Πνεύμονας: Μήν κλείνεις τα μάτια στα συμπτώματα thumbnail
Η ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκόσμια...

Πνεύμονας: Μήν κλείνεις τα μάτια στα συμπτώματα

«Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου!» είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.) που έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει άπαντες για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων και ειδικότερα του Άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ – που έχει ορισθεί παγκοσμίως η 16η Νοεμβρίου.Με αφορμή λοιπόν και την παγκόσμια σήμερα μέρα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρουσίασε στο Ζάππειο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τα νεότερα δεδομένα για τη ΧΑΠ και το Άσθμα καθώς και τις δράσεις τις οποίες προωθεί έτσι ώστε να αφυπνίσει το κοινό να μήν κλείνει τα μάτια στα συμπτώματα. Να πηγαίνει έγκαιρα στον πνευμονολόγο και να εξετάζεται καθώς η πρώιμη διάγνωση είναι κυριολεκτικά σωτήρια. Άλλωστε η σπυρομέτρηση είναι μια απλή εξέταση με τη διαφορά ότι οι πληροφορίες που δίνει στον πνευμονολόγο είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ο ασθενής τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.Σημείο αναφοράς πάντως των ομιλητών στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν και η μή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας. Η πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους που αυτή ψηφίζει, τονίστηκε δια στόματος όλων.


«Η αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το βρογχικό άσθμα αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. H ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκόσμια. Παρά το ότι η ΧΑΠ είναι μια σοβαρή θανατηφόρος νόσος είναι υποδιαγνωσμένη και υποβαθμισμένη στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», κ. Μιχάλης Τουμπής κατά το σύντομο χαιρετισμό του. Και πρόσθεσε ότι «Ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Αντίστοιχα περισσότερα από 500.000 άτομα στη χώρα μας πάσχουν από Άσθμα ενώ 250.000 παγκοσμίως κάθε χρόνο πεθαίνουν από άσθμα».


«Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες η “συμβολή” της ΧΑΠ στις δαπάνες Υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,6 δις. Ευρώ. Στην Ελλάδα κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως» υπογράμμισε ο κ. Γεώργιος Χειλάς, ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και συντονιστής της ομάδας εργασίας ΧΑΠ.


Πιο αναλυτικά «Στη χώρα μας», σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε ο Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, το «10,6% του πληθυσμού πάσχει από ΧΑΠ και το 9% από άσθμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι για το 95% των περιπτώσεων και πλέον των ασθενών με ΧΑΠ ευθύνεται το κάπνισμα. Στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς στη χώρα μας το 40% των Ελλήνων καπνίζουν όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες χώρες είναι σαφώς μικρότερο από το 20%».


Όσον αφορά τώρα στην εκστρατεία αξίζει να σημειωθεί οτι αυτή βασίζεται σε ένα «φιλικό» video αnimation διάρκειας 2’ με κεντρικούς ήρωες έναν μεσήλικα, μια γυναίκα και ένα νεαρό που «κλείνουν τα μάτια στα συμπτώματα» επιβαρύνοντας έτσι την καθημερινότητά τους και έναν ειδικό γιατρό (πνευμονολόγο), ο οποίος με απλό και άμεσο τρόπο τους εξηγεί τους κινδύνους αυτών των συμπτωμάτων και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.Η εκστρατεία ενημέρωσης εκτός από την προβολή του video animation στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις σε Δήμους, ομιλίες, έρευνα σε ιατρούς της ειδικότητας. Σύν του ότι από τον Δεκέμβριο η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία φιλοδοξεί η εκστρατεία να παίζει και στην prime-time των τηλεοπτικών σταθμών έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερη μερίδα κοινού. Για τις ανάγκες της καλύτερης ενημέρωσης όλων για την ΧΑΠ και το Άσθμα έχει ήδη δημιουργεί απο τους ιθύνοντες σχετικό site καθώς και ηλεκτρονική σελίδα στο facebook.


Τέλος να σημειώσουμε ότι σε βάθος χρόνου η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θα προχωρήσει σε σχετική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί το άν και σε ποιά έκταση το μήνυμα της εκστρατείας εδραιώθηκε στη συνείδηση του κοινού. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X