλικιακά να φτάνουν ακόμα και τα 60 έτη.  Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος έχει περισσότερη υπομονή για αυτό και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επιλέγουν μακρύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις! Δεν είναι εντυπωσιακό; 


 Αποτέλεσμα εικόνας για 34ος μαραθώνιος


-Ο Έλληνας έχει βάλει την άσκηση στη ζωή του; Έχει κατανοήσει την αξία του αθλητισμού για τον ίδιο αλλά και για τα παιδιά του; 


Να σας πω. Οι γονείς κατεβάζουν τα παιδιά στο στίβο. Ο στίβος αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη άνθηση. Σημαντικό ρόλο έχουν και οι επιτυχίες Ελλήνων αθλητών γιατί μια επιτυχία σε Ολυμπιακά Παγκόσμια Πρωταθλήματα σίγουρα θα φέρει κόσμο στο στίβο. Είναι και τα βιώματα των γονιών. Πολλοί γονείς που δεν είχαν ασχοληθεί στα νιάτα τους με τον στίβο γιατί δεν τους δώθηκε η ευκαιρία κατεβάζουν τα παιδιά τους στο στάδιο. Κάνουν για τα παιδιά τους αυτό που θα ήθελαν να κάνουν και για τον εαυτό τους. 


-Ποια είναι η βασική ανησυχία του γονέα, όταν αθλείται το παιδί του; 


Αν δίνουμε φάρμακα. Οι γονείς έχουν το άγχος μήπως το παιδί τους βρεθεί αντιμέτωπο με μια τέτοια κατάσταση. Εμείς περνάμε πάντα το μήνυμα στον κόσμο ότι μπορούμε να κάνουμε πρωταθλητισμό και χωρίς φάρμακα. Παρόλο σε αρκετούς χώρους και γυμναστήρια γενικότερα, δυστυχώς συμβαίνει.  Ο αθλητισμός όμως είναι υγεία! 


-Το μήνυμα "Μεγαλώνουμε με υγεία" είναι σημείο αναφοράς στη φετινή κοινή προσπάθεια του ΣΕΓΑΣ με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία -που μετρά πλέον 5 χρόνια – και την Pfizer. Πώς πιστεύετε πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε και στην καθημερινότητα μας, ακόμα και αν είμαστε σε μεγαλύτερη ηλικία; Ποιο είναι το μυστικό; 


Πλέον έχουν καταλάβει άπαντες ότι πρέπει να αθλούνται. Δεν είναι μόνο το τρέξιμο που βοηθά στην καλή υγεία αλλά οποιαδήποτε μορφή αθλητισμού. Μπορεί κανείς να αλλάξει τη ζωή του ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Το μυστικό είναι να μη βιάζεται. Η λέξη επιμονή και υπομονή είναι κομβικές. Αν οπλιστεί με επιμονή και υπομονή πιστεύω σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βελτιώσει την υγεία του. Και αυτό είναι ένα ακόμα μάθημα που διδάσκεται μέσα από την προετοιμασία και τη συμμετοχή στον μαραθώνιο. Ο δρομέας μέσα σε ένα εξάμηνο θα μπορεί να δεί σημαντική βελτίωση, ακόμη κι αν είναι καπνιστής. Αρκεί να έχει θέληση να κόψει το τσιγάρο. Και απ’ ότι βλέπω αυτό τηρείται. Ίσως γιατί το άγχος για την υγεία είναι μεγαλύτερο. Το «καμπανάκι» κινδύνου σ’ αυτές τις ηλικίες «χτυπάει» πιο συχνά. 


 -Πρωταθλητής, βαλκανιονίκης και κάτοχος μέχρι και σήμερα του πανελληνίου ρεκόρ στα 3000μ. εφήβων. Σας στεναχωρεί που κανείς ακόμη δεν έχει «σπάσει» το ρεκόρ σας; 


Απ’ τη μια με στεναχωρεί που δεν έχει «σπάσει» απ’ την άλλη με ικανοποιεί που είμαι ακόμη κάτοχος. Τα ρεκόρ είναι για να «πέφτουν» και οι νίκες για να μένουν. Κάποια στιγμή θα «καταρριφθεί».


-Τι διδαχτήκατε ο ίδιος μέσα από τη δυσκολία του αθλητισμού; 


Πέρασα δυο χρόνια στη Ρώμη όπου έμεινα για προπόνηση.  Αν ξαναγύριζα πίσω θα ξαναέκανα πάλι τον πρωταθλητισμό που έκαναν. Εκείνα τα χρόνια ο τεχνικός εξοπλισμός που είχε στη διάθεσή του ένας αθλητής ήταν κάκιστος μπορώ να πώ εν συγκρίση με το σήμερα που υπάρχουν καταπληκτικές επιλογές. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε αυτές τις επιλογές. Όσο μπορεί ο κόσμος να αθλείται. Οποιοδήποτε άθλημα κι αν επιλέξει. 


 Αποτέλεσμα εικόνας για 34ος μαραθώνιος


INFO


-Τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους: το 91% των ενηλίκων ισχυρίζεται πως γνωρίζει τί είναι η Πνευμονιοκοκκική πνευμονία όμως μόλις το 48% έχει γνώση για τον προληπτικό εμβολιασμό. Και το πιο συγκλονιστικό όλων είναι ότι μόνο το 21% έχει εμβολιαστεί.


-Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως θεσμικός εταίρος του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με τη χορηγία της Pfizer Hellas.


-Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Ε.Π.Ε. θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO, The Authentic και τις τρεις ημέρες της έκθεσης (10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2016), όπου θα πραγματοποιούνται από Ειδικούς Πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό.


-Ομάδα με πάνω από 230 δρομείς θα συμμετέχει με το μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» στις τρεις διαδρομές του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας (στην Κλασική Διαδρομή και στους Αγώνες 5 και 10 χλμ.).


Θα τα πούμε εκεί! [fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X