Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Γυναικολογία / Ξεχνάς εύκολα; Ίσως συνδέεται με την εμμηνόπαυση
Ξεχνάς εύκολα; Ίσως συνδέεται με την εμμηνόπαυση  thumbnail

Ξεχνάς εύκολα; Ίσως συνδέεται με την εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας μπορούν να θυμούνται περισσότερα από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας αλλά καινούρια έρευνα προτείνει ότι η μνήμη ενδέχεται να εξασθενεί καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.


Η απώλεια μνήμης είναι ένα συχνό παράπονο που συνδέεται με την ηλικία και επηρεάζει σχεδόν 75% των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης και σημειώνουν ότι πολλές γυναίκες στην φάση της εμμηνόπαυσης αναφέρουν ότι ξεχνούν ευκολότερα, ωστόσο έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες στα τεστ μνήμης.


"Η ομίχλη εγκεφάλου (brain fog) και οι δυσφορίες για ζητήματα μνήμης πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τόσο η συγκεκριμένη μελέτη όσο και άλλες καταδεικνύουν ότι αυτές οι ενοχλήσεις εφάπτονται με την ανεπάρκεια μνήμης." επισημαίνει η JoAnn Pinkerton, εκτελεστική διευθύντρια της Βορειοαμερικανικής Κοινότητας για την Εμμηνόπαυση.


Η τελευταία έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Harvard με επικεφαλής τον Jill Goldstein, Καθηγητή Ψυχιατρικής και Ιατρικής συμπεριέλαβε 212 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 έως 55 ετών. Για τις ανάγκες της, η ομάδα του Goldstein κατέφυγε σε τεστ μνήμης και συλλογισμού για να αξιολογήσει τη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία (executive function), την επεξεργασία της γλώσσας (word processing) και τη λεκτική νοημοσύνη (verbal intelligence) αυτών των ενηλίκων.


Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είχαν χειρότερη μνήμη από όσες δεν την είχαν περάσει. Η πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας σχετιζόταν με χαμηλότερους δείκτες απορρόφησης καινούριων πληροφοριών και επανάκτησης αναμνήσεων. Ωστόσο η αποθήκευση της μνήμης (memory storage) και η εδραίωσή της δεν επηρεάζονταν, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Τα αποτέλεσματα δημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό Εμμηνόπαυση (Menopause).   


 


Πηγή: webmd.com 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X