Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με φέτα και κεφαλοτύρι

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<p><strong>Για ένα ταψί 30 – 32 εκ</strong></p>
<ul>
<li>600 γρ. κολοκύθα (καθαρό βάρος), χοντροτριμμένη</li>
<li>1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ</li>
<li>1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο</li>
<li>150 γρ. κεφαλοτύρι, χοντροτριμμένο</li>
<li>200 γρ. φέτα μέτρια, θρυμματισμένη</li>
<li>3 αυγά, προτιμότερο βιολογικά, χτυπημένα με</li>
<li>200 ml φρέσκο γάλα</li>
<li>2 – 3 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα</li>
<li>1/2 φλιτζ. ξινός τραχανάς, κοπανισμένος καλά</li>
<li>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap"> </div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 25'</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> περίπου 15'</span><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Ψήσιμο</span> 20' – 30'</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span> Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.</p>
<p> </p>
<p>Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 5 – 6 λεπτά, να γυαλίσουν. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας και προσθέτοντας, αν χρειάζεται, 1 – 2 κουταλιές νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή κολοκύθα και άλλη 1 κουταλιά λάδι και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσει.</p>
<p> </p>
<p>Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μυρωδικό, τον τραχανά, την υπόλοιπη κολοκύθα, το μείγμα αυγών-γάλακτος, τα τυριά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να πήξει. Η κολοκύθα που έχουμε σοτάρει δίνει μια μελωμένη υγρασία στην πίτα, ενώ αυτή που μπαίνει ωμή στο μείγμα διατηρείται κάπως ζωντανή, ελαφραίνοντας το όλον.</p>
<p> </p>
<p><a href="http://www.gastronomos.gr">http://www.gastronomos.gr</a></p>
<p> </p>
</div>

Σχετικά άρθρα