Οι υγειονομικοί κίνδυνοι για τους Σύρους πρόσφυγες

Η Oxfam απηύθυνε σήμερα επείγουσα έκκληση τονίζοντας πως στην διάρκεια του καλοκαιριού θα αυξηθούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι για τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, ειδικά στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Εξαιτίας των θερμοκρασιών που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και της συνεχιζόμενης εισροής προσφύγων στις δύο αυτές χώρες “οι υγειονομικοί κίνδυνοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα επείγον πρόβλημα”, τονίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

“Αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών που συνδέονται με την δημόσια υγεία, όπως η διάρροια και οι δερματικές μολύνσεις έχει ήδη καταγραφεί στις κοινότητες υποδοχής προσφύγων και στις προσωρινές εγκαταστάσεις όπου ζουν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες”, επισημαίνει η οργάνωση. “Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τα κεφάλαια που χρειάζονται για να αποκτήσουν οι πρόσφυγες ένα καταφύγιο, να έχουν πόσιμο νερό και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής”, προσθέτει η Oxfam.

Η οργάνωση διευκρινίζει πως δεν διαθέτει προς το παρόν παρά μόνο το 23% των 53,4 εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζονται τα προγράμματά της για την επόμενη χρονιά. Η Ιορδανία έχει δεχτεί περισσότερους από 500.000 Σύρους και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά πως ο αριθμός τους θα φτάσει ως το τέλος της χρονιάς το 1,2 εκατομμύρια. Στο Λίβανο έχουν καταφύγει περίπου 400.000 σύροι πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

“Η παροχή πόσιμου νερού, η δημιουργία εγκαταστάσεων υγιεινής και η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα κοστίζουν. Ήρθε η ώρα οι μεγάλοι δωρητές να ξυπνήσουν και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρικ Μπάουερ, περιφερειακός συντονιστής της Oxfam για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως “υπάρχουν σοβαροί φόβοι για την υγεία των Σύρων προσφύγων”.

“Η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των σύρων προσφύγων δεν θα επιστρέψει σύντομα στα σπίτια της. Είναι σαφές πως οι κοινότητες που δέχονται τους πρόσφυγες αυτούς στον Λίβανο και την Ιορδανία έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας”, προσθέτει η οργάνωση. Τον Απρίλιο η Oxfam ζήτησε την βοήθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία, ζητώντας επίσης οικονομική βοήθειας για να αντιμετωπιστεί μια “καταστροφή που επιδεινώνεται”.

Σχετικά άρθρα